Τουριστικές επιχειρήσεις και φορείς των νησιών «βομβαρδίζουν» με επιστολές τη Ναυτική Ομοσπονδία καλώντας τη να αναστείλει τη διήμερη απεργία

Εντείνονται οι πιέσεις προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία να αναστείλει την 48ωρη απεργία τη Μ. Τρίτη και Μ. Τετάρτη. Τουριστικές επιχειρήσεις και φορείς της νησιωτικής Ελλάδας στέλνουν καθημερινά επιστολές διαμαρτυρίας, ενώ χιλιάδες ταξιδιώτες του Πάσχα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισιτήριο.

Η υπουργός Ανάπτυξης, Αννα Διαμαντοπούλου, έστειλε χθες επιστολή στον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας, Γιάννη Χαλά, καλώντας τον άμεσα σε διάλογο (ακόμη και εντός της χθεσινής ημέρας), καθώς «οι επιπτώσεις της απεργίας είναι τεράστιας σημασίας για την εθνική οικονομία, την οικονομική και κοινωνική συνοχή των νησιών».

Η κρίσιμη συνάντηση των δύο πλευρών δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί -εκτός απρόοπτου-σήμερα, ενώ σήμερα συνεδριάζει και το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Η κ. Διαμαντοπούλου ζήτησε χθες από τους ναυτεργάτες να αποστείλουν τα αιτήματά τους και τις λύσεις που προτείνουν.

«Σε καμία περίπτωση δεν είμαι αρνητικός στον διάλογο», τόνιζε χθες στο «Εθνος» ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς, προσθέτοντας πως «στείλαμε στην υπουργό τα αιτήματά μας και περιμένουμε λύσεις». Η διογκούμενη ανεργία είναι θέμα που «καίει» τους ναυτεργάτες, ενώ ψηλά στην ατζέντα είναι και η ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ.

Στο μεταξύ, εντείνονται οι πιέσεις. Για «αδικαιολόγητη απεργία, που προκαλεί μεγάλη αναστάτωση και ζημιά στα νησιά και τον τουρισμό», έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Καψής.

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων μιλά για «ανευθυνότητα της συνδικαλιστικής ηγεσίας των ναυτεργατών» που επιφέρει «πλήγμα στην οικονομία των νησιών, ταλαιπωρία στους ταξιδιώτες και προβλήματα στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων».

Σύμφωνα με στελέχη ακτοπλοϊκών εταιρειών, περίπου 10.000 ταξιδιώτες προς Κυκλάδες βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» και θα αναγκαστούν να φύγουν – αν δεν ακυρώσουν – Μ. Παρασκευή ή Μ. Σάββατο, αφού τα πλοία της Μ. Πέμπτης είναι γεμάτα.

Ορισμένα μικρονήσια κινδυνεύουν να μείνουν με ένα ή με κανένα δρομολόγιο, αφού δεν έχουν καθημερινή σύνδεση με Πειραιά. Ακτοπλόοι δηλώνουν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές δρομολογίων, εκτός από τα βραδινά προς Κρήτη, Δωδεκάνησα, που ίσως αποπλεύσουν μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Καταστροφή

«Η απεργία είναι καταστροφική», δηλώνει η πρόεδρος ξενοδόχων Πάτμου, Αννα Ρωμαίου. «Φέτος πολλά ξενοδοχεία δεν θα άνοιγαν. Με τη βελτίωση του καιρού έγιναν κάποιες κρατήσεις. Δυστυχώς, τώρα παίρνουν όλοι τηλέφωνο και ρωτάνε για την απεργία. Αν γίνει, εμείς θα έχουμε πλοίο ξανά τη Μ. Παρασκευή». Ανάστατοι είναι οι επαγγελματίες του τουρισμού και στις Κυκλάδες.

Στην άλλη πλευρά, τα «σκληρά» ναυτεργατικά σωματεία της ΠΝΟ επιμένουν στις κινητοποιήσεις της Μ. Εβδομάδας, παρά τις έντονες πιέσεις. Υπενθυμίζεται πως η απόφαση για απεργία ελήφθη με οριακή πλειοψηφία (7 ψήφοι υπέρ της απεργίας, 5 κατά, 1 λευκό και 2 απόντες).

Πρωτοβουλία αγροτών της Κρήτης
Ετοιμάζουν να ναυλώσουν πλοίο

Υστατη έκκληση στους συνδικαλιστές της ΠΝΟ να αναθεωρήσουν την απόφασή τους για την προγραμματισμένη απεργία του κλάδου για τη Μ. Τρίτη και τη Μ. Τετάρτη απευθύνουν φορείς της Κρήτης, αγρότες, και επιχειρηματίες του τουρισμού.

Παράλληλα, Κρητικοί αγρότες κινούν τις διαδικασίες για τη δρομολόγηση τη Μ. Τρίτη πλοίου για τη μεταφορά από την Κρήτη ευπαθών κηπευτικών στις ελληνικές και ξένες αγορές.

Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Στ. Αρναουτάκης, που βρίσκεται σε συνεργασία με τους αγροτικούς και τουριστικούς φορείς, με επιστολή του χθες στην κυβέρνηση, στα κόμματα και στην ΠΝΟ ζητεί να υπάρξει λύση σε κεντρικό επίπεδο διαφορετικά, όπως επισημαίνει, η κυβέρνηση οφείλει «να προστατεύσει την απρόσκοπτη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων του νησιού, σεβόμενη το δικαίωμα στην εργασία όσων θέλουν να εργαστούν και τα δικαιώματα των παραγωγών της Κρήτης».

Ο περιφερειάρχης στην επιστολή του αναφέρει ότι σε «περίπτωση του ακτοπλοϊκού αποκλεισμού από την ΠΝΟ θα τεθεί σε κίνδυνο η οικονομία της Κρήτης, αγροτική παραγωγή-τουρισμός, δεκάδες χιλιάδες Ελληνες και ξένοι πολίτες θα βρεθούν σε ομηρεία παραμονές του Πάσχα».

«Οπωσδήποτε πρέπει να βρεθεί λύση. Αυτή την περίοδο είναι στην ακμή της η παραγωγή των κηπευτικών προϊόντων στην Κρήτη και είναι ανάγκη να διατεθούν στην ελληνικές και ξένες αγορές, όπου έχουμε κλείσει συμβόλαια παράδοσης σε συγκεκριμένες ημερομηνίες», δηλώνει από την πλευρά του ο καλλιεργητής και πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Τυμπακίου, Γιώργος Ντισπυράκης.

«Κινδυνεύει και ο τουρισμός μας, που είναι εθνική υπόθεση», δήλωσε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης.

Γιάννης Φώσκολος – Μανόλης Κοκολάκης

Πηγή: Έθνος