samarasΠύλη της Κίνας στην Ευρώπη μπορεί να γίνει η Ελλάδα, υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε ομιλία του στο ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ, τονίζοντας ότι υπάρχει έδαφος για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς του τουρισμού, των επενδύσεων, των εξαγωγών κα.

Ήδη, από την πρώτη ημέρα του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Κίνα εκφράστηκε ενδιαφέρον από το Πεκίνο για το Ελληνικό, για λιμάνια και αεροδρόμια και για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους, ενώ ζητήθηκε επέκταση της δραστηριοποίησης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.

Παράλληλα, έπεσαν ήδη οι πρώτες υπογραφές μεταξύ Ελλάδας και Κίνας στους τομείς των επενδύσεων και του τουρισμού. Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέλιος Σταυρίδης υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας του ΤΑΙΠΕΔ με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και τη δυναμική συμμετοχή σε αυτό κινεζικών εταιρειών. Ταυτόχρονα, ο διευθύνων σύμβουλος του Invest In Greece κ. Στέφανος Ησαΐας υπέγραψε συμφωνητικό συνεργασίας του Invest in Greece, με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς προτεραιότητας, όπως τουρισμός και ακίνητα, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ενέργεια και στη χρηματοδότηση επενδύσεων.

“Η κυβερνηση είναι αποφασισμένη να χτίσει μια καινούργια οικονομία. Πιστεύουμε σε μια νέα περίοδο συνεργασίας Κίνας- Ελλάδας. Η Cosco είναι μια σημαντική επένδυση. Χαιρετίζουμε τις χθεσινές συμφωνίες, ΤΑΙΠΕΔ και Invest in Gr. Θα κλείσουν συμφωνίες σε ναυτιλία, για μάρμαρα, τουρισμό, αγροτικά προιόντα, νέες τεχνολογίες και φαρμακευτικά. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία. Στα κινεζικά σημαίνει το ίδιο. Σας ενθαρρύνω να δείτε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πύλη για επενδύσεις μεταξύ Κίνας και Ευρώπης”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.