Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τα πέντε μεγαλύτερα αεροδρόμια της Ευρώπης σε συνδυασμό μολύνουν περισσότερο με CO2 από ολόκληρη τη σουηδική οικονομία με εκπομπές που είναι σχεδόν εντελώς αφορολόγητες.

Αυτό δείχνει η νέα συσκευή διαδικτυακού ιχνηλάτη αεροδρομίων που δημιουργήθηκε από το ODI, Transport and Environment (T&E) και το International Council Clean Transportation (ICCT).
Η συσκευή αποκαλύπτει για πρώτη φορά, ακριβώς πόσο CO2 απελευθερώνεται από τα αεροπλάνα που φεύγουν από τα αεροδρόμια.

Ποια είναι τα 5 μεγαλύτερα αεροδρόμια της Ευρώπης που μολύνουν περισσότερο

  • Χίθροου, Λονδίνο.
  • Παρίσι Σαρλ ντε Γκωλ, Παρίσι.
  • Φρανκφούρτης.
  • Σχίπχολ, Άμστερνταμ.
  • Μπαράχας, Μαδρίτη.

53 εκατ. τόνοι CO2 που απαλλάσσονται από τον φόρο καυσίμων

Οι επιβατικές πτήσεις που αναχωρούν από αυτά εκπέμπουν συνολικά 53 εκατομμύρια τόνους CO2 που απαλλάσσονται από τον φόρο καυσίμων.
Και εκ των οποίων λιγότερο από το 15% τιμολογείται στα ανώτατα όρια και τα εμπορικά σχήματα της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα ή τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι περισσότερες εκπομπές πτήσεων εκλύονται εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων, αφήνοντας το τεράστιο μέρος των εκπομπών από τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια να παραβλέπεται σκανδαλωδώς», επισημαίνει ο Jo Dardenne, διευθυντής αεροπορίας στην T&E.

Εκπομπές άνθρακα και επεκτάσεις αεροδρομίων

Όπως υπογραμμίζει αυτές οι μη τεκμηριωμένες και μη φορολογημένες εκπομπές άνθρακα είναι σημαντικές όταν εξετάζονται οι επεκτάσεις αεροδρομίων.

Το αεροδρόμιο Χίθροου -του οποίου η επέκταση έχει καθυστερήσει πρόσφατα λόγω του Covid- είναι υπεύθυνο για τη δεύτερη μεγαλύτερη εκπομπή αεροδρομίων στον κόσμο.

Οι 16,2 εκατομμύρια τόνοι CO2 κάθε χρόνο ισοδυναμούν με των 8,1 εκατομμυρίων αυτοκινήτων.

Οι εκπομπές από τον τομέα των αερομεταφορών αυξήθηκαν 5% ετησίως από το 2013 έως το 2018 φτάνοντας το 2,5% των παγκόσμιων εκπομπών CO2. Και σε περίπτωση που ήταν χώρα θα ήταν η 7η μεγαλύτερη σε εκπομπές παγκοσμίως.