To Worldwide Airport Slot Board (WASB), κάλεσe τους ρυθμιστές αεροδρομίων παγκοσμίως να υιοθετήσουν προσωρινά πιο ευέλικτους κανόνες slots το συντομότερο δυνατό. Με στόχο να διατηρηθεί η ουσιαστική συνδεσιμότητα των αερομεταφορών.

Το WASB, που αποτελείται από το αεροδρόμιο Council International (ACI World), τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA) και την Παγκόσμια Ομάδα Συντονιστών Αεροδρομίων (WWACG) εξέδωσαν μια κοινή πρόταση για το καλοκαίρι 2021.

Ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της ζήτησης από την κρίση Covid-19, περίπου το 65% των απευθείας συνδέσεων εξαφανίστηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Οι υπάρχοντες κανόνες slots δεν σχεδιάστηκαν ποτέ για να αντιμετωπίσουν μια παρατεταμένη κρίση στην βιομηχανία.

Οι ρυθμιστικές αρχές ανέστειλαν προσωρινά τους κανόνες, για να δώσουν στη βιομηχανία ζωτικό χώρο.

Η διεθνής εναέρια κυκλοφορία, αναμένεται να επιστρέψει μόνο στο 25% των επιπέδων του 2019 έως το καλοκαίρι του 2021.

Η θέση WASB συνιστά να υιοθετηθούν τα ακόλουθα πριν από το τέλος του 2020:

  • Οι αεροπορικές εταιρείες που επιστρέφουν σε μια πλήρη σειρά slots έως τις αρχές Φεβρουαρίου θα πρέπει να μπορούν να διατηρήσουν το δικαίωμα να τα εκμεταλλεύονται το καλοκαίρι του 2022.
  • Χαμηλότερο όριο λειτουργίας για τη διατήρηση slots. Σε κανονικές συνθήκες της βιομηχανίας αυτό ορίζεται στα 80-20. Το WASB συνιστά να τροποποιηθεί σε 50-50 για το καλοκαίρι του 2021.
  • Σαφής ορισμός για αποδεκτή μη χρήση slots. Για παράδειγμα, ανωτέρα βία ως αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμων κλεισίματος συνόρων ή μέτρων καραντίνας που επιβάλλονται από κυβερνήσεις.

“Το WWACG καλωσορίζει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός κοινού εδάφους μαζί με την IATA και την ACI World για την προετοιμασία της θερινής περιόδου του 2021, τόνισε ο Φρεντ Αντρέας Γουίστερ, πρόεδρος του WASB.
Είναι σημαντικό οι αρμόδιες αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσουν στην αεροπορική βιομηχανία την απαραίτητη προβλεψιμότητα στη διαδικασία σχεδιασμού σε αυτές τις εξαιρετικές δύσκολες στιγμές”.