της Εύας Οικονομάκη

Την είσοδο της Κρήτης και συγκεκριμένα των Χανίων στον χάρτη του ιαματικού τουρισμού σηματοδοτεί η πιστοποίηση της πηγής των Τεμενίων που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα από την ειδική επιτροπή του υπουργείου Τουρισμού.

Η πηγή των Τεμενίων, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από την πόλη των Χανίων, είναι η μοναδική που χαρακτηρίζεται ως ιαματική στην Κρήτη και σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή αναμένεται να ταξιδέψει τις προσεχείς ημέρες ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης.

Ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου, ο οποίος διαχειρίζεται τη συγκεκριμένη πηγή, είχε υποβάλει σχετική αίτηση για την εκ νέου πιστοποίηση της πηγής από το 2017, καθώς η προηγούμενη είχε λήξει.

Ανάδειξη

Στόχος της δημοτικής Αρχής είναι η αξιοποίηση του χώρου των Τεμενίων, αλλά και του κτιρίου το οποίο λειτουργούσε ως ξενοδοχείο, έτσι ώστε να φιλοξενούνται σε αυτό πλέον όσοι ταξιδιώτες επισκέπτονται την ιαματική πηγή.

Όπως αναφέρουν μάλιστα οι πληροφορίες, στο επόμενο χρονικό διάστημα θα τρέξει σχετικός διαγωνισμός για την αξιοποίηση του κτιρίου, το οποίο αναμένεται να προσελκύσει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η ιαματική πηγή των Τεμενίων είναι η μοναδική στη μεγαλόνησο.

Σημειώνεται ότι οι πηγές της περιοχής Τεμενίων είναι οι μόνες πηγές σε όλη την Κρήτη που έχουν αναγνωριστεί και λειτουργήσει ιστορικά ως ιαματικές πηγές με το Βασιλικό Διάταγμα της 31ης Αυγούστου 1957, αν και από τότε το νομοθετικό πλαίσιο έχει αλλάξει.