Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι άνθρωποι ταξιδεύουν πιο συχνά και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, με πολλούς να σχεδιάζουν ταξίδια από τις bucket lists τους. Αλλά αυτή δεν είναι η πραγματικότητα για όλους.
Νέα έρευνα σε 16.000 ενήλικες σε 15 χώρες από την παγκόσμια εταιρεία πληροφοριών Morning Consult διαπίστωσε ότι η Ασία φιλοξενεί το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων που δήλωσαν ότι «δεν θα ταξιδέψουν ποτέ ξανά».
Περίπου το 15% των Νοτιοκορεατών και το 14% των Κινέζων ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν θα ταξίδευαν ποτέ ξανά, σύμφωνα με την έκθεση «The State of Travel & Hospitality» της Morning Consult που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο.
Η Βόρεια Αμερική δεν είναι πολύ πίσω, με το 14% των Αμερικανών και το 11% των Μεξικανών ερωτηθέντων να δηλώνουν το ίδιο.
Ωστόσο, καμία χώρα δεν πλησίασε την απροθυμία ταξιδιού που εμφανίστηκε στην Ιαπωνία, όπου περίπου το 35% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να ταξιδέψει ξανά.
Η έρευνα ρώτησε για «οποιαδήποτε ταξίδια αναψυχής» και δεν έκανε διάκριση μεταξύ εγχώριων ή διεθνών ταξιδιωτικών σχεδίων, δήλωσε η Lindsey Roeschke, αναλυτής ταξιδιών και φιλοξενίας στην Morning Consult.
Οι ερωτηθέντες ερωτήθηκαν δύο φορές φέτος: τον Απρίλιο και τον Ιούλιο, είπε. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ταξιδιωτική εμπιστοσύνη αυξήθηκε μεταξύ άλλων Ιαπώνων ερωτηθέντων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ταξιδέψουν τους επόμενους τρεις μήνες (+7 βαθμοί) καθώς και τους επόμενους 12 μήνες (+4 μονάδες).
Αλλά και στις δύο έρευνες, «ο αριθμός των ταξιδιωτών που δεν θα ταξιδέψουν ποτέ παρέμεινε ίδιος στην Ιαπωνία», είπε ο Roeschke.
Ακόμη και με τις ταξιδιωτικές προθέσεις να αυξάνονται, τα ποσοστά της Ιαπωνίας παραμένουν πολύ πίσω από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων αυτών στη Βόρεια Ασία, σύμφωνα με την έκθεση.
Περίπου το 45% των Ιαπώνων ερωτηθέντων δήλωσε ότι σκοπεύει να ταξιδέψει τον επόμενο χρόνο, σε σύγκριση με 65% στην Κίνα και 66% στη Νότια Κορέα, έδειξε η έρευνα.
Αντίθετα, το 77% των Γερμανών ερωτηθέντων δήλωσε ότι σχεδιάζει να ταξιδέψει τους επόμενους 12 μήνες.
Πολλά έθνη είδαν μια έκρηξη ταξιδιών λόγω της περιορισμένης ζήτησης και οι κρατήσεις εξερχόμενων ταξιδιών αυξήθηκαν μετά το άνοιγμα των συνόρων. Αλλά η απάντηση της Ιαπωνίας στο δικό της άνοιγμα ήταν στην καλύτερη περίπτωση χλιαρή.
Πολλοί κάτοικοι «δεν θέλουν να πάνε στο εξωτερικό» και επιλέγουν «να ταξιδέψουν στο εσωτερικό της χώρας», δήλωσε στο CNBC τον Μάιο ο Dai Miyamoto, ιδρυτής του ταξιδιωτικού γραφείου Japan Localized.
Περίπου 386.000 Ιάπωνες ταξιδιώτες πήγαν στο εξωτερικό τον Αύγουστο – πολύ μακριά από τα εκτιμώμενα 2,1 εκατομμύρια που ταξίδεψαν στο εξωτερικό τον Αύγουστο του 2019, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού της Ιαπωνίας.
Ο Hideki Furuya, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Toyo της Ιαπωνίας που μελετά την τουριστική συμπεριφορά, είπε ότι ένας λόγος είναι η «προτίμηση της κουλτούρας για την αποστροφή του κινδύνου».
Η απροθυμία να φύγουμε από την Ιαπωνία δεν είναι καινούργια. Το 2019, μόνο το 23% των Ιάπωνων πολιτών κατείχε διαβατήρια – το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της G7, σύμφωνα με την Nikkei Asia.
Αναμένουμε να δούμε μια επιστροφή στην προ του 2020 ζήτηση για διεθνή ταξίδια νωρίτερα παρά αργότερα.