Αυξημένες οι κρατήσεις πτήσεων γύρω από τα αεροδρόμια της Μέκκα για το ετήσιο προσκύνημα Χατζ, σύμφωνα με την Travelport. Οι μουσουλμάνοι ταξιδιώτες από τη Ασία, την Ευρώπη και την Ωκεανία απ’ ότι φαίνεται αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι κρατήσεις από τη Βόρεια Αμερική παρέμειναν στα ίδια επίπεδα και τα ταξίδια από τη Νότια Αμερική και την Αφρική είναι ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με το 2018.

Ο Damian Hickey, Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής των Air Travel Partners της Travelport, εξήγησε ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που επηρεάζουν την απόφαση ενός ταξιδιώτη για το Χάτζ. ” Για κάποιους, οι οικονομικές συνθήκες και οι αυξημένες πιστώσεις από την κυβέρνηση στη Σαουδική Αραβία θα μπορούσαν να μετατρέψουν την φετινή χρονιά στον ιδανικό χρόνο για να επισκεφθούν τη Μέκκα για μια φορά στη ζωή τους. Άλλοι μπορεί να εξετάζουν την κατάστασή τους και να σκεφτούν ότι ίσως είναι καλύτερο να περιμένουν.”

Ασία

Η Ασία κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση των κρατήσεων πτήσεων μέσω GDS στα αεροδρόμια της Μέκκας φέτος με 11.284 περισσότερες κρατήσεις (+ 5%).

Αύξηση- ρεκόρ προήλθε από το Μπαγκλαντές, με 13.906 παραπάνω κρατήσεις (+ 171%), αφού επωφελείται από την πρωτοβουλία Mecca Route, μια νέα υπηρεσία που παρέχει στους προσκυνητές, μετακίνηση χωρίς φόρους, στα σημεία επιβίβασης.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέγραψαν τη δεύτερη υψηλότερη άνοδο, με αύξηση κρατήσεων κατά 3.981 (+ 17%). ακολουθούμενα από το Κατάρ, με 3.278 κρατήσεις.
Ο μεγαλύτερος αριθμός κρατήσεων πτήσεων μέσω της GDS στην Ασία πραγματοποιήθηκε στην Ινδία με 44.611 αεροπορικές κρατήσεις.

Σημειώνεται, πως οι κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ασία αντιπροσωπεύουν το 64% των συνολικών κρατήσεων παγκοσμίως.

Ευρώπη

Η Ευρώπη κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση κρατήσεων με 1.966 επιπλέον πτήσεις για τη Μέκκα (+ 6%).

Βρετανοί, Βόσνιοι και Σουηδοί είναι εκείνοι που ταξίδεψαν περισσότερο για το ιερό προσκύνημα των μουσουλμάνων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκε αύξηση 13% με 2.237 περισσότερους επισκέπτες. Ενώ από την Βοσνία – Ερζεγοβίνη ταξίδεψαν 562 παραπάνω άτομα και από τη Σουηδία 310.

Οι συνολικές κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη αντιπροσωπεύουν το 10% των συνολικών κρατήσεων παγκοσμίως.

Ωκεανία

Οι κρατήσεις πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν στα αεροδρόμια της Μέκκας από την Ωκεανία αυξήθηκαν φέτος κατά 1.705 (+ 204%). Η αύξηση μπορεί να αποδοθεί σε ένα άλμα στις κρατήσεις από την Αυστραλία, ενώ τουλάχιστον 200 προσκυνητές από τη Νέα Ζηλανδία θα συμμετάσχουν στο Χατζ.

Συνολικά, οι κρατήσεις από την Ωκεανία αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% των συνολικών κρατήσεων παγκοσμίως.

Αμερική

Οι κρατήσεις πτήσεων από τη Βόρεια Αμερική ήταν σταθερές φέτος. Η χώρα που είδε τη μεγαλύτερη αύξηση ήταν ο Καναδάς, με 1.362 επιπλέον κρατήσεις (+ 39%). Ο μεγαλύτερος αριθμός κρατήσεων πραγματοποιήθηκε και πάλι στις Ηνωμένες Πολιτείες (15.854).

Αν και η Νότια Αμερική σημείωσε πτώση στις κρατήσεις πτήσεων φέτος, περίπου 200 περισσότεροι ​​Βραζιλιάνοι αναμένεται να ταξιδέψουν το Χάτζ.

Συνολικά, οι κρατήσεις που έγιναν στην Αμερική αντιπροσωπεύουν το 6% των συνολικών κρατήσεων.

Αφρική

Οι κρατήσεις πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν από την Αφρική προς τη Μέκκα μειώθηκαν κατά 17% φέτος. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση του αριθμού των κρατήσεων από την Αίγυπτο (-17%). Ωστόσο, η χώρα της Βόρειας Αφρικής συνέχισε να καταγράφει το μεγαλύτερο αριθμό κρατήσεων πτήσεων από οποιαδήποτε χώρα παγκοσμίως (49.477).

Για φέτος το Μαρόκο σημείωσε τη σημαντικότερη αύξηση με άνοδο κατά 1.078 (+ 34%) . Σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν επίσης στον Νίγηρα, τη Νότια Αφρική και τη Νιγηρία.

Συνολικά, οι κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αφρική αντιπροσωπεύουν το 20% των συνολικών κρατήσεων για το Χάτζ.