Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ξενοδοχειακών κλινών ο οποίος καλείται να ανταποκριθεί στις αυξημένες διανυκτερεύσεις στην πόλη του Βερολίνου τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, έχει σημειωθεί άνοδο 380% στις κλίνες ξενοδοχείων από το 1990 και μετά, ενώ ο αριθμός των διανυκτερεύσεων για την ίδια χρονική περίοδο αυξήθηκε από τα 7,2 εκατ. το 1990 στα 31,2 εκατ. το 2017.

Ωστόσο, η γρήγορη ανάπτυξη προκαλεί και ανησυχία, καθώς υπάρχουν σημαντικά περισσότερα κρεβάτια ξενοδοχείων στο Βερολίνο από όσα για παράδειγμα, στη Νέα Υόρκη.

Συγκριτικά, περίπου 110 χιλιάδες κρεβάτια ξενοδοχείων είναι διαθέσιμα για περίπου 58 εκατομμύρια επισκεπτών της αμερικανικής μητρόπολης.

Στο Βερολίνο, τα 31 εκατ. διανυκτερεύσεων κατανέμονται σε 143.000 ξενοδοχειακά κρεβάτια, με μέσο ποσοστό πληρότητας το 60,1% (2017).

Υπενθυμίζεται ότι υπήρξαν φόβοι για μείωση των ποσοστών πληρότητας στα ξενοδοχεία από την πτώχευση της Air Berlin πέρυσι. Οι συνέπειες από αυτό δεν έχουν τελειώσει.

Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, το Βερολίνο καταγράφει μειωμένους αριθμούς διανυκτερεύσεων από το καλοκαίρι του 2017.

Για παράδειγμα, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο τα ποσοστά πληρότητας ήταν 4,1% και 4,6% αντίστοιχα. Σύμφωνα με το Visit Berlin, ο ετήσιος μέσος όρος εξακολουθεί να παρουσιάζει μικρή αύξηση κατά 0,3%.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι o εν λόγω ρυθμός αύξησης είναι χαμηλός μακροπρόθεσμα. “Προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει την ανάπτυξη 13 χιλιάδων κρεβατιών μέχρι το 2020, το Βερολίνο χρειάζεται ετήσια αύξηση περίπου 4% στις διανυκτερεύσεις”, αναφέρει ο Andreas Ewald, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Völkers Hotel Consulting GmbH.

«Αναμένουμε ότι η αγορά θα σταθεροποιηθεί ξανά», λέει ο Πρόεδρος της Dehoga Willy Weiland. “Το πρόβλημά μας είναι επίσης η έλλειψη μακρινών πτήσεων από την Ασία και την Αμερική”, συνεχίζει ο Weiland.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των ξενοδοχείων και ξενώνων στο Βερολίνο είναι 786. Μάλιστα, ένα από τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν αργότερα φέτος αποτελεί ένα πολύ ξεχωριστό έργο.

Συγκεκριμένα, η κατασκευάστρια εταιρεία ξενοδοχείων MQ Real Estate χτίζει το πρώτο ξενοδοχειακό της συγκρότημα σε ένα εμπορικό κέντρο.

Οι επενδυτές δεν φοβούνται ότι η επένδυση δεν θα αντισταθμίσει τα κόστη κατασκευής λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού στην αγορά του Βερολίνου.

Οι αριθμοί  εξάλλου μιλούν από μόνοι τους, καθώς ο αριθμός των επισκεπτών και των διανυκτερεύσεων αυξάνεται συνεχώς εδώ και χρόνια.

“Το Βερολίνο είναι ένα ελκυστικό μέρος για πολλούς ανθρώπους στον κόσμο, και οι υπεύθυνοι για το ξενοδοχείο το γνωρίζουν κι αυτό. Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε σε ξενοδοχειακή κρίση. Το Βερολίνο έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη παγκοσμίως”, δηλώνει ο Μπάρχαρντ Κίκερ της Visit Berlin. Ωστόσο, η πόλη πρέπει τώρα να κάνει γρήγορα κάτι για να εξασφαλίσει ότι ο σημαντικός οικονομικός παράγοντας του τουρισμού θα συνεχίζει να αναπτύσσεται καλά.