Του Χάρη Ντιγριντάκη

Φυλλομετρώντας διεθνείς αναλύσεις για την πορεία των επενδύσεων στην Ελλάδα, γίνεται ορατό ότι ο παραμυθητικός λόγος ορισμένων οίκων για πιθανή απομείωση αυτών, διακρίνεται έντονα από ένα είδος κακεντρέχειας.

Και τούτο διότι, σύμφωνα με τη γλώσσα των αριθμών, ειδικά ο κλάδος του τουρισμού, δείχνει μια διαρκώς ανοδική επενδυτική τάση, με μπαράζ νέων αδειοδοτήσεων επιχειρηματικών σχεδίων που οδηγούν άλλωστε και στην κραταίωση της άποψης ότι ο κλάδος αποτελεί τον βραχίονα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα άλλωστε με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), μόνο το 2023 επενδύθηκαν πάνω από 5 δισ. ευρώ στον ελληνικό τουρισμό για την κατασκευή νέων μονάδων, την ανακαίνιση υφιστάμενων, αλλά και την ανάπτυξη projects σε άλλους κλάδους του τουρισμού, όπως σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλες κ.λπ.

Είναι κοινότοπο πλέον να ομιλούμε απλά για μπαράζ ξενοδοχειακών επενδύσεων, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται πλέον για ένα καινοφανές κρεσέντο αναρρίχησης μεγεθών της ποιοτικής ανωδομής φιλοξενίας στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό 19 ξενοδοχειακά projects έλαβαν λίαν προσφάτως «πράσινο φως» από τις αρμόδιες αρχές, ενώ αξιοσημείωτο είναι το ισχυρό ενδιαφέρον για 5άστερες και 4άστερες μονάδες.

Οι συγκεκριμένες επενδύσεις αφορούν τόσο σε ανεγέρσεις νέων τουριστικών ακινήτων, κτιριακές επεκτάσεις, εργασίες αναβάθμισης των καταλυμάτων σε υψηλότερη κατηγορία και περιβαλλοντικές εγκρίσεις.

Τη μερίδα του λέοντος διεκδικούν τα νησιά τόσο σε Αιγαίο όσο και σε Ιόνιο αλλά και η Κρήτη.

Αιγαίο-Ιόνιο

  • Αναλυτικότερα η πολεοδομία Ζακύνθου προχώρησε σε προέγκριση οικοδομικής άδειας για ξενοδοχείο κλασσικού τύπου 5 αστέρων στη θέση “Άμμοι”. Το κατάλυμα ανήκει στην εταιρία ΑΦΟΙ Ν.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΑΞΤΕΕ.
  • Η πολεοδομία του δήμου Μήλου προχώρησε σε προέγκριση οικοδομικής άδειας για εγκατάσταση ξενοδοχείου 5 αστέρων στον Τράχηλα Μήλου. Φορέας του έργου είναι η Βαμβακάρης Δημήτρης και ΣΙΑ ΕΕ.
  • Επιπλέον η Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων, ενέκρινε τη μελέτη του έργου: «Αποκατάσταση υφιστάμενου κτηρίου, αλλαγή χρήσης σε Ξενοδοχείο 5* – 39 κλινών», επί της οδού Αθηνάς 4, στην περιοχή Βαπόρια στην Ερμούπολη , Σύρου, φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας «DIGIO ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ- ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ-ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ- ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ – ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».
  • Προέγκριση οικοδομικής άδειας έλαβε ξενοδοχείο διώροφου κτιρίου με υπόγειο και πισίνα και ισογείου κτιρίου με πισίνες. Το ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή Αρκαδίων και φορέας του έργου είναι η ΖΑΝΤΕ ΚΑΛΙΝΙΚΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.
  • Οικοδομική άδεια για την ανέγερση ξενοδοχείου κατηγορίας 3 αστέρων με υπόγειο στον οικισμό “Γαιδάρου Ράχη” στο δήμο Ιητών, προενέκρινε η υπηρεσία δόμησης του δήμου Θήρας. Φορέας του έργου είναι PESCH IMMOBILIEN KG ΕΤΕΡΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
  • Η πολεοδομία του δήμου Πάρου προχώρησε σε προέγκριση οικοδομικής άδειας για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων με υπόγειο και κολυμβητικές δεξαμενές στη Νάουσα. Φορέας του έργου είναι η εταιρία 88Η ΙΚΕ.
  • Η πολεοδομία του δήμου Κω προχώρησε σε προέγκριση οικοδομικής άδειας για την ανέγερση ξενοδοχείου 5 αστέρων στην περιοχή Τιγκάκι, Ασφενδίου. Πρόκειται για μονάδα 46 δωματίων, 94 κλινών, ενώ φορέας είναι η DER ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ & ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε..
  • Επιπλέον το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισε την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για τη λειτουργία, συντήρηση – ανακαίνιση του υφιστάμενου ξενοδοχείου 5* με την επωνυμία «AKTI IMPERIAL DELUXE RESORT & SPA» [πρώην METROPOLITAN CAPSIS (SOFITEL CAPSIS)], Το ακίνητο βρίσκεται στη θέση «Ιξιά» εκτός σχεδίου της Δ.Ε. Ιαλυσού, του Δήμου Ρόδου. Φορέας του έργου είναι η εταιρεία «ΣΥΝΘΕΣΙΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με δ.τ. «ΣΥΝΘΕΣΙΣ Α.Ε.».
  • Η υπηρεσία δόμησης του δήμου Χίου ενέκρινε οικοδομική άδεια για αποκατάσταση υφιστάμενης παραδοσιακής κατοικίας και επανάχρησή της ως μέρος κύριου τουριστικού καταλύματος αποτελούμενο από έξι κτίρια (Ξενοδοχείο τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων τεσσάρων σστέρων). Το ακίνητο βρίσκεται στην Ακρόπολη Οινουσσών και φορέας του έργου είναι η εταιρία OINOUSSES PROPERTIES M.I.K.E.
  • Η υπηρεσία δόμησης του δήμου Μήλου προχώρησε σε προέγκριση οικοδομικής άδειας για ξενοδοχείο 4 αστέρων με σουίτες δυναμικότητας 9 κλινών και πισίνα. Το κατάλυμα βρίσκεται στην περιοχή Αρτεμώνα του δήμου Σίφνου και ανήκει στην εταιρία C’ EST PAS SI SIMPLE I.K.E
  • Η πολεοδομία του δήμου Πάρου ενέκρινε οικοδομική άδεια για την κατασκευή νέου ξενοδοχείου 4 αστέρων δυναμικότητας 80 κλινών, με εστιατόριο, πισίνα και εσωτερικό και εξωτερικό γυμναστήριο. Η μονάδα βρίσκεται στη Νάουσα και ανήκει στην εταιρία PETRA SUITES AE PETRA SUITES
  •  Τέλος η πολεοδομία του δήμου Λευκάδας ενέκρινε οικοδομική άδεια για την ανέγερση ξενοδοχείου 4 αστέρων με πισίνα, συνολικής δυναμικότητας 12 κλινών. Το ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή Μεγανήσι και ανήκει κατά 50% στον Παρίσι Ανδρέα και κατά 50% στην Παναγιωτοπούλου Ξανθή.

Κρήτη

  • Έγκριση των περιβαλλοντικών όρων έλαβε έργο για «Ξενοδοχειακή Μονάδα 5 αστέρων δυναμικότητας 600 κλινών στη θέση Τριόπετρα, στο Ρέθυμνο, της εταιρείας «Εταιρεία Ειδικού Σκοπού 15». Η δυναμικότητα της μονάδας προβλέπεται να είναι 600 κλίνες, οι οποίες αναπτύσσονται σε 142 δωμάτια.
  • Περιβαλλοντική έγκριση έλαβε και το το υφιστάμενο ξενοδοχείο “KYKNOS HOTEL” 4* αστέρων δυναμικότητας 257 κλινών στη θέση “Σύνορο” Δ. Ε Μαλίων Δήμου Χερσονήσου ΠΕ Ηράκλειου με φορέα την εταιρεία «Γ. Τσαμάνδουρας ΑΞΤΕΕ».
  • Παράλληλα η πολεοδομία Αγίου Νικολάου προχώρησε σε προέγκριση οικοδομικής άδειας για νομιμοποίηση ξενοδοχείου 5*, δυναμικότητας 99 κλινών και κατασκευή νέου δρόμου εντός τους γηπέδου. Η μονάδα βρίσκεται στον οικισμό Πλάκα Ελούντας και φορέας του έργου είναι η ΓΚΟΛΦ ΡΕΖΙΝΤΕΣΙΣ ΑΕ.
  • Σε προέγκριση οικοδομικής άδειας προχώρησε η υπηρεσία δόμησης του δήμου Χανίων για ανακαίνιση και αναβάθμιση του ξενοδοχείου “LOUIS CRETA PRINCESS”, σε 5*, 712 κλινών. Το ακίνητο βρίσκεται στον οικισμό Μάλεμε στο δήμο Πλατανιά και ανήκει στην LEONIDAS HOTEL 5 AE.

Υπόλοιπη Ελλάδα

  • Η πολεοδομία του δήμου Νέστου προχώρησε σε προέγκριση οικοδομικής άδειας για την ανέγερση ξενοδοχείου 5 αστέρων 300 κλινών με κολυμβητικές δεξαμενές. Το ακίνητο βρίσκεται στον οικισμό Αγρόκτημα Κεραμωτής στη Καβάλα και ανήκει στην εταιρία MVI HOLIDAYS IKE.
  • Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωροταξίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, γνωμοδότησε θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την περιβαλλοντική αδειοδότηση – τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) – ξενοδοχείου 5 αστέρων, δυναμικότητας 155 κλινών, στη θέση «Αγ. Σοφία» Μύτικα Δήμου Ξηρομέρου Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, της ΑΙΘΩΝ Α.Ε.
  • Τέλος ανοίγει ο δρόμος για το ξενοδοχείο της Μπλε Κέδρος, συμφερόντων των αδερφών Ευμορφίδη, στη Μονεμβασιά, καθώς η αρμόδια υπηρεσία δόμησης ενέκρινε την οικοδομική άδεια. Πρόκειται για 5άστερο ξενοδοχείο 20 κλινών με πισίνα και υπόγειο. Βρίσκεται στον οικισμό Ξιφιά στο Δήμο Μονεμβασιάς στη Λακωνία. Φορέας του έργου είναι η εταιρεία ΞΙΦΙΑΣ REAL ESTATE ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.