Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν σταδιακά τα μέτρα στήριξης της οικοδομικής δραστηριότητας από το οικονομικό επιτελείο, αφού μέχρι Σεπτέμβρη αναμένεται η οριστικοποίησή τους με βάση τα δημοσιονομικά στοιχεία.

Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται θα περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και να ψηφιστεί με τον προϋπολογισμό του 2020.

Οι παρεμβάσεις

Με την αναστολή του ΦΠΑ θα επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης με συντελεστή 3% σε όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων μειώνοντας έτσι το φορολογικό κόστος των επενδυτικών κινήσεων στην κτηματαγορά
  • Αναστολή για επιπλέον τρία έτη, δηλαδή έως το τέλος του 2022, του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα.
  • Θέσπιση έκπτωσης 40% για τις δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής ή αισθητικής αναβάθμισης των ακινήτων εφόσον οι δαπάνες αποδεικνύονται με παραστατικά (τιμολόγια, αποδείξεις).

Η έκπτωση θα μπορεί να διατηρείται μέχρι την απόσβεσή της και  θα συμψηφίζεται με υποχρεώσεις προς την εφορία είτε αφορούν φόρο εισοδήματος, είτε ΕΝΦΙΑ. Η καθιέρωση τόσο μεγάλων εκπτώσεων, σύμφωνα με φοροτεχνικούς συνιστά το καλύτερο κίνητρο προκειμένου οι φορολογούμενοι να ζητούν και να λαμβάνουν αποδείξεις για κάθε εργασία επισκευής στα ακίνητά τους. Παράλληλα θα τονωθεί η οικοδομική δραστηριότητα.