Περισσότερο από το ήμισυ (56%) οι Ευρωπαίοι είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν μέχρι τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες.

Αυτό ακολουθεί μια βουτιά 85% στις διεθνείς αφίξεις τουριστών στην Ευρώπη τον Ιανουάριο ως αναβίωση των κρουσμάτων Covid-19, σε συνδυασμό με απαγορευτικές απαιτήσεις καραντίνας και δοκιμών, μετριασμένο συναίσθημα ταξιδιωτών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών.

Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό της ΕΕ, το οποίο προγραμματίζεται να εισαχθεί πριν από το καλοκαίρι, αναμένεται να στηρίξει την επαναλειτουργία των ευρωπαϊκών ταξιδιών και τουρισμού το 2021.

«Ενώ τα προγράμματα εμβολιασμού παρέχουν ώθηση, οι προοπτικές παραμένουν ανάμικτες, με τις τελευταίες προβλέψεις να εκτιμούν ότι οι διεθνείς αφίξεις στην Ευρώπη θα παραμείνουν κατά 46% χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2019 το 2021, ενώ δεν αναμένεται πλήρης ανάκαμψη έως το 2024»,αναφέρει η ΕΕΣ.

Τα σχέδια της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να ξεκινήσει την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών μετά τις 17 Μαΐου έχουν ήδη οδηγήσει σε αύξηση των κρατήσεων διακοπών στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως σε προορισμούς της Νότιας Ευρώπης όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Τουρκία.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες των ΗΠΑ επιτρέπεται πλέον να ταξιδεύουν διεθνώς, παρέχοντας επίσης μια αίσθηση αισιοδοξίας για πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ενώ ο αριθμός των Αμερικανών που εμβολιάστηκαν κατά του Covid-19 αυξάνεται, οι θερινές προβλέψεις τείνουν προς τα πάνω, καθώς η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την είσοδο με την απόδειξη του εμβολιασμού.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της ETC Εντουάρντο Σανταντέρ δήλωσε: «Μετά από ένα ζοφερό 12μηνο, έχουμε επιτέλους λόγους να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το καλοκαίρι του 2021.

“Η ανάπτυξη προγραμμάτων εμβολιασμού στην Ευρώπη, αν και παρεμποδίζεται , έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά της στην παύση των ποσοστών μόλυνσης covid-19.

“Εν τω μεταξύ, το προτεινόμενο Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό της ΕΕ ανοίγει την πόρτα σε προορισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη να καλωσορίσουν ξανά Ευρωπαίους και διεθνείς ταξιδιώτες την προσεχή σεζόν, πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε.

“Αυτό που χρειάζεται τώρα για να αναζωογονηθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είναι η σαφήνεια των επικοινωνιών σχετικά με τους ισχύοντες ταξιδιωτικούς κανόνες και την ταχεία ανάπτυξη του Πιστοποιητικού της ΕΕ”.