Σύνταξη: tourismtoday.gr

Την θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής φυσικού αερίου στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα συμβόλαια TTF του επόμενου μήνα, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως ανακοίνωσε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, «προτείνουμε να τεθεί ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου για συμβόλαια επόμενου μήνα για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις μας από ακραίες αυξήσεις τιμών» και εξήγησε ότι το ανώτατο όριο θα είναι διαθέσιμο για ένα χρόνο, από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συζητηθεί από τους υπουργούς Ενέργειας των 27 χωρών-μελών του μπλοκ την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου.

Το νομοσχέδιο της Επιτροπής λέει ότι ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς έχει στόχο να αποτραπεί κάθε επανάληψη των εκρηκτικών αυξήσεων τιμών που παρατηρήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο, όταν οι τιμές TTF προσέγγισαν τα 314 ευρώ/MWh στις 26 Αυγούστου και παρέμειναν άνω των 225 ευρώ/MWh για δύο συνεχόμενες εβδομάδες.

Η Επιτροπή τονίζει ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν σημειώσει πρωτοφανή κορύφωση σε ολόκληρη την ΕΕ, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του περασμένου Αυγούστου.