Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο τουριστικός τομέας μπορεί να μην αντιμετωπίζει πλέον μια πανδημία, αλλά πλήττεται από τις απεργίες σε όλη την Ευρώπη. Οι κινητοποιήσεις απειλούν με χάος στα ταξίδια και τους μήνες αιχμής της καλοκαιρινής σεζόν.

Οι εργαζόμενοι -ιδιαίτερα στον κλάδο των αεροπορικών ταξιδιών- ζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Οι διαμαρτυρίες τους έχουν επηρεάσει τα ταξίδια, τους επιβάτες και τις επισκέψεις σε ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλη Μαΐου καθώς και τον Ιούνιο έρχεται νέο κύμα απεργιών σε ευρωπαϊκές χώρες. Εργαζόμενοι στις αερομεταφορές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων την περίοδο κορύφωσης διακοπών των Ευρωπαίων Ιούλιο και Αύγουστο.

Ιταλία

Την Παρασκευή 26 Μαΐου, οι ταξιδιώτες στην Ιταλία θα πρέπει να αναμένουν καθυστερήσεις και ακυρώσεις σε πτήσεις 24ωρη γενική απεργία, ενώ οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί εάν θα λειτουργούν.
Η απεργία θα επηρεάσει τα δρομολόγια του τραμ, τις γραμμές του μετρό και τα λεωφορεία.

Ισπανία

Καθώς πλησιάζουν οι καλοκαιρινές διακοπές, η ισπανική εναέρια κυκλοφορία είναι επιρρεπής στις αφίξεις τουριστών.

Νέες κινητοποιήσεις αναμένεται να πλήξουν τα αεροπορικά ταξίδια στην Ισπανία καθώς η Ένωση Πιλότων Ισπανίας (SEPLA) ζητά περισσότερες ημέρες απεργίας για τους πιλότους της Air Europa.
Η κινητοποίηση που ξεκίνησε στις 22 Μαΐου θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 26 Μαΐου.
Θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα 29 Μαΐου και 30 Μαΐου καθώς και 1 έως 2 Ιουνίου. Η ισπανική αεροπορική εταιρεία Air Europa σχεδιάζει να ακυρώσει 114 πτήσεις.

Πιλότοι άλλων αεροπορικών εταιρειών στην Ισπανία εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στις απεργίες αυτό το καλοκαίρι.
Η SEPLA έχει προειδοποιήσει ότι εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα, θα ξεκινήσει κινητοποιήσεις τους επόμενους μήνες.

Οι συνέπειες είναι αισθητές σε ορισμένες διεθνείς πτήσεις, καθώς η Air Europa είναι μέλος της SkyTeam Airline Alliance, η οποία εκτελεί πτήσεις σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι επιβάτες άλλων αεροπορικών εταιρειών μελών της SkyTeam που κατευθύνονται από ή εκτός Ευρώπης θα επηρεαστούν.

Tο υπουργείο Μεταφορών έχει ορίσει έναν ελάχιστο σε διεθνείς πτήσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ωστόσο, θα επηρεαστούν και οι πτήσεις εσωτερικού προς πολλές πόλεις, όπως η Μαδρίτη, η Μάλαγα, το Μπιλμπάο, το Βίγκο, η Πάλμα ντε Μαγιόρκα και η Βαρκελώνη.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται κατά του ισπανικού υπουργείου Μεταφορών, το οποίο έχει εφαρμόσει νόμο που απαιτεί τουλάχιστον το 90% να εκτελούνται ανεξάρτητα από τις συνεχιζόμενες απεργίες.

Σύμφωνα με τη SEPLA, ο νόμος αυτός εμποδίζει το δικαίωμα των πιλότων σε απεργία.
Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι αεροσυνοδοί και άλλα μέλη του προσωπικού ενδέχεται να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Γαλλία

Οι Γάλλοι που διαμαρτύρονται για τη μεταρρύθμιση της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης έχουν καλέσει σε νέα πανεθνική διαμαρτυρία την Τρίτη 6 Ιουνίου.

Ορισμένες πτήσεις από την Γαλλία σε όλη την Ευρώπη ενδέχεται θα ακυρωθούν, ενώ οι τουριστικοί προορισμοί “κλείνουν” λόγω των διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία Ryanair, περισσότεροι από 666.000 επιβάτες επηρεάστηκαν από 3.700 ακυρώσεις πτήσεων, λόγω των 50 ημερών απεργιών των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας σε όλη την Ευρώπη μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου.

Ο Κανονισμός 261/2004 της ΕΕ ορίζει τους κανόνες ώστε οι επιβάτες να μπορούν να αποζημιώνουν τα χρήματα τους σε περίπτωση καθυστερήσεων ή ακύρωσης πτήσεων.
Αυτό ισχύει για όλες τις πτήσεις εντός της ΕΕ ή που φτάνουν στην ΕΕ ή αναχωρούν από χώρα της ΕΕ.

Ηνωμένο Βασίλειο

Το προσωπικό ασφαλείας στο Χίθροου απεργεί από την Πέμπτη 25 Μαΐου έως την Παρασκευή 26 Μαΐου, επηρεάζοντας σχεδόν αποκλειστικά τον τερματικό σταθμό 5 όπου λειτουργεί η British Airways.

Αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόση αναστάτωση θα προκαλέσουν οι απεργίες, ο ιστότοπος του Χίθροου αναφέρει πώς «το αεροδρόμιο θα είναι απασχολημένο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και επιπλέον ομάδες είναι διαθέσιμες για να βοηθήσουν τους επιβάτες».