του Χάρη Ντιγριντάκη

Ορυμαγδός έργων δρομολογείται αυτή την περίοδο από την Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) που έχει συσταθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και απορροφά πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που διοχετεύονται σε δεκάδες έργα είτε μέσω ΣΔΙΤ είτε μέσω διαγωνισμών.

Το πρελούδιο του 2023 βρίσκει σε εξέλιξη διαγωνισμούς για την αναβάθμιση των υποδομών σε έξι νοσοκομεία, ενώ έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για πέντε ακόμα στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τη Λαμία στο λιμπρέτο του ίδιου έτους. Το ύψος των παρεμβάσεων σε αυτά τα 11 νοσοκομεία θα ανέλθει σε 36,5 εκατ. ευρώ δίχως ΦΠΑ. Συνολικά, το πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών στις Μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα διαμορφωθεί σε έως και 246,5 εκατ. ευρώ για την εκπόνηση μελετών και κατασκευαστικού έργου στα νοσοκομεία και σε έως 193 εκατ. ευρώ για τα κέντρα υγείας αντίστοιχα.

Ειδικότερα στο πλαίσιο της αναβάθμισης των υποδομών σε 80 νοσοκομεία της χώρας, προχωρούν οι διαγωνισμοί που αφορούν στην προσθήκη 5ου ορόφου για τη δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής στο Γ΄ Κτήριο των Κλινικών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η.), προϋπολογισμού 5,32 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α) και η αποκατάσταση ορόφου Πνευμονολογικού Τμήματος, μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς, στο Γ.Ν.Θ. “Γ. Παπανικολάου, προϋπολογισμού 916.581 χιλ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α).

Παράλληλα προχωρούν οι διαγωνισμοί για την ανακαίνιση–ανακατασκευή χώρων υγιεινής και τον εκσυγχρονισμό Νοσηλευτικών Μονάδων των Νοσοκομείων Τζάνειο, Μεταξά, Αττικό και Ψ.Ν.Α, με συνολικό προϋπολογισμό 4,94 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α).

Εντός του έτους θα ακολουθήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τα έργα που προβλέπουν, την ανακαίνιση διαφόρων τμημάτων και αναβάθμιση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων στο Γ.Ν.Θ. “ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ», προϋπολογισμού 2,78 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α), την ανέγερση νέου κτιρίου διοικητικών υπηρεσιών στο ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ, προϋπολογισμού 2,23 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α), την προσθήκη νέας πτέρυγας μονάδας βραχείας νοσηλείας της κλινικής παθολογικής ογκολογίας του Α.Π.Θ στο Γ.Ν.Θ «Παπαγεωργίου», προϋπολογισμού 2,4 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α), την ανέγερση νέου κτιρίου στο Γ.Ν Λαμίας, προϋπολογισμού 16,98 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α) και τέλος την κατασκευή πεζογέφυρας στο ΠΝ Πατρών, προϋπολογισμού 658,518 χιλ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α).

Αναβάθμιση ΟΑΚΑ

Εν τω μεταξύ τις επόμενες εβδομάδες και σίγουρα εντός του α’ τριμήνου του 2023, αναμένεται να δημοσιευθεί η διακήρυξη για την εκπόνηση του στρατηγικού/επιχειρηματικού σχεδίου και της μελέτης βιωσιμότητας για το ΟΑΚΑ. Το σχέδιο και η μελέτη θα αποτελέσουν τον Οδικό Χάρτη για την οικονομική βιωσιμότητα του ΟΑΚΑ μετά την ολοκλήρωση των έργων.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 295.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι 3,5 μήνες.

Στις 21/11/2022 υπεγράφη σύμβαση με τον ανάδοχο για την επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών σε όλο το συγκρότημα του Ολυμπιακού Σταδίου και τη σύνταξη της σχετικής μελέτης. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.790.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Μέσα στο α’ τρίμηνο του 2023 αναμένεται να έχει υπογραφεί και η σύμβαση ύψους 295.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, που αφορά στη μελέτη για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου.

Ο διαγωνισμός είναι σε φάση ολοκλήρωσης.

Πρωτοδικείο και Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου του έργου «Ανέγερση και λειτουργία του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών», μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3389/2005, ο οποίος πάντως δεν βρίσκεται προς το παρόν σε φάση σύναψης σύμβασης.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται (με τη συμμετοχή του Δημοσίου στη χρηματοδότηση) να ανέρχεται στα 205.217.000 ευρώ. Η διάρκεια της προτεινόμενης σύμπραξης ανέρχεται κατά μέγιστο σε 25 έτη.

Εκσυγχρονισμός Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ)

Σε εξέλιξη είναι και η υλοποίηση του έργου για την ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για τη ΔΙΜΕΑ. Τον Σεπτέμβριο υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο και έως τον Σεπτέμβριο του 2023 αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο σύστημα. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 762.195 ευρώ δίχως ΦΠΑ.

Ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την αγορά και εγκατάσταση 6 προκατασκευασμένων σπιτιών (τύπου isoboxes) που θα χρησιμοποιεί η ΔΙΜΕΑ για τη διενέργεια ελέγχων. Η εκτίμηση είναι ότι η σύμβαση θα υπογραφεί τον επόμενο μήνα, με συνολικό προϋπολογισμό 108.000 ευρώ δίχως ΦΠΑ.

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και ο διαγωνισμός για την προμήθεια 13 ηλεκτροκίνητων οχημάτων και 7 φορτιστών για τις ανάγκες του έργου της ΔΙΜΕΑ. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 500.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα ΣΔΙΤ

Έως το τέλος του έτους αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο για το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα ΣΔΙΤ που θα χρησιμοποιεί η ΓΓ ΣΔΙΤ. Εκτιμάται ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί στις 31.12.2025. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1,35 εκατ. ευρώ δίχως ΦΠΑ.

Ακόμη στο πρώτο τρίμηνο του 2023 αναμένεται να ξεκινήσουν πέντε διαγωνισμοί των χρηματοδοτούμενων από το ΤΑΑ δράσεων του προγράμματος πολιτικής προστασίας «ΑΙΓΙΣ».

Ήδη στο στάδιο προετοιμασίας διακήρυξης βρίσκονται οι διαγωνισμοί, για τα κινητά κέντρα διοίκησης και επιτόπιου ελέγχου στις 13 Περιφέρειες, προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ, για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό δύο Super Puma, προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, και για την αγορά πυροσβεστικών οχημάτων και άλλων οχημάτων ανταπόκρισης, προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον προς δημοσίευση διακήρυξης βρίσκεται ο διαγωνισμός για την προμήθεια πτυσσόμενων μεταφερόμενων γεφυρών τύπου Bailey, προϋπολογισμού 12,5 εκατ. ευρώ, ενώ σε φάση διαβούλευσης βρίσκεται ο διαγωνισμός για την αγορά 11 πυροσβεστικών αεροσκαφών αμφίβιου τύπου για τα νησιωτικά συγκροτήματα, προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ.

Άμεσα αναμένεται να υπογραφούν και δύο σημαντικές μελέτες που αφορούν στην μετεγκατάσταση μεταφορικών εταιριών από την περιοχή του Ελαιώνα σε ακίνητο του Δήμου Φυλής.

Η μελέτη καταγραφής υφιστάμενης κατάστασης στην περιοχή του Ελαιώνα και στο ακίνητο του Δήμου Φυλής και η μελέτη δημιουργίας Υποδοχέα Επιχειρηματικού Πάρκου του ν.3982/2011 σε ακίνητο του Δήμου Φυλής, προϋπολογισμού 160.000 ευρώ έκταση.

Τέλος σε φάση υποβολής προσφορών βρίσκεται ο διαγωνισμός για την παροχή υπηρεσιών τεχνικού, νομικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου για την ωρίμανση του έργου «Αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου», προϋπολογισμού 670.000 χιλ. ευρώ.