Δεν είναι μόνο η ελληνική τουριστική αγορά, που αισθάνεται τον αντίκτυπο από την πτώχευση της Thomas Cook καθώς έχει πλήξει και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις γειτονικών, ανταγωνιστικών αγορών, όπως είναι η Κύπρος, η Τουρκία και η Ισπανία.
Το Bloomberg σε ρεπορτάζ του επισημαίνει ότι το πλήγμα είναι μάλλον ισχυρότερο για την Κρήτη, με το κόστος για το ελληνικό νησί να ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ (καθώς το 70% της αγοράς έχει διασυνδέσεις με την Thomas Cook) και συνολικά για την ελληνική αγορά να φτάνει έως και τα 500 εκατ. ευρώ.
Ο εκπρόσωπος των ξενοδόχων της Κρήτης επαναλαμβάνει στο αμερικανκό δίκτυο πως πρόκειται για έναν «σεισμό», που θα οδηγήσει σε «τσουνάμι», καθώς το 80% των ξενοδοχείων είχαν συμβόλαια με την βρετανική εταιρεία.
Σύμφωνα με το Bloomberg oι τουριστικές αρχές της Ισπανίας υπολογίζουν τα «φέσια» (δηλαδή τις απλήρωτες υποχρεώσεις) του tour operators σε τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το συνολικό κόστος θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερο δεδομένων και των πολλών ακυρώσεων για τους προσεχείς μήνες.
To πλήγμα είναι ισχυρότερο για τις Κανάριες Νήσους, όπου ο τουρισμός καλύπτει το 40% της απασχόλησης και το 35% του ΑΕΠ. Η Thomas Cook έφερνε περίπου το 25% του τουριστικού όγκου στα νησιά.
Στην Κύπρο από την άλλη το χειρότερο δυνατό σενάριο κάνει λόγο για πλήγμα 175 εκατ. ευρώ, ενώ στην Τουρκία οι απλήρωτες οφειλές της Thomas Cook ανέρχονται σε πάνω από 100 εκατ. λίρες (113 εκατ. ευρώ).
Σε αρκετές ξένες αγορές η Thomas Cook λειτουργούσε μέσω θυγατρικών και οι φορείς του τουρισμού περιμένουν τώρα να δουν εάν η κατάρρευση θα είναι πλήρης ή θα μπορέσουν κάποιες θυγατρικές να σταθούν όρθιες.