Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο Όμιλος TUI καταγράφει ισχυρή δυναμική κρατήσεων σε όλες τις αγορές. Οι νέες κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2022 είναι πλέον πάνω από τα προ κρίσης επίπεδα.

Στον Όμιλο TUI το 1ο τρίμηνο του 2022 τα έσοδα πενταπλασιάστηκαν, τα ξενοδοχεία και Resorts λειτουργούν και πάλι θετικά.

Περισσότεροι από τέσσερις φορές περισσότεροι επισκέπτες ταξίδεψαν με TUI το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τα έσοδα ήταν πέντε φορές υψηλότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2022 δείχνει επίσης το επόμενο βήμα για την έξοδο από την πανδημία για τον Όμιλο TUI.

Η μάρκα TUI και τα ξενοδοχεία TUI απολαμβάνουν υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης ακόμη και σε ένα δύσκολο περιβάλλον πανδημίας.

Οι συνθήκες-πλαίσιο για τον τουρισμό έχουν πλέον βελτιωθεί σημαντικά, τα κυβερνητικά μέτρα γίνονται πιο προβλέψιμα και αξιόπιστα και η άρση των συνολικών περιορισμών έχει αρχίσει ή είναι προβλέψιμη σε ορισμένες αγορές.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δανία πρωτοστατούν. Αυτό δείχνει ότι τα ταξίδια έχουν υψηλή αξία σε τουρίστες από αυτές τις αγορές.

Χειμώνας 2022: Κύκλος εργασιών πρώτου τριμήνου και αποτελέσματα

Η συνεχιζόμενη τουριστική δραστηριότητα και η συνεπής εφαρμογή της αναπροσαρμογής που ξεκίνησε μείωσαν σημαντικά τις συνήθεις εποχικές ζημιές το πρώτο οικονομικό τρίμηνο σε -274 εκατ. ευρώ (προηγούμενο έτος -676 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα, τα έσοδα πενταπλασιάστηκαν σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους και έφθασαν τα 2,37 δις ευρώ, από 468 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ο τομέας Hotels & Resort κατέγραψε το δεύτερο θετικό λειτουργικό του αποτέλεσμα (υποκείμενο EBIT) από την έναρξη της πανδημίας τους μήνες Οκτώβριο έως Δεκέμβριο 2021 στα 61 εκατ. ευρώ (προηγούμενο έτος -96 εκατ. ευρώ).

Η μέση τιμή δωματίου αυξήθηκε κατά 12 ευρώ από έτος σε έτος στα 72 ευρώ.

Στον τομέα κρουαζιέρας, 14 από τα 16 πλοία ήταν σε υπηρεσία την περίοδο αναφοράς (προηγούμενο έτος 5 από 15).
Ως αποτέλεσμα, οι ημέρες επιβατών τετραπλασιάστηκαν σε 1 εκατομμύριο.

Το EBIT του τομέα βελτιώθηκε στα -32 εκατ. ευρώ (προηγούμενο έτος -98 εκατ. ευρώ).

Η TUI Musement μείωσε επίσης την εποχική τριμηνιαία ζημία της, με τα υποκείμενα EBIT στα -13 εκατομμύρια ευρώ (προηγούμενο έτος -33 εκατομμύρια ευρώ).

Ο αριθμός των περιηγήσεων, των εκδρομών και των δραστηριοτήτων που πωλήθηκαν πολλαπλασιάστηκε σε συνολικά 1,1 εκατομμύρια.

Για τον Χειμώνα 2021/22, η TUI εκτιμά να φτάσει στον κατώτερο προς μεσαίο επίπεδο του 60% έως 80% της χωρητικότητας πριν από την πανδημία.

Μέχρι στιγμής, περίπου 2,3 εκατομμύρια επισκέπτες έχουν ταξιδέψει με TUI το πρώτο χειμερινό τρίμηνο.
Στο +15%, οι μέσες τιμές που επιτεύχθηκαν είναι σημαντικά υψηλότερες από ό,τι τον Χειμώνα 2018/19.

Ισχυρή θέση ρευστότητας

Χάρη στην ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας και τη συνεπή εφαρμογή του μετασχηματισμού και αναπροσαρμογής του Ομίλου, η TUI διατηρεί ισχυρή θέση ρευστότητας ακόμη και το χειμερινό τρίμηνο, το οποίο είναι συνήθως πιο αδύναμο για τον κλάδο.

Στις 4 Φεβρουαρίου 2022, η TUI διέθετε μετρητά και ισοδύναμα μετρητών 3,3 δις ευρώ.

Με την επιτυχή δεύτερη αύξηση κεφαλαίου κατά 1,1 δις ευρώ, τα ίδια κεφάλαια της TUI AG1 βελτιώθηκαν από 3 δις σε πάνω από 4 δις ευρώ σε pro forma βάση. Επιπλέον, τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου TUI είναι επίσης θετικά στα 0,4 δις ευρώ.

Κοντά στο 90% ο στόχος εξοικονόμησης το 2022

Ο χρόνος της πανδημίας χρησιμοποιήθηκε για να μεταμορφωθεί η TUI. Όλα τα μέτρα του προγράμματος αποτελεσματικότητας που ξεκίνησε το 2020 έχουν ήδη εφαρμοστεί.

Το οικονομικό έτος 2022, περίπου το 90% του στόχου μείωσης του κόστους θα αντικατοπτρίζεται ήδη στα κέρδη.
Το πρόγραμμα προβλέπει ετήσια εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ από το 2023 και μετά.

Επιστροφή περίπου 0,7 δις ευρώ σε κρατική ενίσχυση

Την άνοιξη (1 Απριλίου 2022), ο Όμιλος σχεδιάζει να επιστρέψει περίπου 0,7 δις ευρώ σε κρατική ενίσχυση ως πρώτο βήμα.

Τάση κρατήσεων Καλοκαίρι 2022: Πολύ υψηλή ζήτηση για διακοπές | Οι παραθεριστές ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για ταξίδια | Μέσες τιμές +22 τοις εκατό (Καλοκαίρι) και +15 τοις εκατό (Χειμώνας)

“Βλέπουμε μια πολύ ισχυρή δυναμική κρατήσεων για το καλοκαίρι του 2022”, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της TUI Fritz Joussen.

Από τις 30 Ιανουαρίου, 3,5 εκατομμύρια πελάτες της TUI είχαν κάνει κράτηση για ένα ταξίδι για το καλοκαίρι του 2022.
Αυτό είναι περίπου το 72% του επιπέδου του καλοκαιριού του 2019 την ίδια στιγμή.

Ωστόσο, οι νέες κρατήσεις ξεπερνούν πλέον το 100% του επιπέδου του καλοκαιριού του 2019, επομένως ο Όμιλος αναμένει ότι το καλοκαίρι του 2022 θα είναι κοντά στο επίπεδο πριν από την κρίση.

Όπως και το προηγούμενο έτος, οι άνθρωποι κάνουν κράτηση υψηλότερης ποιότητας και προγραμματίζουν υψηλότερο προϋπολογισμό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Οι μέσες τιμές αυξάνονται περαιτέρω σε σχέση με το προηγούμενο έτος στο +22%.

Οι λόγοι για αυτό είναι, πάνω απ’ όλα, η αυξημένη ζήτηση για οργανωμένες διακοπές καθώς και για προσφορές υψηλότερης αξίας και περισσότερες πρόσθετες υπηρεσίες, για παράδειγμα αναβαθμίσεις στην κατηγορία ξενοδοχείων ή δωματίων.

Όπως υπογράμμισε ο Fritz Joussen “αναμένουμε ένα δυνατό καλοκαίρι του 2022. Υπάρχει περιορισμένη ζήτηση μεταξύ των πελατών, σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές πηγών.

Ωστόσο, τα δύο τελευταία οικονομικά τρίμηνα έδειξαν ότι ο Όμιλος συνεχίζει να σταθεροποιείται.

Η κανονικότητα δίνει στους ανθρώπους εμπιστοσύνη και η ζήτηση για διακοπές αυξάνεται αμέσως.

Παρά τη συνεχιζόμενη τάση προς βραχυπρόθεσμες κρατήσεις, βλέπουμε την έντονη ζήτηση για το επερχόμενο καλοκαίρι του 2022.”