Μία-μια απογορεύονται οι πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών πάνω από τμήματα του εναέριου χώρου που ελέγχει η Τεχεράνη, όπως είναι τα στενά του Ορμούζ και ο κόλπος του Ομάν.

Αιτία, η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και αυτής του Ιράν, η οποία ξεκίνησε πριν ένα χρόνο περίπου, όταν η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, επιβάλλοντας κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης και επανήλθε κατόπιν επιθέσεων σε δύο τάνκερ, τα οποία έπλεαν στον Κόλπο του Ομάν.

Αμερικανικές Αεροπορικές Εταιρείες

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA) σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως όλες οι αμερικανικές πτήσεις πάνω από τον Περσικό Κόλπο και τον Κόλπο του Ομάν απαγορεύονται μέχρι νεωτέρας, λόγω των αυξημένων στρατιωτικών δραστηριοτήτων και των πολιτικών εντάσεων στην περιοχή, που προβάλλουν επικίνδυνες για τις πτήσεις της αμερικανικής πολιτικής αεροπορίας.

KLM

Με τη σειρά της, η ολλανδική αεροπορική KLM ανέβαλλε προληπτικά τις πτήσεις της στην περιοχή μετά την κατάρριψη αμερικανικού κατασκοπευτικού drone από ιρανικό πύραυλο.

Qantas Airways

Η αυστραλιανή αεροπορική Qantas ανέφερε από πλευράς της, ότι θα προχωρήσει σε εκτροπή πτήσεων μακριά από τα στενά του Ορμούζ και τον κόλπο του Ομάν, καθώς οι πτήσεις της μεταξύ Αυστραλίας και Λονδίνου, γίνονται σε ύψος άνω των 40.000 ποδιών.