της Εύας Οικονομάκη
Στην ενίσχυση του τουριστικού προφίλ της Πελοποννήσου ποντάρουν Ελληνες και ξένοι επενδυτές, οι οποίοι αναπτύσσουν υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακά συγκροτήματα, τη στιγμή που διεθνείς αλυσίδες δίνουν τη δική τους ψήφο εμπιστοσύνης στην περιοχή, προετοιμάζοντας τη δική τους άφιξη ή ενισχύοντας τη θέση τους.
Η Four Seasons Hotels & Resorts, η Hilton, η Radisson Hotel, η InterContinental Hotels Group και η Marriott Hotels & Resorts αναμένεται να κάνουν απόβαση στον Μοριά, χαρίζοντας κάποιο από τα brands τους σε ξενοδοχεία.
Η Hilton
Το αποτύπωμά της στην Ελλάδα ενισχύει ένας από τους πιο ισχυρούς παίκτες της διεθνούς φιλοξενίας, η Hilton. Η αλυσίδα προετοιμάζει την απόβασή της στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στο Πόρτο Χέλι με το brand Waldorf Astoria, το οποίο έχει «κλειδώσει» για κάποιες από τις πολυτελείς κατοικίες που θα αναπτυχθούν στο ακίνητο που φιλοξενούσε επί δεκαετίες το εμβληματικό Hilton Athens.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σήμα Waldorf Astoria θα φέρει το project που έχει στα σκαριά η Scarlet Beach, η οποία συνδέεται με την International Holding Company, την εταιρεία που ελέγχει η βασιλική οικογένεια του Αμπου Ντάμπι. Το project προβλέπει την ανάπτυξη ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος, προϋπολογισμού 203 εκατ. ευρώ, στη θέση Πετροθάλασσα της Δημοτικής Ενότητας Ερμιόνης, του Δήμου Ερμιονίδας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Η επένδυση πραγματοποιείται στη θέση του Ermioni Club και, βάσει σχεδιασμού, το νέο ξενοδοχείο θα έχει δυναμικότητα 100 δωμάτια και 15 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες προς πώληση ή/και εκμετάλλευση.
Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας που έχει επιφορτιστεί με τη δημιουργία του έργου απαρτίζουν, μεταξύ άλλων, ο Ahmed Nasr Mohamed Abuzaid, ο οποίος κατέχει τη θέση του επικεφαλής νομικών υποθέσεων στο Royal Group, και η Sofia Abdellatif Lasky, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της International Holding Company, πρόεδρος της οποίας είναι ο σεΐχης Ταχνούν μπιν Ζαγέντ αλ Ναϊάν.
Το Royal Group είναι ένας όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων που έχει υπό την ομπρέλα του πάνω από 60 εταιρείες και αποτελεί επί της ουσίας το όχημα του σεΐχη Ταχνούν μπιν Ζαγέντ αλ Ναϊάν για την υλοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα. Αντίστοιχα, η International Holding Company (IHC), με δραστηριότητες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων, από την αλιεία μέχρι την υγειονομική περίθαλψη, διαθέτει πάνω από 400 θυγατρικές σε 5 ηπείρους.
Υπενθυμίζεται πως ο βαθύπλουτος σεΐχης φέρεται να έχει αποκτήσει σε πλειστηριασμό ένα πενταώροφο γωνιακό ακίνητο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το οποίο ανήκε στον πρώην μεγαλοεπενδυτή Γιάννη Τζιβέλη, με στόχο τη μετατροπή του σε πολυτελείς κατοικίες, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει τοποθετηθεί και στον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα.
Η Four Seasons
Μετά τον θρυλικό «Αστέρα Βουλιαγμένης» που μετονομάστηκε σε Four Seasons Astir Palace Hotel Athens και το δεύτερο project που έχει δρομολογήσει η AGC Equity Partners στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Μύκονο, η Four Seasons Hotels and Resorts, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα επεκταθεί και στην Πελοπόννησο.
Συγκεκριμένα, η Four Seasons θα… ταξιδέψει αυτή τη φορά στο Πόρτο Χέλι, σε ένα από τα ξενοδοχεία που έχει αποκτήσει ο Ιρλανδός δισεκατομμυριούχος επενδυτής Πολ Κόλσον, ο οποίος φαίνεται διατεθειμένος να αποκτήσει ενεργό ρόλο στον ελληνικό τουρισμό τα επόμενα χρόνια.
Ο Ιρλανδός επενδυτής τον περασμένο Φεβρουάριο απέκτησε δύο ξενοδοχεία, τα 4 αστέρων «AKS Hinitsa Bay», δυναμικότητας 206 δωματίων και 10 σουιτών, και «AKS Porto Heli», δυναμικότητας 204 δωματίων και 10 σουιτών, έναντι 50 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί η απόκτηση ενός οικοπέδου του Τάσου Αλεξίου, του πρώτου Ελληνα που εκπαιδεύτηκε ως ιδιωτικός πιλότος και συνδέθηκε φιλικά με τον Αριστοτέλη Ωνάση, έναντι 55 εκατ. ευρώ. Στόχος του Πολ Κόλσον είναι η σταδιακή ενοποίηση των τριών ακινήτων που έχει αποκτήσει για την ανάπτυξη ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος 5 αστέρων, το οποίο ή μέρος του οποίου θα ενταχθεί κάτω από την ομπρέλα της Four Seasons.
Η InterContinental
Η Πελοπόννησος θα είναι ο νέος προορισμός και της InteContinental, η οποία θα χαρίσει ένα από τα brands της και συγκεκριμένα το Six Sexses, στο project που έχει στα σκαριά η Golden Land Goutos στο Πόρτο Χέλι.
Η εταιρεία έχει δρομολογήσει την ανάπτυξη ενός πολυτελούς resort που θα φέρει το brand Six Senses και αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του το 2026 και φιλοδοξεί να ισχυροποιήσει τη θέση της στην Αργολίδα. Πίσω από το project, προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, που είναι υπό ανάπτυξη στο Πόρτο Χέλι βρίσκεται, εκτός από τη Six Senses, το κοινοπρακτικό σχήμα της Golden Land Goutos, των CBE Capital, της Taconic Capital Advisors και της Cedar Capital Partners.
Το πολυτελές ξενοδοχείο Six Senses Porto Heli, το οποίο θα διαθέτει πιστοποίηση LEED Silver, θα είναι δυναμικότητας 60 δωματίων και σουιτών με ιδιωτικές πισίνες και κήπο, ενώ θα διαθέτει και μια ξεχωριστή βίλα με τρία υπνοδωμάτια. Ο σχεδιασμός προβλέπει, μάλιστα, την κατασκευή 10 branded κατοικιών 5 έως 8 υπνοδωματίων, οι οποίες θα διατεθούν προς πώληση.
Εκτός από τους χώρους διαμονής, το ξενοδοχειακό συγκρότημα, που θα ενισχύσει την τουριστική ταυτότητα της περιοχής, θα διαθέτει κεντρικό εστιατόριο, μπαρ, υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων καθώς και ένα ελληνικό καφενείο βασισμένο στην παράδοση της χώρας. Στις παροχές του Six Senses Porto Heli θα προστεθούν και 8 αίθουσες περιποίησης, υποδομές για θαλάσσια σπορ, υπαίθριο γυμναστήριο, μπουτίκ και concept store, ενώ θα κατασκευαστεί και ένας προβλήτας για τα σκάφη των πελατών.
H Golden Land Goutos μετρά περισσότερα από 40 χρόνια δραστηριοποίησης στο ελληνικό real estate και δη στον τομέα των premium ακινήτων, με αιχμή την περιοχή των νοτίων προαστίων της Αθήνας και το Πόρτο Χέλι. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία διαθέτει πολυτελείς κατοικίες προς μίσθωση και προς πώληση στη Βούλα, στη Βουλιαγμένη, στο Λαγονήσι, στο Ελληνικό, στη Βάρη, στη Βάρκιζα, στη Γλυφάδα, σε περιοχές των βορείων προαστίων, όπως τα Βριλήσσια και η Κηφισιά, καθώς και στο Πόρτο Χέλι. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, στόχος της εταιρείας είναι η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής στο Πόρτο Χέλι και η ανάδειξή της σε έναν από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Η Marriott
Κάτω από την ομπρέλα της Marriott, στα Design Hotels, βρίσκεται το νέο ξενοδοχείο που φιλοδοξεί να τοποθετήσει την Αρκαδία στον παγκόσμιο ταξιδιωτικό χάρτη. Το «MANNA» είναι δυναμικότητας 32 δωματίων και σουιτών και οι επισκέπτες του, μεταξύ άλλων, μπορούν να απολαύσουν τις υπηρεσίες του MANNA Wellness Hub, το οποίο διαθέτει δύο αίθουσες περιποίησης, σάουνα και χαμάμ, γυμναστήριο και μία θερμαινόμενη πισίνα.
Το εν λόγω ξενοδοχείο, μία επένδυση 9 εκατ. ευρώ, αναπτύχθηκε στη θέση του παλιού σανατορίου για τους στρατιώτες των Βαλκανικών Πολέμων και της Μικρασιατικής Εκστρατείας που λειτουργούσε στα Μαγουλιανά της Αρκαδίας από το 1929 μέχρι και το 1938. Από το 1938 και για οκτώ περίπου δεκαετίες το ακίνητο παρέμενε εγκαταλελειμμένο.
Το 2015 η εταιρεία Otus Ξενοδοχειακή-Tουριστική, επικεφαλής της οποίας είναι ο Στρατής Μπατάγιας, πλειοδότησε σε διαγωνισμό του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και απέκτησε το παλιό σανατόριο, για την ανάπλαση του οποίου χρειάστηκαν σχεδόν τέσσερα χρόνια έρευνας και εργασιών. Το ξενοδοχείο που στοχεύει μπει στον διεθνή χάρτη γαστρονομίας και να καθιερωθεί ως ένα Foodies Destination Hotel, είναι μέλος των Design Hotels και τη διαχείρισή του έχει αναλάβει η Modus & Amplio Hospitality.
Η Radisson
Στο παλιό ξενοδοχείο Lakonis θα «χαρίσει» το σήμα της μία ακόμη κορυφαία διεθνής ξενοδοχειακή αλυσίδα, η Radisson Hotel. Η αλυσίδα εδραιώνει τη θέση της στην Ελλάδα με την υπογραφή του Radisson Blu Resort στη Λακωνική Μάνη, μετά από συμφωνία που συνάφθηκε με την οικογένεια Βαλιώτη. Με 150 δωμάτια και σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα, το ξενοδοχείο θα αναβιώσει και θα ανοίξει τις πύλες του το 2025, αποτελώντας το πέμπτο κατά σειρά ξενοδοχείο Radisson Blu στη χώρα.
Το ξενοδοχείο παρέμενε εγκαταλελειμμένο για περισσότερα από 20 χρόνια και το 2018 εξαγοράστηκε από την οικογένεια Βαλιώτη. Μεταξύ άλλων, το resort θα διαθέτει all-day εστιατόριο, εστιατόριο με βεράντα δίπλα στη θάλασσα και μπαρ στην πισίνα, κέντρο ευεξίας, καθώς και συνεδριακές εγκαταστάσεις.