Η βιομηχανία του Τουρισμού έχει επηρεαστεί βαθιά από τις χαοτικές αλλαγές σε πολιτικές κατά την διάρκεια όλης της πανδημίας.

Μέχρι στιγμής το 2020, οι οικονομικές απώλειες που υπέστη η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία από την πανδημία, είναι 8 φορές περισσότερες από αυτές που καταγράφηκαν στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2009.

Χαμένοι σε μία πραγματικότητα “κινούμενη άμμο” με εκτιμήσεις να ανατρέπονται οι ειδικοί αναζητούν τρόπους στήριξης του κλάδου.

“Η επιστροφή του Τουρισμού, στα επίπεδα πριν από την πανδημία του 2019 θα επιτευχθεί σε διάστημα μεταξύ δυόμισι και τεσσάρων ετών. Ανάλογα με τα διαφορετικά σενάρια”.

Αυτό εκτιμά ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), Μανουέλ Μπάτλερ.

Στο ερώτημα από πότε μπορεί ο τομέας να ελπίζει ότι θα δει “φως στο τούνελ”, ο UNWTO έδωσε πριν από λίγες μέρες δύο απαντήσεις.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων του UNWTO αναμένει “ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού το 2021, ειδικά το τρίτο τρίμηνο”. Ωστόσο, περίπου το 20% των εμπειρογνωμόνων κρατά “μικρό καλάθι” και την προβλέπει από το 2022.

Ο UNWTO, εντόπισε τα πέντε σημαντικά εμπόδια που φρενάρουν την ανάκαμψη. Και για τα οποία καλούνται οι παγκόσμιοι ηγέτες να δώσουν δυναμικές λύσεις.

Τα 5 μεγάλα “αγκάθια” για την ανάκαμψη του Τουρισμού

  1. Ταξιδιωτικοί περιορισμοί.
  2. Αργός περιορισμός των κρουσμάτων.
  3. Χαμηλή εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
  4. Έλλειψη συντονισμένης ανταπόκρισης μεταξύ χωρών.
  5. Οικονομική επιδείνωση.

Εκατομμύρια θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις σε κίνδυνο

Η μείωση τον Ιανουάριο-Αύγουστο του 2020 αντιπροσωπεύει 700 εκατομμύρια λιγότερες διεθνείς αφίξεις τουριστών σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.
Και σύμφωνα με το UNWTO, “μεταφράζεται σε απώλεια 730 δις δολαρίων από τα έσοδα από τον διεθνή τουρισμό”.