Σύνταξη: tourismtoday.gr

Παρά τους καύσωνες που σαρώνουν την Ευρώπη, ο Ιούλιος σημείωσε άνοδο της ζήτησης στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις (STR). Αυτό αποκαλύπτει ανάλυση της AirDNA, από δεδομένα των Airbnb και VRBO.
Έφτασαν τις 51,1 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, ο δεύτερος υψηλότερος μήνας ζήτησης βραχυπρόθεσμων ενοικίων στην ιστορία.

Περιζήτητες οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις σε Ελλάδα τον Ιούλιο

H Ελλάδα είχε την δεύτερη καλύτερη επίδοση σε διανυκτερεύσεις μεταξύ 20 ευρωπαϊκών χωρών, μετά την Γαλλία.

  • Η ζήτηση στη χώρα μας αυξήθηκε τον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού κατά 8% σε ετήσια βάση ενώ κατά 4% αυξήθηκε και η προσφορά.
  • Η πληρότητα των διαθέσιμων ελληνικών καταλυμάτων ήταν στο 68%, στο 2% υψηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2022.
  • Η άνοδος της ζήτησης οδήγησε σε αύξηση της μέσης ημερήσιας τιμής 18%. Τον Ιούλιο η μέση ημερήσια τιμή για τις 136.000 διαθέσιμες καταχωρήσεις στην Ελλάδα έφτασε τα 234 ευρώ. Πρόκειται για την υψηλότερη ημερήσια τιμή από το μέσο όρο της Ευρώπης (16,9%).

Η συνολική εικόνα στην Ευρώπη

  • Τα διαθέσιμα ακίνητα σε Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 7,3% (στα 3,38 εκατομμύρια) σε ετήσια βάση και 2% από το 2019.
  • Η ζήτηση αυξήθηκε κατά 8,7% σε ετήσια βάση, 13,8% σε σύγκριση με το 2019.
  • Οι μέσες ημερήσιες τιμές (ADR) αυξήθηκαν κατά 16,9% σε ετήσια βάση και 38,2% σε σύγκριση με το 2019.
  • Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 27,1% σε ετήσια βάση και 57,3% από το 2019.
  • Η πληρότητα αυξήθηκε κατά 1,2% σε ετήσια βάση και 13,4% σε σύγκριση με το 2019.
  • Τα έσοδα ανά διαθέσιμη ενοικίαση (RevPAR) αυξήθηκαν κατά 18,3% σε ετήσια βάση και αυξήθηκαν κατά 56,7% από το 2019.
Πηγή: AirDNA

Ποιες χώρες ηγούνται της αύξησης της ζήτησης σε ετήσια βάση

Οι χαμηλότερες ADR και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες δελεάζουν τους ταξιδιώτες να κατευθυνθούν βόρεια.

  • Τον Ιούλιο, η Νορβηγία (+29,3%), η Σουηδία (+26,3%) και η Πολωνία (+21,2%) ηγήθηκαν της αύξησης της ζήτησης σε ετήσια βάση.
  • Ενώ η αύξηση της ζήτησης ήταν ισχυρή, η αύξηση της προσφοράς συνέχισε να υπερβαίνει την αύξηση της ζήτησης. Οι πληρότητες μειώθηκαν στην Πολωνία (-3,5%), τη Σουηδία (-3,7%) και τη Νορβηγία (-8,1%).
  • Η Φινλανδία, η οποία επίσης σημείωσε αύξηση της προσφοράς πάνω από την αύξηση της ζήτησης, σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση στην πληρότητα τον Ιούλιο με πληρότητα μειωμένη κατά 9,6%.

Σε ποιους προορισμούς αυξήθηκε η πληρότητα τον Ιούλιο

Ηγετική αύξηση πληρότητας τον περασμένο μήνα παρουσίασαν η Κροατία, η Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, όπου η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά.

Στην Αυστρία, όπου η πληρότητα αυξήθηκε εντυπωσιακά κατά 6,3% τον Ιούλιο, η ζήτηση αυξήθηκε κατά 11,2% σε ετήσια βάση, ενώ οι καταχωρήσεις αυξήθηκαν μόνο κατά 3,6%.

Με υστέρηση στην αύξηση της ζήτησης σε ετήσια βάση ήταν η Ιρλανδία (+3,3%), η Ολλανδία (+0,6%) και η Κροατία (-9,7%).

Η Ιρλανδία και η Ολλανδία άργησαν να επιστρέψουν στα προ-πανδημικά επίπεδα προσφοράς και ζήτησης.
Η Κροατία βλέπει αρνητική αύξηση της προσφοράς και της ζήτησης σε ετήσια βάση από το φθινόπωρο του περασμένου έτους.

Πηγή: AirDNA

Οι πόλεις επιστρέφουν, σε διαφορετικούς ρυθμούς

Η επιστροφή των διεθνών ταξιδιών επανέφερε τη ζήτηση στις πόλεις και η αύξηση της προσφοράς και της ζήτησης σε ετήσια βάση ήταν ισχυρότερη εντός των 50 κορυφαίων ευρωπαϊκών πόλεων παρά εκτός των πόλεων.

Οι διαθέσιμες λίστες τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 17% σε ετήσια βάση στις 50 κορυφαίες πόλεις σε σύγκριση με 6% εκτός των κορυφαίων 50 πόλεων σε περισσότερες αγροτικές περιοχές και μικρότερες πόλεις και πόλεις.

Η ζήτηση σε αυτές τις πόλεις αυξήθηκε κατά 16% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με 8% εκτός των 50 κορυφαίων πόλεων.

Ενώ η προσφορά επιστρέφει πιο αργά από τη ζήτηση στις 50 κορυφαίες πόλεις, ο Ιούλιος ήταν ο πρώτος μήνας από την έναρξη της πανδημίας όπου η αύξηση της προσφοράς σε ετήσια βάση υπερέβη την αύξηση της ζήτησης, οδηγώντας σε μείωση πληρότητας 3% μεταξύ των 50 κορυφαίων πόλεων.

Παρά την έντονη ανάπτυξη σε ετήσια βάση, η προσφορά και η ζήτηση δεν έχουν επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα στις 50 κορυφαίες ευρωπαϊκές πόλεις.

Από τον Ιούλιο, η ζήτηση στις 50 κορυφαίες ευρωπαϊκές πόλεις εξακολουθούσε να είναι 14% κάτω από τα επίπεδα του 2019 και οι διαθέσιμες λίστες εξακολουθούν να είναι 19% κάτω από τα επίπεδα του 2019.
Εν τω μεταξύ, εκτός των κορυφαίων 50 ευρωπαϊκών πόλεων, η ζήτηση αυξήθηκε κατά 21%, και οι διαθέσιμες λίστες αυξήθηκαν κατά 6%.

Πηγή: AirDNA

Από αυτές τις 50 κορυφαίες ευρωπαϊκές πόλεις, οι 30 παρουσίασαν μείωση της πληρότητας σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, καθώς η προσφορά ήταν μεγαλύτερη από τη ζήτηση.

  • Ορισμένες πόλεις, όπως το Τορίνο της Ιταλίας, το Πόρτο της Πορτογαλίας και το Αμβούργο της Γερμανίας, παρουσίασαν μείωση πληρότητας λόγω της ασθενούς αύξησης της ζήτησης σε ετήσια βάση παρά την έντονη αύξηση της προσφοράς.
    Το Τορίνο, το Πόρτο και το Αμβούργο παρουσίασαν αύξηση της ζήτησης 3%, 15% και 8% σε ετήσια βάση, ενώ οι διαθέσιμες λίστες αυξήθηκαν κατά 16%, 17% και 12%.
  • Άλλες πόλεις όπως το Λονδίνο, η Βαρσοβία, η Πολωνία και η Νάπολη της Ιταλίας, έχουν σημειώσει μερικές από τις ισχυρότερες αύξηση της ζήτησης σε ετήσια βάση μεταξύ των 50 κορυφαίων ευρωπαϊκών πόλεων, αλλά η αύξηση των καταλόγων ήταν απλώς μεγαλύτερη.
    Το Λονδίνο, η Βαρσοβία και η Νάπολη παρουσίασαν αύξηση της ζήτησης 32%, 30% και 25% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, αλλά οι διαθέσιμες λίστες στις τρεις πόλεις αυξήθηκαν κατά 41%, 40% και 35% αντίστοιχα.

Σε 10 από τις 50 κορυφαίες ευρωπαϊκές πόλεις, η αύξηση της πληρότητας σε ετήσια βάση οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης που υπερβαίνει την αύξηση της προσφοράς.

Πόλεις όπως η Βιέννη και η Κοπεγχάγη έχουν σημειώσει αύξηση της ζήτησης κατά 36% και 29% σε ετήσια βάση, αλλά η αύξηση της ζήτησης κατά 27% και 23% υπολείπεται, πιθανότατα ως αποτέλεσμα των ρυθμίσεων.
Στη Βιέννη, οι κανονισμοί που ισχύουν από τον Δεκέμβριο του 2018 απαγορεύουν την ενοικίαση κατοικιών ως βραχυχρόνια ενοικίαση σε τακτική βάση σε κατοικημένες ζώνες. Η Κοπεγχάγη έχει περιορίσει τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις ακινήτων σε 70 διανυκτερεύσεις ετησίως από το 2018.

Πηγή: AirDNA

Τι προβλέπεται το φθινόπωρο

Όσον αφορά στη ζήτηση μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, αρκετές πρωτεύουσες της Ανατολικής Ευρώπης σημειώνουν ισχυρή αύξηση της ζήτησης σε ετήσια βάση.

  • Το Βουκουρέστι (+52%), η Βιέννη (+49%) και η Βουδαπέστη (+48%) βλέπουν περίπου 50% περισσότερες διανυκτερεύσεις στα βιβλία για τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι.
  • Αρκετές πόλεις στη Γαλλία και την Ιταλία βλέπουν επίσης ισχυρή ανάπτυξη σε ετήσια βάση με τη ζήτηση να αυξάνεται σημαντικά στις γαλλικές πόλεις Λυών (+51%) και Μασσαλία (+47%), και ιταλικές πόλεις Νάπολη (+45%) και Μιλάνο (+44%) σε σχέση με πέρυσι.
Πηγή: AirDNA

Η Βόρεια Ευρώπη παραμένει δημοφιλής για το φθινόπωρο

Από τις 6 Αυγούστου, η ζήτηση για το υπόλοιπο του έτους για την Ευρώπη είναι 17% υψηλότερη από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τα ταξίδια εκτός εποχής συνεχίζουν να αποτελούν βασική τάση, καθώς οι επισκέπτες προσπαθούν να ταξιδέψουν εκτός της παραδοσιακής υψηλής περιόδου για να αποφύγουν την πολυκοσμία, τις υψηλές τιμές και την υπερβολική ζέστη.

Η ζήτηση για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο επιταχύνεται κατά 31% και 33% υψηλότερα από πέρυσι και η ζήτηση για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο κινείται 20% υψηλότερα από πέρυσι.

Μεταξύ των 20 κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών, η Νορβηγία (+42%), η Πολωνία (+36%), η Ουγγαρία (+30%) και η Σουηδία (+29%) βρίσκονται στην κορυφή της ζήτησης για το υπόλοιπο του καλοκαιριού σε σύγκριση με πέρυσι.

Στην Πολωνία και τη Νορβηγία, η ζήτηση για τα βιβλία αυξήθηκε εντυπωσιακά κατά 68% και 55%, αντίστοιχα, τον Σεπτέμβριο και 60% και 45% τον Οκτώβριο.

Οι χώρες που υστερούν σε ρυθμό ζήτησης φέτος το φθινόπωρο είναι η Ελβετία, η Ολλανδία και η Κροατία, οι οποίες βλέπουν μόνο 10% περισσότερες διανυκτερεύσεις για τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο σε σύγκριση με πέρυσι.

Πηγή: AirDNA