Του Χάρη Ντιγριντάκη

Tην λεωφόρο των υψηλών αποδόσεων που καταγράφει η πλειονότητα των ξενοδοχείων πολυτελείας στην Ελλάδα επιζητούν ως διαδρομή οι Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία. Στο πλαίσιο αυτό οι μεγάλοι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές του real estate διενεργούν βαθμιδωτό άνοιγμα στον τουρισμό, με την απόκτηση στο χαρτοφυλάκιο τους ακινήτων τουριστικού χαρακτήρα, επιλογή που βρίσκεται πλέον σταθερά ψηλά στην ατζέντα τους.

Οι υψηλές επιδόσεις που καταγράφει μετά την πανδημία του κορωνοϊού ο ελληνικός τουρισμός σε συνδυασμό με τις ισχυρές προοπτικές που διανοίγονται για περαιτέρω ανάπτυξη λειτουργούν ως δέλεαρ για τις ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία) που αναζητούν ακίνητα που εμφωλεύουν κυρίως σε μερικώς προβληματικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Τέσσερις από τις πιο ισχυρές εγχώριες ΑΕΕΑΠ, η Premia Properties, η Trastor, η ΜΠΛΕ Κέδρος και η Prodea Investments κινούνται το τελευταίο διάστημα με ταχείς ρυθμούς και στοχευμένες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Premia Properties

Με μία υψηλής στρατηγικής σημασίας κίνηση η Premia Properties απέκτησε μέσα στο καλοκαίρι παρουσία στον ξενοδοχειακό κλάδο. Εφαλτήριο αποτέλεσε η συμφωνία με το Nordic Leisure Travel Group, η οποία προέβλεπε την ένταξη δύο ξενοδοχειακών μονάδων του σουηδικού ομίλου, στο portfolio ακινήτων της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ, έναντι 112 εκατ. ευρώ.

Deal το οποίο λίγες ημέρες αργότερα επισφραγίστηκε με την ανακοίνωση της εισόδου της Nordic Leisure στο μετοχικό κεφάλαιο της Premia Properties με ποσοστό πέριξ του 10%, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας.

Η προσθήκη των δύο μονάδων, του Sunwing Kallithea Beach της Ρόδου και του Sunwing Makrigialos & Ocean Beach Club της Ιεράπετρας, στο ενεργητικό της Premia, που επί της ουσίας αποτελεί την πρώτη κίνηση για επέκταση των δραστηριοτήτων της εισηγμένης στον τουρισμό, ανεβάζει την αξία του χαρτοφυλακίου της στα 500 εκατ. ευρώ και θέτει τις βάσεις για τον απώτερο στόχο του 1 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία sale-and-lease-back αποτελεί κίνηση υψηλής στρατηγικής σημασίας για την ΑΕΕΑΠ, στην οποία η NLTG θα καταβάλλει ετήσιο μίσθωμα 8,5 εκατ. ευρώ για τα δύο ξενοδοχεία, με δεδομένο ότι ο σουηδικός όμιλος στοχεύει στην ενίσχυση της παρουσίας του στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, πάντως, η NLTG θα διατηρήσει όλο το operating των δύο ξενοδοχείων. Συγκεκριμένα, ο σουηδικός όμιλος θα συνεχίσει να λειτουργεί τα δύο τουριστικά συγκροτήματα μέσω μακροχρόνιας συμφωνίας μίσθωσης (triple-net), με αρχική διάρκεια 15 ετών και δικαίωμα παράτασης για επιπλέον 10 χρόνια (5 + 5). Το εν λόγω deal, πάντως, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της Premia στο μοντέλο του μαζικού τουρισμού, το οποίο και υπηρετεί η NLTG.

Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία που μεταβιβάστηκαν στην Premia, το Sunwing Kallithea Beach είναι ένα συγκρότημα 4 αστέρων που βρίσκεται στην Καλλιθέα Ρόδου. Η επιφάνεια του οικοπέδου είναι 118.000 τ.μ. και η μεικτή επιφάνεια των κτισμάτων, συμπεριλαμβανομένων των βοηθητικών χώρων, είναι 42.700 τ.μ., με συνολική δυναμικότητα 534 κλειδιών. Με βάση τα στοιχεία, το Sunwing Kallithea Beach φιλοξενεί περίπου 38.000 επισκέπτες κατά τη θερινή περίοδο (Απρίλιο – Οκτώβριο).

Το Sunwing Makrigialos & Ocean Beach Club, δυναμικότητας 262 κλειδιών, βρίσκεται στην Ιεράπετρα Κρήτης. Η επιφάνεια του οικοπέδου είναι 54.000 τ.μ. και η μεικτή επιφάνεια των κτισμάτων, συμπεριλαμβανομένων των βοηθητικών χώρων, είναι 25.200 τ.μ. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο χτίστηκε το 1984 και φιλοξενεί συνολικά περίπου 18.000 επισκέπτες από τις Σκανδιναβικές χώρες κατά τη θερινή περίοδο Απριλίου – Οκτωβρίου.

Σημειώνεται πως η NLGT διαθέτει ακόμη ένα ξενοδοχείο στην Ελλάδα ενώ κατά πληροφορίες ενδιαφέρεται και για την απόκτηση νέων μονάδων διατηρώντας τον ρόλο του operator.

Η Trastor

Το δικό της χαρτοφυλάκιο στον τουρισμό, μέσω Κύπρου για την ώρα, επιχειρεί να χτίσει και η Trastor, με τον κλάδο της φιλοξενίας να αποτελεί τον τρίτο πυλώνα ανάπτυξής της. Η ΑΕΕΑΠ, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η Τράπεζα Πειραιώς, σύστησε πρόσφατα θυγατρική για την ανάπτυξη τουριστικών επενδύσεων στην Κύπρο, με αρχικό κεφάλαιο 33 εκατ. ευρώ.

Όπως είχε επισημάνει, άλλωστε, κατά τη Γενική Συνέλευση των μετόχων, ο διευθύνων σύμβουλος της Trastor, Τάσος Καζίνος, η ΑΕΕΑΠ εξετάζει την αγορά ακινήτων στην Κύπρο και στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις στη λογική των συμφωνιών πώλησης και επαναμίσθωσης. Πρόσφατα, δε, ανακοίνωσε τη απόκτηση γνωστού Πύργου στη Λευκωσία. Το ακίνητο-τοπόσημο μικτής χρήσης γραφείων και κατοικιών, με ύψος 90 μέτρα, 22 ορόφους και 3 υπόγεια επίπεδα στάθμευσης, έχει συνολική επιφάνεια 14,102τμ.

Το επενδυτικό πλάνο της Trastor για το 2024 – 2025 ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ και αφορά τόσο τη διείσδυση στην αγορά των ξενοδοχειακών ακινήτων στην Ελλάδα και την επέκτασή της στην αγορά της Κύπρου, όσο και έργα που έχουν ήδη ενταχθεί στο pipeline της.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο 60 ακινήτων, επενδυτικής αξίας 536,4 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο το οποίο έχει στην κυριότητά αποτελείται από 22 κτίρια γραφείων, 12 καταστήματα, 1 εμπορικό κέντρο, 13 logistics center, 8 κτίρια μικτής χρήσης, και 4 λοιπά ακίνητα. Το χαρτοφυλάκιο έχει συνολική μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια περίπου 347,7 χιλ. τ.μ.

Η Prodea Investments

Πρωταγωνιστικό ρόλο στον τουρισμό επιχειρεί να αποκτήσει και η Prodea Investments, μετά και την εξαγορά της Mediterranean Hospitality Venture, της κυπριακής εταιρείας με βασικό μέτοχο το Γιάννη Παπαλέκα. Η κίνηση – ματ της μεγαλύτερης ελληνικής ΑΕΕΑΠ που αντιστοιχεί σε μια επένδυση άνω των 300 εκατ. ευρώ την έχει καταστήσει ιδιοκτήτρια, μεταξύ άλλων, του Parklane στην ανατολική Λεμεσό και του Landmark Ηotel στη Λευκωσία, το οποίο έχει συμφωνηθεί να λειτουργήσει με το brand Autograph Collection υπό την ομπρέλα της Marriott, όταν αυτό ανακαινιστεί.

Το ξενοδοχειακό χαρτοφυλάκιο της Prodea περιλαμβάνει επίσης ένα χειμερινό θέρετρο στην Κορτίνα της Ιταλίας, το οποίο βάσει χρονοδιαγράμματος θα κάνει το ντεμπούτο του το 2026. Το ξενοδοχείο Bellevue Cortina d’Ampezzo θα ανακαινιστεί ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, με το ύψος της ανάπλασης να ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η AEEAΠ προχωρά στην ανακαίνιση του 5άστερου ξενοδοχείου που απέκτησε στη Μήλο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης των εργασιών επέκτασης το 2025. Αντίστοιχα, σε φάση απεμπλοκής φαίνεται ότι έχει μπει, κατά πληροφορίες, και η επένδυση της Prodea Investments στο Porto Paros, ένα project πέριξ των 100 εκατ. ευρώ.

Στόχος μάλιστα των επικεφαλής της ΑΕΕΑΠ είναι να ενισχύσουν το αποτύπωμα της Prodea σε τουριστικές αναπτύξεις. Στην κατεύθυνση αυτή αναζητούν, μεταξύ άλλων, μονάδες μεγάλου μεγέθους, δεδομένου ότι ο τομέας των τουριστικών ακινήτων ελκύει περισσότερο το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς προσφέρει προοπτικές ανάπτυξης και υπεραξιών.

Η ΜΠΛΕ Κέδρος

Στον τουριστικό κλάδο επικεντρώνεται και η ΜΠΛΕ Κέδρος ΑΕΕΑΠ, η οποία έχει αναπτύξει μέχρι σήμερα ένα χαρτοφυλάκιο με εννέα τουριστικά ακίνητα. Η ΑΕΕΑΠ προχωρά, μεταξύ άλλων, στην ανακατασκευή κτιρίου που θα αποτελέσει το νέο 5στερο ξενοδοχείο της στην περιοχή πέριξ της Ακρόπολης. Στην ίδια περιοχή και οδό η εταιρεία διαθέτει το πεντάστερο Coco-Mat Athens BC, το οποίο κατά καιρούς έχει εγείρει έντονες αντιδράσεις λόγω του ύψους του, αφού υπερβαίνει τα όρια που έχουν τεθεί για την περιοχή γύρω από την Ακρόπολη.

Η ΑΕΕΑΠ έχει δρομολογήσει και την αξιοποίηση παραθαλάσσιου οικοπέδου ιδιοκτησίας της στη Μονεμβασιά, στον οικισμό Ξηφιά. Στόχος είναι η δημιουργία μιας τουριστικής μονάδας 5 αστέρων με 59 κατοικίες συνολικής δομημένης επιφάνειας 10.000 τ.μ., μια επένδυση προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ.