Σύνταξη: tourismtoday.gr

Από την 1η Φεβρουαρίου, οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση εμβολίου δεν θα επιτρέπεται να εισέλθουν στην Ισπανία, καθώς η χώρα έχει μειώσει την ισχύ του εμβολιασμού σε 270 ημέρες.

Αυτό σημαίνει ότι οι Βρετανοί με πιστοποιητικά εμβολιασμού παλαιότερα των 270 ημερών θα θεωρούνται μη εμβολιασμένοι, με αποτέλεσμα να υπόκεινται σε πιο αυστηρούς κανόνες εισόδου.
Η απόφαση θα επηρεάσει όλους τους ταξιδιώτες άνω των 12 ετών.

Από την άλλη πλευρά, οι ταξιδιώτες με αναμνηστική δόση θα επιτρέπεται να ταξιδέψουν στην Ισπανία, μόνο εάν έχουν περάσει 14 ημέρες από τον εμβολιασμό.

Η απόφαση βασίστηκε στους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι στοχεύουν στη θέσπιση ενός ενιαίου προτύπου για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ που θα εφαρμόζουν σχετικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ για τον COVID-19.

Επί του παρόντος, οι χώρες στην Ισπανία χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τη λίστα κινδύνου και τη λίστα υψηλού κινδύνου.

Το πρώτο περιλαμβάνει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης για να εισέλθουν στην Ισπανία.

Οι αφίξεις από τη λίστα υψηλού κινδύνου απαιτείται να προσκομίσουν προκαταρκτικό τεστ, ακόμη και αν είναι κάτοχοι πιστοποιητικών εμβολιασμού ή ανάρρωσης.

Εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού, όλοι οι ταξιδιώτες άνω των 12 ετών πρέπει να συμπληρώσουν ένα έντυπο υγειονομικού ελέγχου πριν εισέλθουν στην Ισπανία.
Μόλις συμπληρωθεί η φόρμα, οι ταξιδιώτες θα λάβουν έναν μοναδικό κωδικό QR, ο οποίος μπορεί να παρουσιαστεί στις αρμόδιες αρχές κατά την άφιξη.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η Ισπανία συγκαταλέγεται στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην ΕΕ.
Το 81,1% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο και πάνω από 21 εκατομμύρια κάτοικοι (44,8%) έχουν εμβολιαστεί με την αναμνηστική δόση.

Παρόλα αυτά, τα ποσοστά μόλυνσης από τον COVID-19 παραμένουν σχετικά υψηλά καθώς 659.429 θετικά κρούσματα και 614 θάνατοι αναφέρθηκαν στη χώρα τις τελευταίες επτά ημέρες.