Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η ιρλανδική υπηκοότητα ήταν η κορυφαία επιλογή μεταξύ πολιτών εκτός Ευρώπης σε δημοσκόπηση του Reddit. Μεγάλος αριθμός από αυτούς είπαν ότι εάν μπορούσαν να επιλέξουν οποιαδήποτε υπηκοότητα σε χώρες της ηπείρου θα επέλεγαν το διαβατήριο της Ιρλανδίας.

Εξηγώντας τον λόγο πίσω από αυτήν την προτίμηση, υπογράμμισαν πώς η Ιρλανδία είναι «μια ισχυρή επιλογή» και με την κατοχή του διαβατηρίου της αποκτούν αυτόματα το δικαίωμα να εργαστούν και να ζήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση Common Travel Area, οι πολίτες της Ιρλανδίας επιτρέπεται να ζουν, να εργάζονται και να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς καμία απαίτηση για απόκτηση άδειας εργασίας ή διαμονής.

Το διαβατήριο της Ιρλανδίας κατέχει αυτήν τη στιγμή την 18η θέση στον κόσμο στο VisaGuide.World Passport Index. Οι κάτοχοι ιρλανδικού διαβατηρίου μπορούν να ταξιδέψουν σε συνολικά 111 χώρες του κόσμου χωρίς να χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για βίζα και χωρίς διαβατήριο σε 32 χώρες.

Με τη Γερμανία να αποφασίζει να επιτρέψει τη διπλή υπηκοότητα, το διαβατήριο της χώρας είναι επίσης ένα από τα πιο περιζήτητα.
Αρκετοί είπαν ότι θα προτιμούσαν τη γερμανική υπηκοότητα, ενώ τόνισαν τις ευκαιρίες απασχόλησης που προσφέρει η χώρα, ειδικά για ειδικευμένους και υψηλά καταρτισμένους εργαζομένους.

Το διαβατήριο της Γερμανίας κατατάσσεται στην υψηλότερη θέση, με το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται πρώτο στον κόσμο. Οι κάτοχοι γερμανικών διαβατηρίων μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα σε 106 χώρες και πρέπει να υποβάλουν αίτηση για βίζα μόνο για 18 χώρες.

Οι προτιμήσεις για ολλανδική και βελγική υπηκοότητα είναι επίσης ψηλά μεταξύ των υπηκόων τρίτων χωρών. Την βελγική υπηκοότητα επιλέγουν γιατί η χώρα έχει πολλές ευκαιρίες εργασίας στον τομέα εργασίας και ένα από τα καλύτερα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στο μπλοκ.

Όσον αφορά την ολλανδική υπηκοότητα, επιλέγουν το διαβατήριο της χώρας καθώς η Ολλανδία είναι γνωστή για το εκπαιδευτικό της σύστημα, μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά στα ολλανδικά και στα βελγικά διαβατήρια, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην έκτη και 17η θέση, αντίστοιχα. Προς το παρόν, το ολλανδικό διαβατήριο επιτρέπει την είσοδο χωρίς βίζα σε 108 χώρες και το διαβατήριο του Βελγίου επιτρέπει την είσοδο χωρίς βίζα σε 106 χώρες.