Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η παγκόσμια αγορά τουρισμού κρουαζιέρας προβλέπεται στα 17,4 δις δολάρια έως το 2032, από 5,3 δις δολάρια το 2022, σημειώνοντας άνοδο σε CAGR 11,97% κατά την περίοδο πρόβλεψης.

Σύμφωνα με το Future Market Insights (FMI), η εκτόξευση νέων πλοίων με καινοτομίες τεχνολογίας και πολυάριθμες δραστηριότητες που μπορούν να απολαύσουν οι ταξιδιώτες είναι από τους κύριους παράγοντες που αυξάνουν τη ζήτηση για τουρισμό κρουαζιέρας.

Ο τουρισμός κρουαζιέρας συνεπάγεται διακοπές που βασίζονται εν μέρει ή αποκλειστικά σε κρουαζιερόπλοιο.
Επιτρέπει στους τουρίστες να βιώσουν πολυκεντρικές διακοπές και να περνούν ποιοτικό χρόνο σε διάφορους προορισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Τα χρήματα που εξοικονόμησαν από την πανδημία οι ταξιδιώτες, σε συνδυασμό με την επέκταση σε πλοία και υπηρεσίες κρουαζιέρας εκτιμάται ότι θα αυξήσουν την αγορά.

Δυναμική της αγοράς

Ο παγκόσμιος τουρισμός κρουαζιέρας τις περισσότερες φορές καθοδηγείται από την ανοδική ώθηση στο διαθέσιμο εισόδημα των ταξιδιωτών, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη επιθυμία τους για επιλογή πολυτελούς ζωής.

Η αυξανόμενη ζήτηση καθώς και η επιθυμία των ανθρώπων για περιηγήσεις πολυτελείας σηματοδοτεί ότι οι γραμμές πρέπει να προσθέσουν νέα κρουαζιερόπλοια με πιο πολυτελείς δυνατότητες και επιλογές για ταξίδια σε αποκλειστικά μέρη.

Ήδη, 42 κρουαζιερόπλοια (ωκεανών και ποταμών) είναι υπό ναυπήγηση ή σε παραγγελία για παραδόσεις έως το 2028.

  • Είκοσι από αυτά είναι τεράστια κρουαζιερόπλοια με περισσότερους από 1.000 επιβάτες το καθένα.
  • Τα δεκατρία είναι μεγάλα κρουαζιερόπλοια που το καθένα μεταφέρει πάνω από 4.000 επιβάτες.

Τα σύγχρονα πλοία αναπτύσσονται με νέα τεχνολογική εξέλιξη αλλά και μαζική επιπλέον διασκέδαση για τους τουρίστες. Ως εκ τούτου προσελκύουν μεγάλο πλήθος ταξιδιωτών όλων των ηλικιών από όλο τον κόσμο.

Ο παγκόσμιος τουρισμός κρουαζιέρας είναι μια ανταγωνιστική αγορά με την παρουσία διαφόρων διεθνών και περιφερειακών παραγόντων στην αγορά.

Ωστόσο, τα υπερβολικά τέλη, τα υψηλότερα τέλη λειτουργίας και επίσης λόγω περιβαλλοντικών ζητημάτων είναι ορισμένοι παράγοντες που θα εμποδίσουν την άνθηση του τουρισμού κρουαζιέρας εντός της προβλεπόμενης περιόδου.

Οι βασικοί παίκτες

Οι βασικοί παίκτες υιοθετούν στρατηγικές όπως επενδύσεις σε Ε&Α, λανσαρίσματα νέων προϊόντων, επέκταση στην τεχνολογία για να ξεχωρίσουν ως ισχυροί ανταγωνιστές στην αγορά. Οι σημαντικότεροι παίκτες είναι:

Άλλοι βασικοί παίκτες στην αγορά περιλαμβάνουν τις AIDA Cruises, Celebrity Cruises, Cunard Line, Marella Cruises και Saga Cruises.