Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι αρχές στην Βενετία, ανακοίνωσαν το καλοκαίρι ότι θα καθιερωθεί εισιτήριο από τις 16 Ιανουαρίου 2023 για την είσοδο στο ιστορικό κέντρο και τα νησιά της λιμνοθάλασσας.
Η απόφαση σε μια πόλη τεράστιας σημασίας, είχε ως στόχο να περιορίσει τις ορδές από τουρίστες που φτάνουν καθημερινά.

Ωστόσο, οι προβλέψεις για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτού του σχεδίου έχουν αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξες.
Ο δήμος της Βενετίας ανέβαλε την έναρξη των περιορισμών για το επόμενο καλοκαίρι χωρίς να αναφέρει την ακριβή ημερομηνία.

Τους τελευταίους μήνες, οι υποστηρικτές αυτού του μέτρου συνειδητοποίησαν ότι το κλείσιμο μιας μεγάλης και μοναδικής πόλης όπως η Βενετία είναι πιο περίπλοκο από το αναμενόμενο.
Υπάρχουν αρκετά σημαντικά τεχνικά, νομικά και πολιτικά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν τους επόμενους μήνες.

Η Disneyzation της Βενετίας

Τα τελευταία χρόνια, το πιο σοβαρό πρόβλημα της Βενετίας δεν ήταν η παλίρροια, αλλά οι τουρίστες.

Εδώ και αρκετά χρόνια, η παρουσία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που συνωστίζονται στα στενά ή τις κεντρικές πλατείες του ιστορικού κέντρου -το λεγόμενο campi- αναγκάζει τις αρχές και τους κατοίκους να αμφισβητούν τη βιωσιμότητα αυτού του μοντέλου τουρισμού που βασίζεται κυρίως στην ποσότητα.

Η μετατροπή του ιστορικού κέντρου σε ένα είδος θεματικού πάρκου -τόσο για χρήση όσο και για κατανάλωση από τουρίστες- έχει οδηγήσει πολλούς ειδικούς να μιλήσουν για την Disneyzation της Βενετίας.

Οι αναφορές επιβεβαιώνουν ότι οι φόβοι είναι βάσιμοι. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου των Αγίων Πάντων, καταγράφηκε η παρουσία τουλάχιστον 450.000 ανθρώπων, πάνω από 100.000 την ημέρα.

Περίπου 145.000 επισκέπτες αναφέρθηκαν στο Καρναβάλι. Το Σάββατο πριν από το Πάσχα υπήρχαν 160.000 τουρίστες στη Βενετία και 140.000 ανήμερα το Πάσχα.
Ωστόσο, υπήρξαν πολλές αφίξεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η πρώτη μετά την άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν για την πρόληψη του Covid.

Πολύ πριν η πανδημία εμποδίσει την άφιξη τουριστών από όλο τον κόσμο, στη Βενετία πολλοί σύλλογοι κατοίκων είχαν καταγγείλει τις επιπτώσεις του overtourism στην πόλη και στους ανθρώπους που ζουν εκεί.
Το 2008 οι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου της Βενετίας ήταν 60.000 σήμερα σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες είναι γύρω στις 50.000.

«Το πιο σημαντικό πρόβλημα της πόλης είναι o υπερτουρισμός. Περίπου 20.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν το κέντρο μεταξύ 2000 και 2019», δήλωσε ο νομάρχης της Βενετίας Vittorio Zappalorto κατά τη διάρκεια συνάντησης με την περιβαλλοντική επιτροπή του Επιμελητηρίου.

Η Airbnb αυξάνει την τουριστική κίνηση στην Βενετία

Η τουριστική κίνηση της Βενετίας έχει τονωθεί από τη σημαντική αύξηση των καταλυμάτων, των σπιτιών και των δωματίων βραχυπρόθεσμης ενοικίασης χάρη σε πλατφόρμες όπως η Airbnb.

Τα δεδομένα από το Inside Airbnb, που μετρά τον αντίκτυπο των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων σε πολλές πόλεις, αναφέρουν ότι 7.780 καταλύματα Airbnb ήταν διαθέσιμα σε όλη την πόλη έως τις 5 Ιουνίου. Από αυτά:

  • 77% ήταν ολόκληρα σπίτια.
  • 20,1% δωμάτια.
  • 2,6% ξενοδοχεία.
  • 0,3% κοινόχρηστα δωμάτια.

Η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση είναι 243 ευρώ και το μέσο ετήσιο εισόδημα για τους οικοδεσπότες, είναι λίγο πάνω από 11.000 ευρώ.

Εκτός από τον ανταγωνισμό με τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα που διατίθενται στην Airbnb συνέβαλαν στην αύξηση του κόστους των ενοικίων για τους ντόπιους  με μια δυναμική παρόμοια με αυτή σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Σήμερα, η ζωή στη Βενετία είναι πολύ πιο ακριβή από ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια, γεγονός που έχει συμβάλει εν μέρει στην ερήμωση από πληθυσμό και κατά συνέπεια στη μεταμόρφωση των καταστημάτων, των υπηρεσιών και της γενικότερης κατάστασης της πόλης.

Τον περασμένο Ιούλιο, το Κοινοβούλιο ενέκρινε μια τροπολογία με διάταγμα για βοήθεια, προκειμένου να επιτραπεί στη Βενετία να περιορίσει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Η έγκριση ενός εθνικού νόμου ήταν απαραίτητη επειδή οι τοπικές αρχές δεν έχουν την εξουσία να περιορίσουν την αγορά βραχυπρόθεσμων ενοικίων.

Το Κοινοβούλιο παραχώρησε αυτό το προνόμιο μόνο στη Βενετία, παρόλο που η Μπολόνια και η Φλωρεντία είχαν ζητήσει να συμπεριληφθούν στον νόμο.

Ο δήμος δεν έχει εκμεταλλευτεί ακόμη αυτή τη δυνατότητα γιατί τους τελευταίους μήνες εργάστηκε πάνω από όλα για την καθιέρωση του εισιτηρίου, χωρίς να μπορεί να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε.

Το εισιτήριο στην Βενετία

Την 1η Ιουλίου, το Συμβούλιο ενέκρινε το πρώτο σχέδιο του κανονισμού για τα τέλη εισόδου προκειμένου να θεσπιστεί μια σειρά κανόνων.

Καταρχάς, η τιμή των εισιτηρίων δεν είναι σταθερή. Κυμαίνεται από το ελάχιστο ποσό των 3 ευρώ έως το μέγιστο των 10 ευρώ. Η διαφορά της θα αποφασιστεί με βάση τα όρια εισόδου.

Τις μέρες αιχμής, το εισιτήριο θα κοστίζει περισσότερο, ενώ τις μέρες με λιγότερη προσέλευση η τιμή θα είναι χαμηλότερη.

Ο δήμος δεν έχει αποφασίσει ακόμη για τα κατώτατα όρια, τα οποία θα εγκριθούν με νέα ρύθμιση. Σύμφωνα με υπολογισμούς, η ανώτατη τιμή των 10 ευρώ θα έφερνε στην πόλη από 20.000 έως 30.000 τουρίστες.
Ο τελικός σκοπός είναι να περιοριστεί η παρουσία των καθημερινών τουριστών ή μάλλον αυτών που φτάνουν και φεύγουν κατά τη διάρκεια της ημέρας χωρίς να κοιμούνται στην πόλη.

Το εισιτήριο εισόδου στη Βενετία θα μπορεί να κρατηθεί σε ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Μετά την πληρωμή, θα είναι δυνατή η λήψη ενός κωδικού QR, με χρήση και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι ποινές κυμαίνονται από 50 έως 300 ευρώ, ανάλογα με την παράβαση, από την παράλειψη επίδειξης του εισιτηρίου μέχρι την υποβολή ψευδών δηλώσεων για την εξασφάλιση απαλλαγών από την πληρωμή.

Οι έλεγχοι θα διενεργούνται τυχαία, από τουλάχιστον εννέα ομάδες ελεγκτών.
Σε υψηλές περιόδους κίνησης όπως Καρναβάλι, Σαββατοκύριακα ή αργίες όπως Χριστούγεννα ή Πάσχα, θα υπάρχουν 15 ομάδες με ελεγκτές.