Να κάνουν καλύτερα τα αεροπορικά ταξίδια για τους επιβάτες, στόχο έχουν τα πέντε ψηφίσματα της της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA).
Τα ψηφίσματα ενέκρινε η 75η Ετήσια Γενική Συνέλευση της IATA στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής στη Σεούλ που συμμετείχαν περίπου 1.000 ηγέτες της βιομηχανίας.

Τα 5 ψηφίσματα της ΙΑΤΑ

Περιβάλλον

Η ΙΑΤΑ καλεί τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν το Σύστημα αντιστάθμισης και μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τη διεθνή αεροπορία (CORSIA) όπως συμφωνήθηκε μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) του ΟΗΕ.
Οι αεροπορικές εταιρείες καλούνται να εφαρμόσουν όλα τα διαθέσιμα μέτρα εξοικονόμησης καυσίμων και να συμμετάσχουν πλήρως σε μια μακροπρόθεσμη μετάβαση στα βιώσιμα καύσιμα της αεροπορίας.
Αυτά είναι σημαντικά για την επίτευξη της δέσμευσης του κλάδου για το 2050.

Slots

Επιβεβαίωσε τη σημασία ενός εναρμονισμένου παγκόσμιου συστήματος slot για αερολιμένες και κάλεσε τις κυβερνήσεις να εξετάσουν επειγόντως ελλείψεις δυνατοτήτων.

RFID για την παρακολούθηση αποσκευών

Η ΙΑΤΑ υποστηρίζει την παγκόσμια ανάπτυξη της αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων (RFID) για την παρακολούθηση των αποσκευών.
Ζητά την εφαρμογή σύγχρονων προτύπων αποστολής αποσκευών για ακριβέστερη παρακολούθηση των αποσκευών των επιβατών σε πραγματικό χρόνο σε όλα τα βασικά σημεία του ταξιδιού.
Το ψήφισμα υποχρεώνει τις αεροπορικές εταιρείες να βάζουν ετικέτες τσάντας με κωδικό τύπου bar με ενθέματα RFID και να χρησιμοποιούν ειδοποιήσεις δεδομένων RFID για την εφαρμογή διαδικασιών σε αεροδρόμια για να εμποδίζουν πιθανές κακοποιήσεις.

Ένα αναγνωριστικό

Η Ετήσια Γενική Συνέλευση αποφάσισε να επιταχύνει την παγκόσμια εφαρμογή της πρωτοβουλίας One ID, η οποία χρησιμοποιεί ένα ενιαίο βιομετρικό αναγνωριστικό για τη μετακίνηση των επιβατών μέσω του αεροδρομίου, χωρίς την ανάγκη για ταξιδιωτικά έγγραφα.
Το ψήφισμα One ID της IATA ζητεί από τους ενδιαφερόμενους -συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εταιρειών, των αερολιμένων και των κυβερνητικών αρχών- να συνεργαστούν για την προώθηση και εφαρμογή μιας διαδικασίας μεταφοράς επιβατών χωρίς χαρτί, με τη χρήση βιομετρικής αναγνώρισης.

Απρόσκοπτη πρόσβαση σε ΑμεΑ επιβάτες

Η ΙΑΤΑ κάλεσε τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν τις βασικές αρχές της για την εξυπηρέτηση των επιβατών με αναπηρίες. Ζήτησε βελτίωση της εμπειρίας των αεροπορικών μετακινήσεων για το εκτιμώμενο ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων με αναπηρία παγκοσμίως.
Οι αεροπορικές εταιρείες δεσμεύτηκαν να διασφαλίσουν ότι οι επιβάτες με αναπηρίες έχουν πρόσβαση σε ασφαλή, αξιόπιστα και αξιοπρεπή ταξίδια.