Περίπου 2,5 εκατ. Ιρανοί επισκέφθηκαν την Τουρκία το 2017, σημειώνοντας σημαντική άνοδο 50,2% από 1,66 εκατ. το 2016, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.

Η Τουρκία κατέλαβε την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες που προτιμούσαν οι Ιρανοί κατά τις διακοπές τους στο εξωτερικό, σύμφωνα με δήλωση της Ένωσης Ξενοδοχείων της Τουρκίας (TUROB), ανέφερε η Daily Sabah.

Η TUROB ανακοίνωσε επίσης ότι τα ταξίδια των Ιρανών στη γειτονική χώρα αναμένεται να αυξηθούν το Μάρτιο με την ευκαιρία του Noruz, του νέο έτος του Ιράν.

Παράλληλα, ο μέσος όρος διανυκτερεύσεων των Ιρανών τουριστών στην Τουρκία ήταν έξι νύχτες και η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη τους ήταν 1.000 δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση, προσθέτοντας ότι “οι μέσες δαπάνες από ξένους τουρίστες που επισκέπτονται την Τουρκία ήταν 630 δολάρια”.

Τον περασμένο Αύγουστο, οι τουρκικές ταξιδιωτικές πηγές ανακοίνωσαν ότι οι Ιρανοί αντιπροσωπεύουν το 7,5% όλων των αφίξεων τουριστών στην Κωνσταντινούπολη και αριθμητικά μπορεί να υπερβούν σύντομα αυτό των Γερμανών, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 9,4% των επισκεπτών στην πόλη.

Τέλος, το Ιράν κατατάχθηκε έβδομο το 2013 στην κατανομή των τουριστών που επισκέπτονται την Κωνσταντινούπολη, ανέβηκε στη δεύτερη θέση μετά το 2014, το 2015, το 2016 και τους πρώτους έξι μήνες του 2017.