Κλιμακώνουν τις πιέσεις οι ξενοδόχοι, προκειμένου να επανεξεταστεί η επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα. Στους θεσμούς η μελέτη της Grant Thornton. Τα εναλλακτικά σενάρια εφαρμογής του μέτρου.
Το ζήτημα της επιβολής φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα, έστω στο παρά πέντε της εφαρμογής του μέτρου από 1/1/2018, επιχειρούν να τοποθετήσουν οι ξενοδόχοι στην «ταμπακέρα» των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές (θεσμούς), στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Το άφησαν να εννοηθεί, εμμέσως πλην σαφώς, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) Γιώργος Τσακίρης αλλά και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της μελέτης που εκπόνησε η Grant Thornton για την επιβολή του φόρου (σ.σ. αποτελεί μνημονιακή δέσμευση).
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ξεκαθάρισε πως ο Σύνδεσμος έχει ενημερώσει ήδη τους θεσμούς για το θέμα, καταθέτοντας σχετικά στοιχεία που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ. Ο δε επικεφαλής του ΞΕΕ επεσήμανε με έμφαση πως «ναι, η μελέτη επιπτώσεων που εκπόνησε η Grant Thornton θα δοθεί στους θεσμούς».
Κυβερνητική πηγή, ωστόσο, χαρακτήριζε απίθανο έως εξαιρετικά δύσκολο (στην καλύτερη των περιπτώσεων) το ενδεχόμενο αναστολής του μέτρου.
Ερμήνευε, μάλιστα, ως προσπάθεια των ξενοδόχων να αποσπάσουν αντισταθμιστικά μέτρα, έστω την ύστατη στιγμή, αφού έχει διαφανεί πως η κυβέρνηση «δεν το συζητάει».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πλευρά των ξενοδόχων εμφανίζεται να ζητά την απόσυρση του μέτρου ενώ, επί της ουσίας, προσβλέπει να διαμορφώσει κατάλληλο έδαφος, προκειμένου να πειστεί η κυβέρνηση να συζητήσει εναλλακτικά σενάρια εφαρμογής του.
Επεσήμανε, μάλιστα, πως κάτι τέτοιο προκύπτει από σχετική αποστροφή του επικεφαλής του ΞΕΕ στην παρουσίαση της μελέτης της Grant Thornton, όταν αναφέρθηκε σε ενημέρωση που είχε από κυβερνητικό στέλεχος για το γεγονός πως είναι ήδη έτοιμη η κανονιστική διάταξη με την οποία ρυθμίζονται λεπτομέρειες για τον τρόπο εφαρμογής του φόρου διαμονής.
Η κλιμάκωση των πιέσεων από την πλευρά των κορυφαίων φορέων που εκπροσωπούν τους επιχειρηματίες του τουρισμού (ΣΕΤΕ, ΞΕΕ) ενδέχεται να σηματοδοτήσει την ενεργοποίηση ενός απρόσμενου μετώπου για την κυβέρνηση, μεσούσης της διαπραγμάτευσης για την τρίτη αξιολόγηση, σύμφωνα με παράγοντες του χώρου.
Κι αυτό, εξηγούν, καθώς το μεν μέτρο μοιάζει απίθανο να ανασταλεί, αλλά δεν είναι καθόλου απίθανο να αμφισβητηθεί η δημοσιονομική αποτελεσματικότητά του. Αν στοιχειοθετηθεί, λένε, πως η απόδοση του μέτρου δεν θα είναι αυτή που αναμενόταν, ενδέχεται να προκύψει θέμα «τρύπας», η οποία θα πρέπει να καλυφθεί από πρόσθετα μέτρα.
Σημειώνεται πως η εν λόγω μελέτη της Grant Thornton αποφαίνεται, μεταξύ άλλων, πως «ουσιαστικά μέσω του φόρου διαμονής το δημόσιο στοχεύει στην είσπραξη 84 εκατ. ευρώ (σ.σ. ετησίως), προκαλώντας, όμως, τετραπλάσια ζημιά σε επίπεδο οικονομίας (341 εκατ. ευρώ)».
Κυβερνητική πηγή που σχολίαζε το θέμα στο Euro2day.gr σημείωνε με νόημα πως η εν λόγω μελέτη δεν αρνείται πως θα υπάρχει δημοσιονομικό όφελος από το μέτρο, αλλά εκτιμά πως θα είναι βραχυχρόνιο.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, διαφαίνεται η διαπραγματευτική τακτική στην οποία εμφανίζονται να έχουν καταλήξει οι ξενοδόχοι. Τακτική, όπως σημειώνουν, η οποία «ανιχνεύεται» σε συμπεράσματα της μελέτης όπως αυτό:
«Η ζημιά αυτή εντέλει, σε μακροχρόνιο ορίζοντα, θα ακυρώσει το (βραχυχρόνιο) δημοσιονομικό όφελος, καθώς θα οδηγήσει την οικονομία σε ένα χαμηλότερο σημείο ισορροπίας.
Οι υπολογισμοί αυτοί φανερώνουν πως χρειάζεται να αναζητηθούν εναλλακτικές δυνατότητες εφαρμογής του μέτρου, ώστε να περιοριστεί το αρνητικό αποτέλεσμα στην οικονομία και να μην πληγεί ένας κλάδος με τόσο μεγάλη συμβολή σε όρους ΑΕΠ και απασχόλησης».