Έργα που συνδέονται με την ψηφιακή οικονομία και τις ευρυζωνικές υποδομές, θέτει η Ευρώπη στο επίκεντρο της στρατηγικής της για την ανάκαμψη από την υγειονομική και οικονομική κρίση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη να δρομολογήσουν έργα, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, που συνδέονται με τις οπτικές ίνες και το 5G, την ψηφιοποίηση του Δημοσίου και τα digital skills, με στόχο να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να αξιοποιήσουν τα οφέλη από την ψηφιακή μετάβαση.

Τομείς ανάπτυξης του NextGenerationEU

Οι επενδύσεις, τις οποίες προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του NextGenerationEU αφορούν τους εξής επτά τομείς.

  • Ο πρώτος σχετίζεται με τη συνδεσιμότητα και αφορά την ανάπτυξη ταχέων ευρυζωνικών υπηρεσιών σε όλες τις περιφέρειες και τα νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων οπτικών ινών και 5G.
  • Ο δεύτερος τομέας αφορά τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και των δημόσιων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών συστημάτων και των συστημάτων υγείας.
  • Ο τρίτος τομέας, στον οποίο η Ένωση ζητά να επικεντρώσουν τα κράτη – μέλη τις προτάσεις τους προς την Επιτροπή για δανειοδότηση από το NextGenerationEU, αφορά την αύξηση των ευρωπαϊκών βιομηχανικών ικανοτήτων cloud δεδομένων.
  • Η απόκτηση νέων δεξιοτήτων και η αναβάθμιση των υφιστάμενων ψηφιακών δεξιοτήτων είναι ο τέταρτος τομέας παρεμβάσεων, που θέτει σε προτεραιότητα η Ένωση.

Καθαρές τεχνολογίες

  • Με στόχο τη λεγόμενη “πράσινη μετάβαση” – κομβικό πυλώνα της στρατηγικής της Ε.Ε. για τα επόμενα χρόνια – η Επιτροπή ζητά την προετοιμασία διαχρονικά βιώσιμων καθαρών τεχνολογιών και επιτάχυνση της ανάπτυξης και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  • Ο έκτος άξονας αφορά τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, ενώ
  • Ο τελευταίος άξονας συνδέεται με την προώθηση ανθεκτικών καθαρών τεχνολογιών για την επιτάχυνση της χρήσης βιώσιμων, προσβάσιμων και “έξυπνων” μεταφορών, σταθμών φόρτισης και ανεφοδιασμού και επέκτασης των δημόσιων μεταφορών.

Το NextGenerationEU σε αριθμούς

Το NextGenerationEU θα παράσχει δάνεια ύψους 672,5 δισ. ευρώ και επιχορηγήσεις στο πλαίσιο της εμπροσθοβαρούς χρηματοδοτικής στήριξης για τα κρίσιμα πρώτα έτη της ανάκαμψης.

Ενώ, η προθεσμία υποβολής των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας λήγει στις 30 Απριλίου 2021. Ωστόσο, τα κράτη ενθαρρύνονται να υποβάλουν τα προκαταρκτικά προσχέδιά τους από τις 15 Οκτωβρίου 2020.