Τη δημιουργία cluster ιατρικού τουρισμού προκρίνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να προσελκύσει έτσι ένα μεγάλο τουριστικό κοινό με εξειδικευμένο ενδιαφέρον, μια μορφή τουρισμού, που τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως παρουσιάζει αξιοσημείωτη άνοδο.
Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 3 Απριλίου στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ανέφερε ότι στόχος της Περιφέρειας είναι η ενίσχυση του ιατρικού τουρισμού, καθώς η περιοχή διαθέτει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα (εξαιρετικό κλίμα, άρτιες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, πληθώρα συνδυαστικών τουριστικών υπηρεσιών, εξαιρετική προσβασιμότητα, με το εκτενές οδικό δίκτυο, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ιατρικές υποδομές, κυρίως ιδιωτικές, όπως και κέντρα αποκατάστασης και ιαματικές πηγές), προκειμένου να υπηρετήσει τη συγκεκριμένη ειδική μορφή τουρισμού.
Ο ιατρικός τουρισμός, όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, μπορεί να φέρει σημαντικό εισόδημα στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία και εντάσσεται στα δύο δομικά χαρακτηριστικά της τουριστικής πολιτικής της Περιφέρειας, τη διαφοροποίηση και την εξειδίκευση του τοπικού τουριστικού προϊόντος. Η λύση, που προτείνει και υποστηρίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι η δημιουργία του Cluster Ιατρικού Τουρισμού, που θα συμβάλλει, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης, στην οικονομική μεγέθυνση των επιχειρήσεων, στη διατήρηση και κυρίως στην αύξηση των θέσεων εργασίας και γενικότερα στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Περιγράφοντας το Cluster ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι «μέσα από τη διαμόρφωση σταθερών και στενών συνεργατικών δεσμών και δομών, τη μεταφορά και ανταλλαγή γνώσης, την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, τις συμπληρωματικές και συνδυαστικές δράσεις, αλλά και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, η Περιφέρειά μας και οι επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, στις κλάδους υγείας και τουρισμού μπορούν πραγματικά να γίνουν πρωτοπόρες. Η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα είναι κλειδί για το μέλλον». Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού, Αλέξανδρος Θάνος, έδωσε τα στοιχεία των τελευταίων ετών, που καταδεικνύουν τη διαρκή αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην Κεντρική Μακεδονία και εστίασε σε μια από τις μορφές του ιατρικού τουρισμού, τον ιαματικό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Θάνος, ανακηρυγμένες ιαματικές πηγές είναι 15:
1. Θεσσαλονίκη:
Σέδες (Θέρμης): Λειτουργεί από τον Ιούλιο μέχρι το Νοέμβριο. Διαθέτει εννέα ατομικούς λουτήρες, δύο πισίνες χωρητικότητας 10 – 12 ατόμων και δύο ξενοδοχεία των 10 και 53 δωματίων.
Λαγκαδά: Υδροθεραπευτήριο με δύο χαμάμ, το ένα εκ των οποίων βυζαντινού χαρακτήρα. Λειτουργεί όλο το χρόνο. Υδρομασάζ, σύγχρονοι ατομικοί λουτήρες, φυσιοθεραπευτήριο και δύο εξωτερικές πισίνες ολυμπιακών προδιαγραφών. Περίπου 60.000 άτομα ανά έτος. Ξενοδοχείο δυναμικότητας 82 δωματίων και 152 κλινών.
Νέας Απολλωνίας – δίπλα στη λίμνη Βόλβη: Δύο ξενοδοχεία, δυναμικότητας 45 και 48 δωματίων αντίστοιχα, ξενώνες και ένα υδροθεραπευτήριο με 54 ατομικούς λουτήρες, μία κλειστή πισίνα 50 ατόμων, δύο σάουνες χωρητικότητας έξι ατόμων, ένα χαμάμ χωρητικότητας 10 ατόμων και ένα υδρομασάζ έξι ατόμων. Με 15.000 επισκέπτες το χρόνο.
Σουρωτής
2. Κιλκίς
Γιάννες
Πικρολίμνης: Οι επισκέπτες ανέρχονται ετησίως σε περίπου 30.000. Καλύπτουν όλες τις ηλικιακές ομάδες. Προέρχονται και από το εξωτερικό (Αμερική, Ρουμανία, Κύπρο). Το Κέντρο συνδυάζει λασποθεραπεία – πηλοθεραπεία (στεγασμένο πηλοθεραπευτήριο με ομαδικές πισίνες) – υδροθεραπεία (ατομικές μπανιέρες υδροθεραπείας με ιαματικό νερό). Το ξενοδοχείο διαθέτει 30 δωμάτια και λειτουργεί όλο το χρόνο.
Πήλος Πικρολίμνης
Υδρογεώτρηση Πικρολίμνης
3. Πέλλα
Αριδαίας (Λουτρακίου ή Πόζαρ): Η θερμοκρασία του νερού αγγίζει τους 37 βαθμούς Κελσίου. Περίπου 800.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Προέρχονται από την Ελλάδα και από γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία). Καλύπτει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Λειτουργούν ξενώνες δυναμικότητας 200 κλινών. Η λουτρόπολη διαθέτει δύο υδροθεραπευτήρια που περιλαμβάνουν 10 κλειστές πισίνες και μια εξωτερική.
Λουτροχωρίου
4. Σέρρες
Νιγρίτας: Λειτουργεί από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο. Το υδροθεραπευτήριο διαθέτει ξενοδοχείο Γ’ κατηγορίας με 64 κλίνες.
Σιδηροκάστρου: 55.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Υπάρχει ξενοδοχείο με 90 δίκλινα δωμάτια, υδροθεραπευτήριο με ατομικούς και ομαδικούς λουτήρες και 17 μπανιέρες υδρομασάζ.
Αγκίστρου: Τα Σαββατοκύριακα οι επισκέπτες ανέρχονται περίπου σε 500. Το 90% των επισκεπτών είναι 18 έως 40 ετών. Επιλέγουν την περίοδο από Σεπτέμβριο μέχρι και Μάρτιο
5. Χαλκιδική
Αγ. Αποστόλων
Αγ. Παρασκευής: 70.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Λειτουργεί από τον Ιούνιο μέχρι και τον Οκτώβριο.
Πηγή: www.voria.gr