Σύνταξη: tourismtoday.gr

Tα τελευταία αποτελέσματα για την κατάταξη των διαβατηρίων το πρώτο τρίμηνο του 2023, ανακοίνωσε ο Henley Passport Index, με την Ιαπωνία να είναι στην κορυφή, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.

Ο Henley Passport Index βασίζεται σε αποκλειστικά στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA) και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Κατατάσσει και τα 199 διαβατήρια του κόσμου σύμφωνα με τον αριθμό των προορισμών που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε σχέση με την προηγούμενη κατάταξη.

  • Οι Ιάπωνες μπορούν να επισκέπτονται 193 προορισμούς από τους 227 χωρίς βίζα, ενώ οι πολίτες της Νότιας Κορέας και της Σιγκαπούρης , που βρίσκονται στη 2η θέση, απολαμβάνουν βαθμολογία 192 χωρίς βίζα/βίζα κατά την άφιξη.
  • Η Γερμανία και η Ισπανία είναι στην 3η θέση, με πρόσβαση χωρίς βίζα σε 190 προορισμούς παγκοσμίως.
  • Την 4η θέση μοιράζονται τρεις ευρωπαϊκές χώρες, η Φινλανδία, η Ιταλία και το Λουξεμβούργο των οποίων τα διαβατήρια έχουν πρόσβαση χωρίς θεώρηση ή βίζα κατά την άφιξη σε 189 περιοχές στον κόσμο.
  • Αυστρία, Δανία, Κάτω Χώρες (Ολλανδία) και Σουηδία μοιράζονται την 5η θέση στον δείκτη, με δικαίωμα να ταξιδέψουν χωρίς βίζα/βίζα κατά την άφιξη σε 188 προορισμούς
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιρλανδία και Πορτογαλία είναι στην 6η θέση, με ελεύθερη πρόσβαση ή με βίζα κατά την άφιξη σε 187 περιοχές σε όλο τον κόσμο.
  • Το Βέλγιο, η Νορβηγία, η Ελβετία, η Νέα Ζηλανδία και οι ΗΠΑ μοιράζονται την 7η θέση, επιτρέποντας στους πολίτες τους να επισκεφθούν 186 προορισμούς χωρίς να απαιτείται αρχικά αίτηση για βίζα ή με βίζα κατά την άφιξη.
  • Όσον αφορά στο ελληνικό διαβατήριο βρίσκεται στην 8η θέση -από την 7η που βρίσκονταν πέρυσι τον Ιανουάριο– μαζί με Μάλτα, Αυστραλία και Καναδά, ενώ οι κάτοχοι αυτών των διαβατηρίων μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα/βίζα κατά την άφιξη σε συνολικά 185 προορισμούς.
  • Στην 9η θέση είναι Ουγγαρία και Πολωνία με ελεύθερη πρόσβαση ή με βίζα κατά την άφιξη σε 184 προορισμούς.
  • Λιθουανία και Σλοβακία, μοιράζονται την 10η θέση με ταξίδια χωρίς βίζα/βίζα κατά την άφιξη σε 183 περιοχές.

Άμεση σύνδεση διαβατηρίου και οικονομικής ισχύος

Το Αφγανιστάν παραμένει σταθερά στον πάτο του δείκτη Henley Passport Index , με βαθμολογία μόλις 27 και 166 λιγότερους προορισμούς χωρίς βίζα από την Ιαπωνία, το μεγαλύτερο παγκόσμιο χάσμα κινητικότητας στην 18χρονη ιστορία του δείκτη.

Η Δρ. Christian H. Kaelin πρόεδρος της Henley & Partners, επισημαίνει ότι η τελευταία έρευνα της εταιρείας για τη σχέση μεταξύ ταξιδιού χωρίς βίζα και παγκόσμιας οικονομικής πρόσβασης αποκαλύπτει τι σημαίνει ισχύς διαβατηρίων με συγκεκριμένους οικονομικούς όρους.

Όπως υπογραμμίζει «για τους παγκόσμιους πολίτες, ένα καλύτερο μέτρο της οικονομικής κινητικότητας και των δημοσιονομικών ευκαιριών που προσφέρουν τα διαβατήριά τους είναι να εξετάσουν το ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ που είναι προσβάσιμο σε αυτούς χωρίς βίζα.

Η τελευταία μας έρευνα σχετικά με την παγκόσμια οικονομική πρόσβαση που παρέχει κάθε διαβατήριο είναι χρήσιμη εργαλείο για τους επενδυτές και δίνει νέα εικόνα για τη διαρκώς διευρυνόμενη ανισότητα και την ανισότητα πλούτου που καθορίζει τον κόσμο μας».

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, τα στοιχεία της Henley & Partners αποκαλύπτουν ότι μόλις το 6% των διαβατηρίων παγκοσμίως παρέχουν στους κατόχους τους πρόσβαση χωρίς βίζα σε περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας οικονομίας.

Και μόνο το 17% των χωρών παρέχουν στους κατόχους διαβατηρίων τους πρόσβαση χωρίς βίζα σε περισσότερα από τα τέσσερα πέμπτα των 227 προορισμών του κόσμου.

Το ιαπωνικό διαβατήριο παρέχει πρόσβαση χωρίς βίζα στο 85% του κόσμου και συλλογικά, αυτές οι χώρες αντιπροσωπεύουν το τεράστιο 98% της παγκόσμιας οικονομίας (η συνεισφορά της Ιαπωνίας στο ΑΕΠ είναι περίπου 5%).

Αντίθετα, το νιγηριανό διαβατήριο στο χαμηλότερο άκρο του δείκτη παρέχει πρόσβαση χωρίς βίζα μόνο σε 46 προορισμούς (20% του κόσμου), που αντιπροσωπεύουν μόλις το 1,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Το διαβατήριο του Αφγανιστάν με τη χαμηλότερη κατάταξη παρέχει πρόσβαση χωρίς βίζα σε μόλις 12% του κόσμου και λιγότερο από το 1% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής.

Όσον αφορά το ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ, οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν τη μερίδα του λέοντος, με 25% και 19%, αντίστοιχα, αλλά οι κάτοχοι αμερικανικών διαβατηρίων μπορούν να έχουν πρόσβαση σε επιπλέον 43% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής χωρίς βίζα, ανεβάζοντας το σύνολο τους σε 68 %, ενώ οι κάτοχοι κινεζικών διαβατηρίων μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο σε ένα επιπλέον 7% χωρίς βίζα, ανεβάζοντας το σύνολο τους σε μόλις 26% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Εξετάζοντας ένα άλλο σύνολο συγκρίσεων, η Νότια Κορέα και η Ρωσία έχουν παρόμοιο εθνικό ΑΕΠ της τάξης του 1,9% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής. Ωστόσο, η Νότια Κορέα έχει βαθμολογία χωρίς βίζα 192, δίνοντας στους κατόχους διαβατηρίων πρόσβαση στο 81% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ η Ρωσία έχει βαθμολογία μόλις 118, παρέχοντας στους κατόχους διαβατηρίων πρόσβαση μόνο στο 19% της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Ινδία τα πάει ακόμα χειρότερα, παρά το γεγονός ότι έχει την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο: οι κάτοχοι διαβατηρίων της μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μόλις 59 προορισμούς παγκοσμίως και μόνο στο 6,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ, από το οποίο το ΑΕΠ της χώρας αντιπροσωπεύει περίπου το μισό.

Ο καθηγητής Trevor Williams , πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο Lloyd’s Bank Commercial Banking, επισημαίνει ότι η έρευνα αποδεικνύει την αιτιώδη σχέση μεταξύ της ικανότητας ταξιδιού, των ξένων επενδύσεων σε μια χώρα, του αυξημένου εμπορίου και της οικονομικής ανάπτυξης.

«Αυτοί οι σύνδεσμοι αλληλοενισχύονται και συγκεντρώνονται, τόνισε. Οι δεξιότητες και το ταλέντο πηγαίνουν εκεί που υπάρχει η ικανότητα να εργαστείς, να επενδύσεις και να ταξιδέψεις, προσελκύοντας και άλλους που επιθυμούν να κάνουν το ίδιο.»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει ακόμη σημαντικό αντίκτυπο στις βαθμολογίες του Henley Passport Index της Ρωσίας και της Ουκρανίας , με τις δύο χώρες να διατηρούν περίπου την ίδια θέση «στα χαρτιά» από την εισβολή πριν από σχεδόν ένα χρόνο.

Η Ρωσία βρίσκεται επί του παρόντος στην 49η θέση με βαθμολογία 118, ενώ η Ουκρανία βρίσκεται 13 θέσεις πάνω, κατατάσσοντας την 36η με βαθμολογία 144.

Ωστόσο, λόγω του κλεισίματος του εναέριου χώρου και των κυρώσεων, οι Ρώσοι πολίτες απαγορεύεται ουσιαστικά να ταξιδεύουν σε όλο τον περισσότερο ανεπτυγμένο κόσμο , με τις σαφείς εξαιρέσεις των ΗΑΕ και της Τουρκίας, που έχουν γίνει κομβικά σημεία.

Οι Ουκρανοί, από την άλλη πλευρά, έχουν το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται στην ΕΕ για έως και τρία χρόνια βάσει ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης ως απάντηση σε αυτό που έχει γίνει η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη αυτόν τον αιώνα.

Ήδη ένας από τους μεγαλύτερους αναρριχητές στον δείκτη Henley Passport Index, ανεβαίνοντας 24 θέσεις την τελευταία δεκαετία, η Ουκρανία πιθανότατα θα έμπαινε στα Top 10 πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο, εάν ενταχθεί στην ΕΕ.

Οι διαπραγματεύσεις για ένταξη πρόκειται να ξεκινήσουν σοβαρά τους επόμενους μήνες αφού η ΕΕ ενέκρινε την αίτηση της Ουκρανίας για καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ σε χρόνο ρεκόρ τον περασμένο Ιούνιο.

Σε άνοδο οι Χώρες του Κόλπου

Ενώ οι ασιατικές χώρες εξακολουθούν να κυριαρχούν στην κορυφή του δείκτη, η αυξανόμενη ισχύς των διαβατηρίων των κρατών του Κόλπου έχει αναγνωριστεί ως βασική τάση το επόμενο έτος.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) έχουν ανέβει εκπληκτικά 49 θέσεις τα τελευταία 10 χρόνια. Καταλαμβάνοντας την 64η θέση το 2013, με βαθμολογία χωρίς βίζα μόλις 72, τα ΗΑΕ βρίσκονται τώρα στην 15η θέση , με βαθμολογία 178 και πρόσβαση στο σχεδόν 70% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το Κουβέιτ και το Κατάρ θα υπογράψουν μια συμφωνία χωρίς βίζα με την ΕΕ φέτος, μια κίνηση που θα βελτιώσει τις βαθμολογίες τους στον Henley Passport Index.