Του Χάρη Ντιγριντάκη

Μάχη χαρακωμάτων μεταξύ της Ρυθμιστικής Αρχικής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) και του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) εξελίσσεται από χθες για το θέμα της εκπαίδευσης των σταθμαρχών.

O ΟΣΕ ανατρέπει όλα τα στοιχεία της ΡΑΣ, επισημαίνοντας σε ανακοίνωση του ότι η Αρχή γνώριζε και είχε εγκρίνει τη εκπαιδευτική διαδικασία από το 2021.

Σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή ο προφυλακισμένος για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη σταθμάρχης Λάρισας, δεν είχε εκπαιδευτεί σωστά πριν να λάβει την πιστοποίηση και τη θέση του στον ΟΣΕ.

«Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων με τα έως σήμερα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει, διαβλέπει ισχυρές ενδείξεις ότι ο θεωρητικός και πρακτικός κύκλος εκπαίδευσης που παρείχε ο Διαχειριστής της Σιδηροδρομικής Υποδομής (ΟΣΕ) σε προσωπικό του ΟΣΕ που επιτελεί κρίσιμα καθήκοντα (σταθμάρχες – κλειδούχους) υπήρξε ελλιπής και ως εκ τούτου ανεπαρκής» αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία προστίθεται:

«Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων με σειρά ελέγχων διερεύνησε τον κύκλο της εκπαίδευσης του Προσωπικού Κλάδου Κυκλοφορίας στον οποίο συμμετείχε ο σταθμάρχης που εμπλέκεται στο δυστυχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023 και διαπίστωσε ότι δεν τεκμηριώνεται η σωστή και ολοκληρωμένη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των εκπαιδευόμενων του συγκεκριμένου κύκλου μαθητείας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις που καταγράφονται στον Οδηγό Σπουδών».

Στο πλαίσιο αυτό η ΡΑΣ προχώρησε και στην επιβολή έκτακτων μέτρων υποχρεώνοντας τον ΟΣΕ «να μην απασχολεί σε θέσεις κρίσιμων καθηκόντων το σύνολο των υποψήφιων σταθμαρχών οι οποίοι μετείχαν στο διερευνούμενο κύκλο εκπαίδευσης.

Πρόκειται για το προσωπικό το οποίο σύμφωνα με τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού του ΟΣΕ, είχε προσληφθεί με δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και μόνο δύο εξ αυτών είχαν μόνιμη υπαλληλική σχέση λόγω μετάταξης».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, από την παράβαση των διατάξεων της σιδηροδρομικής νομοθεσίας που διαπιστώθηκε υπάρχει «άμεση, σοβαρή και επικείμενη απειλή για τη δημόσια ασφάλεια».

Η ΡΑΣ δίνει περιθώριο πέντε εργάσιμων ημερών στον ΟΣΕ για να αποσύρει τους σταθμάρχες και κλειδούχους που ανήκαν στις ίδιες εκπαιδευτικές σειρές με αυτές του σταθμάρχη Λάρισας και προειδοποιεί για πρόστιμο 100.000 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης με το διατακτικό της απόφασης.

ΟΣΕ

Αντικρούοντας τα επιχειρήματα της ΡΑΣ ο ΟΣΕ, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι είναι δυσάρεστο επίσημοι φορείς να εκφράζουν απόψεις και να λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς ενδελεχή διερεύνηση και τεκμηρίωση των αναφερομένων σε αυτές, ειδικά όταν έχουν υπάρξει κοινωνοί σε αυτά επί των οποίων αποφαίνονται.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης του προσωπικού κυκλοφορίας ήταν σε γνώση της ΡΑΣ από τον Ιούλιο του 2022 υποστηρίζει ο ΟΣΕ.

«Με το από 28.7.2022 έγγραφό περί «Βασικής Εκπαίδευσης Προσωπικού Κλάδου Κυκλοφορίας», το οποίο κοινοποιήθηκε μεταξύ άλλων και στη ΡΑΣ, εγκρίθηκε από την Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Οργανισμού, η υλοποίηση της Βασικής Εκπαίδευσης Προσωπικού Κυκλοφορίας Σταθμαρχών» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΟΣΕ.

Παράλληλα επισημαίνει ότι με έγγραφο από τις 9 Μαρτίου 2023, ο Οργανισμός ενημέρωσε αναλυτικά τη Ρυθμιστική Αρχή για τον τρόπο υλοποίησης του Β κύκλου. Και συγκεκριμένα για τα φύλλα παρουσίας – πρακτικής μαθητείας ανά μήνα από όλες τις Επιθεωρήσεις του Οργανισμού (Αθήνα, Πάτρα, Λάρισα, Λιανοκλάδι, Θεσσαλονίκη) αλλά και για την διδακτέα ύλη της θεωρητικής εκπαίδευσης η οποία έχει διαχωριστεί σε δύο κύκλους.

Ουδέποτε, τονίζει, ζητήθηκαν (ούτε κατά τον επιτόπιο έλεγχο, ούτε με το από 9.3.2023 έγγραφο της Αρχής που αφορούσε στη διενέργεια αυτεπάγγελτης έρευνας σχετικά με το δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023), βεβαιώσεις περί ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Τέλος συνέρχεται σήμερα Σάββατο σε πρώτη συνεδρίαση το Συντονιστικό Κέντρο Ασφάλειας Σιδηροδρόμων με έδρα την αίθουσα διαχείρισης κρίσεων του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών του ΟΣΕ.

To Συντονιστικό που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για θέματα υποδομών και μεταφορών, Γ. Γεραπετρίτη, συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΟΣΕ, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ και της Hellenic Τrain.