Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο τουρισμός, ένας από τους κύριους κλάδους της Ιταλίας, έχει θετικά αποτελέσματα και ανέκαμψε τους τελευταίους μήνες μετά από σχεδόν δύο χρόνια αδράνειας λόγω της πανδημίας.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εθνικής διάσκεψης για τον τομέα, το ιταλικό Γραφείο Στατιστικών (Istat), αποκάλυψε ότι κατά την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2022, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων που καταγράφηκαν σε ιταλικά καταλύματα αυξήθηκε κατά 74,7% σε σύγκριση με το 2021.

Ωστόσο, μπορεί ο τουρισμός να ανακάμπτει στην χώρα, αλλά υπάρχουν μακροπρόθεσμα ζητήματα που παραμένουν πρόκληση για τους Ιταλούς και τη βιομηχανία.

Στην Ιταλία ο τουρισμός είναι και παραμένει απροσδιόριστος

Ο Luciano Serra, αντιπρόεδρος της συνομοσπονδίας τουριστικών εταιρειών και επαγγελμάτων Confturismo και Confcommercio, δήλωσε ότι «στην Ιταλία, δυστυχώς ο τουρισμός είναι και παραμένει απροσδιόριστος». Κι αυτό, γιατί από το 2012 δεν υπάρχει εθνικός ορισμός για το ποιες επιχειρήσεις, δραστηριότητες και τουριστικά επαγγέλματα σχετίζονται με τη βιομηχανία.

Όπως είπε «το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε καθισμένοι στο τραπέζι του Στρατηγικού Σχεδίου Τουρισμού είναι να ορίσουμε επειγόντως μια λίστα τουλάχιστον τουριστικών επιχειρήσεων και επαγγελμάτων που να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα της αγοράς και να μοιράζεται το Υπουργείο και τις Περιφέρειες. Και αυτός πρέπει να καθοριστεί ο κατάλογος με εθνικό πρότυπο».

Η χώρα είναι αγαπημένη για τους διεθνείς τουρίστες, ειδικά για όσους απολαμβάνουν τα ταξίδια αναψυχής.

Σύμφωνα με έρευνα των Confturismo-Confcommercio και Istituto Piepoli, η Ιταλία είναι ο κύριος προορισμός για ταξίδια αναψυχής, με τα τους τομείς του spa και της ευεξίας να είναι ιδιαίτερα ελκυστικοί.
Επιπλέον, η Ρώμη είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς.

Τα ιταλικά κάμπινγκ και τα τουριστικά χωριά παρουσίασαν συνολικά 10,5 εκατομμύρια τουρίστες το 2022, αυξημένους κατά 11% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, συνολικού ύψους 73 εκατομμυρίων διανυκτερεύσεων, εκ των οποίων το 57% ήταν διεθνείς τουρίστες.

Οι τουρίστες από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, την Ολλανδία και τη Δανία αντιπροσώπευαν το 75% όλων των αφίξεων, ενώ η διάρκεια των διανυκτερεύσεων στη χώρα αυξήθηκε από 6,8 ημέρες σε περίπου επτά.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), αποκάλυψε πρόσφατα ότι η Ιταλία και η Γαλλία έλαβαν τις περισσότερες διανυκτερεύσεις στην Ευρώπη.