Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η εσθονική πόλη Ταλίν είναι επίσημα η Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023 από το περασμένο Σάββατο 21 Ιανουαρίου, παίρνοντας την σκυτάλη από τη γαλλική πόλη Γκρενόμπλ.

Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, παρουσία του Virginijus Sinkevičius, Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, του Mihhail Kõvart, δημάρχου του Ταλίνκαι του Eric Piolle, δημάρχου της Γκρενόμπλ.

Η Ταλίν κέρδισε τον τίτλο του πρωταθλητή βιωσιμότητας και καινοτομίας λόγω της προσέγγισης της στην πράσινη διακυβέρνηση και των αλληλένδετων στρατηγικών στόχων, που αντικατοπτρίζουν τις φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Μεσαιωνική πόλη και ποικιλόμορφα φυσικά τοπία

Μια από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, χαρακτηρίζεται από ποικιλόμορφα φυσικά τοπία ενδιαιτήματα για σπάνια είδη.

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εδάφους της που μαγνητίζει ταξιδιώτες, είναι ο Baltic Klint -ένα διαβρωτικό ασβεστολιθικό αυλάκι- με το υψηλότερο σημείο του στα 48 μέτρα να βρίσκεται εντός των ορίων της πόλης.

Από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Εσθονίας είναι η παλιά πόλη του Ταλίν, η οποία είναι εύκολα εξερευνήσιμη με τα πόδια.

Φιλόδοξη αναπτυξιακή στρατηγική «Τάλιν 2035»

Η πόλη υιοθέτησε πρόσφατα τη φιλόδοξη αναπτυξιακή στρατηγική «Τάλιν 2035». Το σχέδιο αφορά σε:

  • Ουδετερότητα άνθρακα.
  • Κλιματική προσαρμογή.
  • Καινοτομία.
  • Υγεία.
  • Κινητικότητα.
  • Βιοποικιλότητα.
  • Κυκλική οικονομία.
  • Βιώσιμη ενέργεια.
  • Παραγωγή τροφίμων.

Πολύ πριν από αυτό, το Ταλίν έδειξε τη δέσμευση του στην προσαρμογή του κλίματος. Έχουν πραγματοποιηθεί πολυάριθμα σχετικά μέτρα, όπως συστήματα διαχείρισης όμβριων υδάτων και αναδιαμόρφωση δρόμων.

Η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που προσφέρει δωρεάν δημόσια μέσα μεταφοράς

Όσον αφορά στην αστική κινητικότητα, το Ταλίν έχει θέσει έναν στόχο. Οι πολίτες του θα πρέπει να μπορούν να φτάσουν σε όλες τις απαραίτητες υποδομές μέσα σε 15 λεπτά μέσω ήπιων μέσων μεταφοράς.
Επιπλέον, παρέχει δωρεάν δημόσια μέσα μεταφοράς στους πολίτες της από το 2013. Κατά τη διάρκεια δημοψηφίσματος που διοργάνωσε η πόλη για να εκφράσουν τη γνώμη τους οι πολίτες της για το θέμα, πάνω από το 75% ψήφισε υπέρ.

Έτσι, το Ταλίν έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που προσφέρει δωρεάν δημόσια μέσα μεταφοράς στους πολίτες του. Αυτή η πόλη έχει δώσει το παράδειγμα μέσω αυτής της προώθησης βιώσιμων μεταφορών, δείχνοντας το δρόμο σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Κατά τη διάρκεια του Έτους της Πράσινης Πρωτεύουσας, τα κύρια θέματα του Ταλίν θα είναι η βιοποικιλότητα, η βιώσιμη διακυβέρνηση και το κλίμα και η πράσινη καινοτομία.

Περιβαλλοντικές δραστηριότητες για τους κατοίκους και τους επισκέπτες

Με περισσότερες από 60 εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το 2023, το πρόγραμμα Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης του Ταλίν προσφέρει περιβαλλοντικές δραστηριότητες για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Από τη διαμόρφωση στόχων βιωσιμότητας μαζί με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις έως τη λήψη αποτελεσματικών δράσεων και την προβολή της πράσινης καινοτομίας.

Τι είναι η Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Ο τίτλος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας αναγνωρίζει τις προσπάθειες των πόλεων να διατηρήσουν και να βελτιώσουν ένα περιβάλλον που υποστηρίζει τόσο το περιβάλλον διαβίωσης όσο και την οικονομία.

Ο τίτλος απονέμεται σε μια πόλη, με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, που έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως πρότυπο στον τομέα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και της επικοινωνίας των πολιτών.

Στόχος είναι η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος στις ευρωπαϊκές πόλεις, η προβολή και η αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλουν οι πόλεις για τη βελτίωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Ο διαγωνισμός αφορά τα 12 κριτήρια: Ποιότητα αέρα, θόρυβος, απόβλητα, νερό, φύση και βιοποικιλότητα, βιώσιμη χρήση γης και έδαφος, πράσινη ανάπτυξη και οικολογική καινοτομία, κλιματική αλλαγή στον μετριασμό, κλιματική αλλαγή στην προσαρμογή, βιώσιμη αστική κινητικότητα, ενεργειακή απόδοση και διακυβέρνηση.