villesΚαταλύματα όλα τα σπίτια!

Δυσμενείς εξελίξεις στο τουριστικό προϊόν της χώρας δημιουργεί η απαίτηση της τρόικας να προβεί η κυβέρνηση στην πλήρη απελευθέρωση των μισθώσεων στον τουρισμό, oδηγώντας όχι μόνο σε υποβάθμιση της υποδομής φιλοξενίας της χώρας αλλά δημιουργώντας και προϋποθέσεις για την εκτενή φοροδιαφυγή.

Του Χάρη Ντιγριντάκη

 Παράλληλα, μπαίνουν σε περιπέτειες δεκάδες χιλιάδες νόμιμες επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων. Mε αφορμή την παραπάνω απαίτηση των τροϊκανών εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες υπό καθεστώς εχεμύθειας μάχη χαρακωμάτων μεταξύ των υπουργείων Τουρισμού και Ανάπτυξης και των τροϊκανών δίχως προς ώρας να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.

«Απελευθέρωση»
Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ζητούν άμεση άρση του μέτρου των προϋποθέσεων μισθώσεως ενός καταλύματος, μιας έπαυλης ή ακόμη και μιας κατοικίας-διαμερίσματος. Σήμερα με τον νόμο 2160 για να μπορεί κάποιος να εκμισθώνει το κατάλυμά του οφείλει να διαθέτει μητρώο για μισθώσεις τουριστικών καταλυμάτων κάτω των 90 ημερών. Το κατάλυμα δηλώνεται στη σχετική Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού, η οποία και ανάβει το «πράσινο φως» για τη λειτουργία του. Μάλιστα αν κάποιος νοικιάζει δίχως μητρώο την κατοικία ή το διαμέρισμά του για διάστημα κάτω των 90 ημερών, τότε σύμφωνα με τον νόμο 4179 τού επιβάλλεται πρόστιμο 50.000 ευρώ.

Η τρόικα ζητά απλή κατάθεση του μισθωτηρίου από έναν ιδιοκτήτη ακινήτου στην εφορία έπειτα από 5 ημέρες, δίχως καμία προϋπόθεση αναφορικά με το επίπεδο του προσφερόμενου προϊόντος του καταλύματός του. Προηγουμένως είχε απευθύνει μπαράζ ερωτημάτων για τις μισθώσεις τουριστικών επαύλεων, κατοικιών, διαμερισμάτων και καταλυμάτων προς το υπουργείο Ανάπτυξης.

Στην Ελλάδα είναι κοινός τόπος ότι πολλοί λίγοι θα το πράξουν ενώ η συγκεκριμένη απαίτηση αποτελεί όπως προαναφέρθηκε βόμβα στα θεμέλια της λειτουργίας 40.000 περίπου επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων δωματίων, οι οποίες έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος για λειτουργία όλο τον χρόνο, διαθέτοντας ειδικό σήμα λειτουργίας και πληρώνοντας τις σχετικές εισφορές τους.

Θρυαλλίδα για να προχωρήσει η τρόικα στη σχετική απαίτηση αποτελεί κατά πληροφορίες η επιθυμία στελέχους τεχνικού κλιμακίου της τρόικας να εκμισθώσει στην Αθήνα κατάλυμα χωρίς άδεια μέσω διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας αναζήτησης διαμερισμάτων (τύπου airbnb.com) και η συνειδητοποίηση ότι η σχετική μεθοδολογία στην Ελλάδα είναι παράνομη.

Γνώστες της σχετικής διαπραγμάτευσης μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης ομονοούν ότι την ίδια ώρα που το υπουργείο Ανάπτυξης νίπτει τα χείρας του, το υπουργείο Τουρισμού προβάλλει σκληρή αντίσταση αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος, όπως σημειώνει κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνηση, να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες αφενός η προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στον τουρισμό η οποία κατ’ έτος εκτιμάται σε ποσό 1 έως 1,5 δισ. ευρώ ανάλογα τη σεζόν.

Κανένας έλεγχος
Παράλληλα επισημαίνεται ότι πέραν της απώλειας εσόδων με την πλήρη απελευθέρωση των μισθώσεων δεν διασφαλίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών σε μια έντονα ανταγωνιστική διεθνή τουριστική αγορά. Αίσθηση πάντως προκαλεί σε οικονομικούς παράγοντες το γεγονός ότι σε μια περίοδο όπου η τρόικα πιέζει για τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, υιοθετεί πολιτικές και λογικές ανομίας κτυπώντας τις νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων καταλυμάτων αλλά και τα ξενοδοχεία των οποίων οι διανυκτερεύσεις συμβάλλουν στη συγκέντρωση του 75% του συνόλου των εσόδων του τουρισμού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι την ίδια ώρα αναζητούνται πανευρωπαϊκές μέθοδοι καταπολέμησης του φαινομένου ο πρόεδρος της πανευρωπαϊκής συνομοσπονδίας ξενοδοχείων και εστιατορίων (Hotrec) Κεντ Νίστρομ.

Μάλιστα έκανε λόγο για πανευρωπαϊκό πρόβλημα που εντάθηκε με την εξάπλωση του Διαδικτύου. Η σημαντικότητα του θέματος αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, τέθηκε ως κορυφαίο ζήτημα, στην πρόσφατη ατζέντα της γενικής συνέλευσης της Hotrec στην Αθήνα. Τέλος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ξενοδόχων στην Ελλάδα, οι παράνομες κατοικίες ξεπερνούν τις 50.000, συνολικά, ενώ το φαινόμενο βαίνει αυξανόμενο τελευταία και στα αστικά κέντρα όπου εκμισθώνονται ακόμη και απλά δωμάτια διαμερισμάτων.