Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο Raiffeisen Touristik Group (RTG) -που περιλαμβάνει και το ταξιδιωτικό γραφείο συνεργασίας RTK- ανήκει και πάλι κατά πλειοψηφία στη Raiffeisen Vertriebs GmbH.
Ανέλαβε το περίπου 17% εκατό των μετοχών που κατείχε έμμεσα μέσω της FTI ο Samih Sawiris, επενδυτής της RT που είναι προς πώληση στο πλαίσιο της διαδικασίας χρεοκοπίας της FTI.

Η οικογένεια Sawiris κατέχει πλέον μόνο το 42,5% στον RTG. Εκτός από το RTK, περιλαμβάνει επίσης τα δικά του υποκαταστήματα τουριστικών πρακτορείων και το κανάλι ταξιδιωτικών αγορών Sonnenklar TV.

Στον απόηχο της χρεοκοπίας της FTI, η αλυσίδα TVG προστέθηκε στην εταιρεία πωλήσεων του RTG πριν από δύο εβδομάδες. Η TVG ήταν προηγουμένως κοινοπραξία μεταξύ της FTI και της RT.
Περιλαμβάνει 230 ταξιδιωτικά γραφεία, συμπεριλαμβανομένων περίπου 200 της επωνυμίας Sonnenklar TV και 30 της επωνυμίας Flugbörse.

Οι διοργανωτές αποτελούν επίσης μέρος του χαρτοφυλακίου RTG

Εκτός από ταξιδιωτικά γραφεία, στον RTG ανήκουν και διάφοροι tour operators. Πρόκειται για τα RV Touristik, Atouro, Raiffeisen Reisen και GEO Reisen στην Αυστρία.
Όλοι ειδικεύονται σε ομαδικά ταξίδια, ατομικές ιδιωτικές διακοπές, κίνητρα και εκδηλώσεις καθώς και σε ειδικό μάρκετινγκ.

Η πιο σημαντική αγορά προέλευσης είναι η Αυστρία. Εκεί, ο RTG βασίζεται τώρα σε μια κοινή εμφάνιση και παρουσία στο Διαδίκτυο με την ετικέτα “Best for Travel Group”. Συγχωνεύτηκαν μονάδες όπως η παραγωγή, το μάρκετινγκ και τα τμήματα διοίκησης.

Μετά τον κύριο προμηθευτή της Sonnenklar Big το 2025, η τεχνολογία θα πρέπει επίσης να ρυθμιστεί έτσι ώστε τα προϊόντα του Best for Travel Group να μπορούν να κρατηθούν από ταξιδιωτικά γραφεία στα κοινά συστήματα CRS.

Τραπεζική εποπτεία χωρίς επιφυλάξεις

Η Raiffeisen Vertriebs GmbH είναι θυγατρική του RTG- διευθύνοντες σύμβουλοι είναι οι Thomas Bösl και Lars Helmreich. Ο RTG διευθύνεται από τον τραπεζίτη της Raiffeisen Wolfgang Altmüller.

Το 2014, πούλησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της RTK στον Αιγύπτιο επενδυτή και στρατηγικό σύμβουλο της Orascom για ρυθμιστικούς λόγους, παράλληλα με την επένδυση του Samih Sawiris στην FT.
Οι μη τραπεζικές δραστηριότητες της τότε Meine Volksbank Raiffeisenbank Altötting είχαν γίνει πολύ μεγάλες, σύμφωνα με την τραπεζική εποπτική αρχή.

Το πρόβλημα αυτό δεν υφίσταται πλέον σήμερα. Χάρη σε αρκετές συγχωνεύσεις στην περιοχή, η σημερινή Meine Volksbank Raiffeisenbank είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την πρώην τράπεζα στο Altötting. Αυτό σημαίνει ότι η αυξανόμενη δραστηριότητα των διοργανωτών εκδηλώσεων δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα.

Τι θα γίνει με τις FTI Ticketshop και Windrose

Αυτό που μένει να φανεί, μεταξύ άλλων, είναι τι θα γίνει με τις θυγατρικές της FTI όπως η FTI Ticketshop και η διοργανώτρια Windrose. Και τα δύο δεν είναι ακόμη αφερέγγυες και είναι προς πώληση.

Οι συζητήσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, σύμφωνα με το γραφείο του προσωρινού διαχειριστή αφερεγγυότητας Axel Bierbach. Δεν είναι γνωστό εάν ο RTG εμπλέκεται και εδώ.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει εμπειρία ενοποιήσεως με την RTK Aerticket, του μεγαλύτερου λιανοπωλητή αεροπορικών εισιτηρίων στην Ευρώπη.