Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι χειμερινές κρατήσεις από τη Γερμανία, παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. Υπερβαίνουν τόσο το προηγούμενο έτος όσο και το έτος πριν από τον κορωνοϊό το 2019, σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση της Travel Data Analytics (TDA).
Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία με βάση κρατήσεις από σταθερά tour operators, τουριστικούς πράκτορες, πύλες και διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία (OTA).

Πολλοί Γερμανοί εξακολουθούν να κάνουν κράτηση για φθινοπωρινές διακοπές σε σύντομο χρονικό διάστημα τον Σεπτέμβριο.
Tο 40% του μηνιαίου τζίρου αντιστοιχεί στις κρατήσεις για φθινοπωρινές διακοπές, το 27% στις σχολικές διακοπές τον Οκτώβριο.

Οι καλοκαιρινές κρατήσεις αυξάνονται

Με το άνω του μέσου όρου βραχυπρόθεσμο μερίδιο, το σωρευτικό υπόλοιπο της συνεχιζόμενης καλοκαιρινής περιόδου βελτιώνεται ξανά.
Σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2019 πριν από την Covid-19, εμφανίζει πλέον τζίρο +12%, ενώ σε σχέση με το καλοκαίρι του προηγούμενου έτους, στο +15%.

Οι βραχυπρόθεσμες κρατήσεις διακοπών τον Σεπτέμβριο του 2023 μειώθηκαν 8% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, αλλά εξακολουθούν να είναι πάνω από τον μέσο όρο.

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι ένα στα τέσσερα ευρώ ο τζίρος οφείλεται ήδη στις κρατήσεις καλοκαιρινών διακοπών το επόμενο έτος. Αυτό δείχνει ότι οι Γερμανοί επιλέγουν όλο και περισσότερο έγκαιρες κρατήσεις.

Κοιτάζοντας μπροστά στο χειμώνα

Η κατάσταση κρατήσεων για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο 2023/24 είναι θετική. Τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων εξακολουθούσαν να είναι 5% κάτω από τα επίπεδα πριν από την Covid-19 τον Σεπτέμβριο, ενώ οι κρουαζιέρες έχουν ξεπεράσει τα προ του κορωνοϊού επίπεδα στο +12%.

Από πλευράς εσόδων, η νέα χειμερινή περίοδος 2023/2024 ανέρχεται σε 8% σε σχέση με το 2018/2019 στα τέλη Σεπτεμβρίου, δύο ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από τον προηγούμενο μήνα.

Η υψηλή διψήφια αύξηση των εσόδων από έτος σε έτος (αύξηση 53%) -η οποία οφειλόταν στην αρχική απροθυμία των παραθεριστών να κάνουν κράτηση πέρυσι- αναμένεται τώρα να συνεχίσει να διαβρώνεται κάθε μήνα.

Πελάτες και τζίρος

Σημαντικό μέρος της αύξησης του τζίρου οφείλεται στις υψηλότερες τιμές ταξιδιού. Αυτό αντανακλάται στο γεγονός ότι ο αριθμός των πελατών παραμένει πολύ κάτω από τα προ του Covid-19 επίπεδα.
Το έλλειμμα για τη χειμερινή περίοδο είναι 17% σε σύγκριση με το 2018/2019 και για τη θερινή περίοδο του 2023 είναι μείον 13% σε σύγκριση με το 2019.