Θετικά είναι τα μηνύματα για την τουριστική βιομηχανία της Ρώμης, καθώς τα ξενοδοχεία 5 αστέρων σημείωσαν αύξηση 4,9% στις αφίξεις τουριστών το 2017 και άνοδο 4,86% στην πληρότητά τους σε σύγκριση με το 2016, επιβεβαιώνοντας την ανοδική τάση της βιομηχανίας, η οποία είχε πραγματικό και θετικό αντίκτυπο στο γενικότερο τζίρο της πόλης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία από τον Περιφερειακό Οργανισμό Τουρισμού EBTL ,το συνολικό ποσοστό για το 2017 δείχνει σχεδόν 14.694.364 αφίξεις, καταγράφοντας αύξηση 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Παράλληλα, άνοδο σημείωσε και η διεθνής τουριστική ζήτηση για τη Ρώμη με τις αφίξεις να αυξάνονται κατά 3,3%. Οι κυριότερες αγορές της Ρώμης είναι οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ισπανία και η Γερμανία.

Όπως αναφέρουν τουριστικοί παράγοντες της Ρώμης, έχει γίνει σημαντική προσπάθεια ούτως ώστε οι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του τουρισμού της πόλης να επικεντρώνονται σε δύο πυλώνες: την προώθηση και την υποδοχή των επισκεπτών.

Επίσης γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο υπερτουρισμός δίνοντας προτεραιότητα σε διαφορετικούς είδους επισκέπτες που ενδιαφέρονται για μεγαλύτερης διάρκειας διαμονή οι οποίοι θα γίνουν οι πρεσβευτές της Ρώμης στον κόσμο.

Όσον αφορά τέλος στην ψηφιακή καινοτομία, έχει ανανεωθεί ο ιστότοπος τηςRome  Pass, παρέχοντας τη δυνατότητα στους τουρίστες να αγοράσουν μια κάρτα που εγγυάται εκπτώσεις για την επίσκεψη σε εκθέσεις και διάφορους τόπους μαζί με απεριόριστη πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην πόλη.