Υψηλότερες επιδόσεις σε μία αγορά που φέρνει μεγάλα έσοδα σημειώνει η χώρα μας όπως προκύπτει από τα στοιχεία μεγάλων διεθνών οργανισμών.
Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση του International Congress and Convention Association (ICCA), η Ελλάδα κατέλαβε την 25η θέση στην παγκόσμια κατάταξη διοργάνωσης συνεδρίων το 2016, κερδίζοντας μία θέση σε σχέση με το 2015. Η συγκεκριμένη κατάταξη αφορά διεθνή συνέδρια που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια (rotation, αριθμό συμμετεχόντων άνω των 50 ατόμων) και διοργανώνονται από Διεθνείς Επιστημονικούς και άλλους Φορείς.
Σημειωτέον ότι με βάση τα στοιχεία από το Σύνδεσμο Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO (Hellenic Association of Professional Congress Organizers), τα έσοδα για τη χώρα από τον κάθε συμμετέχοντα σε μία εκδήλωση ή ένα συνέδριο (σύνεδρο, χορηγό, εκθέτη κ.τ.λ.) είναι πολλαπλάσια κατά επτά φορές σε σύγκριση με τα έσοδα από ένα μέσο τουρίστα.
Με βάση τα χαρακτηριστικά που θέτει το ICCA, πέρυσι διοργανώθηκαν 168 συνέδρια έναντι 152 συνεδρίων το 2015. Επίσης, και στην ευρωπαϊκή κατάταξη η Ελλάδα κέρδισε μία θέση. Συγκεκριμένα κατέλαβε τη 15η θέση έναντι της 16ης που κατέλαβε το 2015. Η Αθήνα στην πανευρωπαϊκή κατάταξη κατέλαβε την 17η θέση με τη διοργάνωση 79 συνεδρίων από την 18η που είχε το 2015 με τη διοργάνωση 87 συνεδρίων. Σημαντική άνοδο ως συνεδριακός προορισμός κατέγραψε στη διεθνή κατάταξη και η Θεσσαλονίκη, καθώς στην πόλη διοργανώθηκαν πέρυσι 26 συνέδρια από 16 το 2015. Στην παγκόσμια κατάταξη η Θεσσαλονίκη κατέλαβε την 98η θέση από την 163η θέση το 2015 και στην ευρωπαϊκή στην 53η θέση από την 92η θέση το 2015.
Στην κατάταξη των χωρών (Country Ranking) την 1η θέση κατέλαβαν οι Η.Π.Α με τη διοργάνωση 934 συνεδρίων ενώ στην αντίστοιχη κατάταξη των πόλεων (City Ranking) την 1η θέση κατέλαβε το Παρίσι με τη διοργάνωση 196 συνεδρίων.
Όπως σημειώνει ο HAPCO, η άνοδος που κατεγράφη για τη χώρα μας είναι θετική αλλά όχι αντίστοιχη με τη θέση που της αρμόζει ως συνεδριακός προορισμός, και την οποία μπορεί να κατακτήσει, εφόσον αναγνωριστεί η συμβολή του συνεδριακού τουρισμού στην εθνική οικονομία, και γίνει πραγματικότητα πλέον η χάραξη κοινής στρατηγικής για την ανάπτυξη του κλάδου. Εξ΄ού και απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο προσέλκυσης μεγάλων εκδηλώσεων και άρσης των προβλημάτων που συνεχίζουν να υφίστανται κατά τη διάρκεια διεκδίκησης των διοργανώσεων.
Πηγή : www.newmoney.gr