Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τα αεροδρόμια στην Λιθουανία είναι τα πρώτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) που ολοκλήρωσαν όλες τις προετοιμασίες που απαιτούνται για το νέο Σύστημα Εισόδου-Εξόδου (EES) της ΕΕ.

Το EES ένα άλλο σύστημα που αναπτύχθηκε πρόσφατα από την ΕΕ, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ασφάλειας στη ζώνη Σένγκεν.
Θα συλλέγει και θα επαληθεύει βιομετρικά και προσωπικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων και εικόνων προσώπων, ταξιδιωτών τρίτων χωρών που εισέρχονται στην ΕΕ. Θα καταγράφει όλους όσους εισέρχονται και εξέρχονται από την επικράτεια της ΕΕ, μέσω νέων υποδομών που θα εφαρμοστούν από τις χώρες μέλη στα εξωτερικά τους σύνορα.
Η λειτουργία του Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης (ETIAS), είναι βαθιά συνδεδεμένη με την έναρξη του EES.

Το σύστημα είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ τον ερχόμενο Μάιο. Ωστόσο η ΕΕ ανακοίνωσε ότι η ημερομηνία του Μαΐου «θεωρείται πλέον μη εφικτή», κατηγορώντας για καθυστερήσεις τους εργολάβους.

Ο οργανισμός eu-LISA, ο οποίος διαχειρίζεται προγράμματα πληροφορικής μεγάλης κλίμακας για το μπλοκ, σχεδιάζει τώρα ένα αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα που πρόκειται να παρουσιαστεί προς έγκριση τον Μάρτιο.

Όπως ανακοίνωσε ο Vidas Kšanas, Διευθυντής του Τμήματος Ασφάλειας των λιθουανικών αεροδρομίων, είπε ότι οι χώροι στα αεροδρόμια έχουν γίνει πιο βολικοί για τους επιβάτες να περνούν συνοριακούς ελέγχους, ως αυτοεξυπηρέτηση τερματικά και οθόνες πληροφοριών έχουν στηθεί σε καθένα από αυτά.

Επισήμανε επίσης ότι οι λιθουανικές αρχές έχουν σχεδιάσει προσεκτικά τους νέους τομείς όπου θα πραγματοποιηθούν πρόσθετοι έλεγχοι και έχουν επίσης μοντελοποιήσει τις διαδικασίες διαχείρισης της ροής και ευκολίας των επιβατών.

«Μόλις ξεκινήσει ο έλεγχος, οι πολίτες τρίτων χωρών όχι μόνο θα λάβουν λεπτομερείς πληροφορίες για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, αλλά θα έχουν επίσης την ευκαιρία να εκτελούν τις περισσότερες υπηρεσίες εντελώς ανεξάρτητα στα τερματικά αυτοεξυπηρέτησης», δήλωσε ο Vidas Kšanas.