Στην κορυφή της λίστας με τις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο που επιλέγουν οι εύποροι πολίτες για πολυτελή διαβίωση, βρέθηκε η Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση της Julius Baer, Global Wealth and Lifestyle, την οποία δημοσιεύει το Bloomberg, η πόλη της Σιγκαπούρης, η οποία βρισκόταν στην πέμπτη θέση το 2022, προσπέρασε τη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ, που βρέθηκαν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα,

Μέχρι το τέλος του 2022, η Σιγκαπούρη φιλοξενούσε περίπου 1.500 από τις πλουσιότερες οικογένειες στον πλανήτη, διπλάσια από ό, τι το προηγούμενο έτος, ενώ είναι η πιο ακριβή πόλη παγκοσμίως στις τιμές των αυτοκινήτων.

Το υψηλό βιοτικό επίπεδο και οι αυξημένες απαιτήσεις σε τοπικές υποδομές σημαίνουν ότι η ζωή δαπανηρή, σύμφωνα με την έκθεση. Οι κατοικίες έχουν εξαιρετικά υψηλή ζήτηση και τα αυτοκίνητα, παρά τον υψηλό φόρο, καθώς και η βασική ασφάλιση υγείας είναι 133% και 109% αντίστοιχα ακριβότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Συνολικά η Ασία παρέμεινε η πιο ακριβή περιοχή για πολυτελή διαβίωση για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Η Νέα Υόρκη είναι από τις πόλεις με τη μεγαλύτερη άνοδο στη λίστα, καθώς βρέθηκε στην 5η από την 11η θέση πέρυσι, μετά την ενίσχυση του δολαρίου και την ανάκαμψη από την πανδημία.

Από την άλλη, το Λονδίνο υποχώρησε στην τέταρτη θέση από τη δεύτερη. Το Brexit και η επακόλουθη αναταραχή του συνεχίζουν να βλάπτουν τη φήμη της Βρετανίας, και η πρωτεύουσά της αντιμετωπίζει πλέον ισχυρό ανταγωνισμό.

Για πρώτη φορά, η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αφρική είναι οι πιο οικονομικά προσιτές περιοχές του πλανήτη για μια καλή ζωή, με τις ευρωπαϊκές πόλεις να πέφτουν στην κατάταξη.

Το Ντουμπάι, πάλι, εισήλθε για πρώτη οφά μπήκε στο top 10 και έγινε η έβδομη πιο ακριβή πόλη, καθώς η Ζυρίχη υποχώρησε στη 14η θέση.

Το Ντουμπάι είναι «πρωταγωνιστής» στον φετινό δείκτη και η μετεγκατάσταση μεγάλου αριθμού πλούσιων ατόμων έχει επηρεάσει τις τιμές και τη ζήτηση των ακινήτων.

Οι συντάκτες της έρευνας διαπίστωσαν αυξανόμενη ζήτηση για ταξίδια και ψυχαγωγία, καθώς οι περιορισμοί της πανδημίας έχουν αρθεί πλήρως.

Το κόστος των ειδών πολυτελείας, όπως το κρασί, που συγκρίνεται με ένα μπουκάλι Château Lafite Rothschild 2018 vintage, και το ουίσκι, αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 17,2% και 16,2%, αντίστοιχα.

Ανοδικά κινήθηκε και το κόστος στις σουίτες ξενοδοχείων και στις πτήσεις business class.

Σημειώνεται ότι η έρευνα έλαβε υπόψη άτομα υψηλής καθαρής αξίας με τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 1 εκατ. δολ, και πάνω τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2023.

Επιπλέον η διαμόρφωση της κατάταξης έγινε με βάση το κόστος καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών που αντανακλούν τις συνήθειες στις δαπάνες των πλούσιων πολιτών.