Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η νέα απαγόρευση εξωσυζυγικού σεξ στην Ινδονησία έχει προκαλέσει σοκ στην digital nomads κοινότητα της, αφού θα επηρεάσει και τους τουρίστες.
Στην απόφαση αντέδρασαν άμεσα, οι διεθνείς αγορές σχετικά με τον τουρισμό αλλά και τις επενδύσεις στην χώρα.

Το κοινοβούλιο της Ινδονησίας ενέκρινε νομοσχέδιο που απαγορεύει το σεξ εκτός γάμου, απαγορεύει στα ανύπαντρα ζευγάρια να ζουν μαζί και ποινικοποιεί τη μοιχεία.

Ο νόμος -που θα τεθεί σε ισχύ σε τρία χρόνια- αφορά τόσο τους ντόπιους όσο και τους τουρίστες, ενώ οι παραβάτες θα τιμωρούνται με φυλάκιση έως και ένα χρόνο.

Η Ινδονησία είναι εδώ και καιρό top προορισμός για ψηφιακούς νομάδες. Προορισμοί όπως το Μπαλί είναι δημοφιλείς στους επισκέπτες από όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως στους Αυστραλούς. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι επισκέπτονται την Ινδονησία από την Αυστραλία κάθε χρόνο.

Η αναπληρώτρια επικεφαλής του συμβουλίου τουρισμού της Ινδονησίας Maulana Yusran είπε στο Reuters ότι οι νέοι κανονισμοί είναι «εντελώς αντιπαραγωγικοί», την στιγμή που η χώρα προσπαθεί να ανακάμψει από την πανδημία COVID-19.

Όπως υπογράμμισε «λυπούμαστε βαθιά που η κυβέρνηση έκλεισε τα μάτια. Έχουμε ήδη εκφράσει την ανησυχία μας στο υπουργείο Τουρισμού για το πόσο επιβλαβής είναι αυτός ο νόμος».

Αντιδράσεις από την διεθνή κοινότητα για τουρισμό και επενδύσεις

Η Αυστραλία δήλωσε ότι «αναζητά περαιτέρω διευκρινίσεις» σχετικά με το πώς η απαγόρευση θα επηρεάσει τους τουρίστες στο Μπαλί και σε άλλα μέρη της χώρας.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε επίσης σε ενημέρωση τύπου ότι η χώρα ανησυχεί για το πώς οι αλλαγές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους Αμερικανούς πολίτες που επισκέπτονται και ζουν στην Ινδονησία.

Οι ΗΠΑ εκτός από την αποθάρρυνση των ταξιδιωτών από το να επισκεφθούν την Ινδονησία, μπορεί επίσης να σταματήσει τις διεθνείς επενδύσεις στην τουριστική βιομηχανία της χώρας.

«Η ποινικοποίηση των προσωπικών αποφάσεων ιδιωτών θα επηρεάσει το πλαίσιο των αποφάσεων πολλών εταιρειών για το εάν θα επενδύσουν στην Ινδονησία», προειδοποίησε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ινδονησία Σουνγκ Κιμ.

Οι αρχές της χώρας μετά τις αντιδράσεις δήλωσαν πώς ο νόμος ότι δεν θα επηρεάσει τους ξένους επισκέπτες, καθώς υπάρχουν όρια στο ποιος μπορεί να αναφέρει άτομα που παραβιάζουν τους νέους κανόνες περί «ηθικής». Περιορίζεται σε άτομα όπως γονείς, σύζυγοι ή παιδιά ύποπτων παραβατών.