Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των ακίνητων που παίρνουν το δρόμο του πλειστηριασμού. Σύμφωνα με τις αναρτήσεις που είχαν γίνει μέχρι χθες Δευτέρα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Δημοσίευσης Πλειστηριασμών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων – Τομέα Ασφάλισης Νομικών, ο αριθμός τους έφτασε τις 3.373 από 3.066 που ήταν ένα μήνα πριν, στις αρχές Μαΐου.
Οι πλειστηριασμοί αυτοί – που αφορούν στο σύνολο τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας – έχουν ημερομηνία διεξαγωγής έως και το 2018, με επισπεύδοντες κυρίως τράπεζες αλλά και επιχειρήσεις, αλλά και φυσικά πρόσωπα. Την ίδια ώρα, έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οι οποίοι αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Για το σκοπό αυτό, το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε σχετική τροπολογία, η οποία και ψηφίστηκε από τη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, με την οποία έκλεισαν οι εκκρεμότητες που υπήρχαν αναφορικά με τη διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Ειδικότερα, οριστικοποιήθηκε ποιος τελικά θα επιβαρύνεται με το τέλος χρήσης των συστημάτων για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, το οποίο θα καταβάλλεται μόνο από τον υπερθεματιστή. Ο υπερθεματιστής να υποχρεούται να καταβάλει μαζί με το πλειστηρίασμα και το τέλος χρήσης. Το ποσό του τέλους χρήσης θα καθοριστεί στη συνέχεια με υπουργική απόφαση. Ένα μέρος του τέλους χρήσης θα αποδίδεται στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων.
Η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αναμένεται να δώσει λύσεις στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των τραπεζών, καθώς το πάγωμα το προηγούμενο διάστημα λειτούργησε ως εμπόδιο ακόμα και στο να ενεργοποιηθούν οφειλέτες με κόκκινα δάνεια ώστε να αναζητήσουν ρυθμίσεις για τα δάνειά τους. Σήμερα, τα δάνεια σε καθυστέρηση αποτιμώνται σε 103,9 δισ. ευρώ, με τα κόκκινα να είναι ήδη 72,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα από τα κόκκινα δάνεια, δηλαδή αυτά που έχουν καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, τα κόκκινα καταναλωτικά δάνεια αφορούν το 62,8%του συνόλου αυτής της κατηγορίας, τα στεγαστικά το 42,5% και τα επιχειρηματικά το 53,4%. Αναφορικά με τα επιχειρηματικά δάνεια το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε δάνεια πολύ μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς κόκκινα είναι τα 7 στα 10 δάνεια. Ακολουθούν τα δάνεια των μικρομεσαίων με ποσοστό 58,9%.