Σύνταξη: tourismtoday.gr

Συνεχίζονται και τον Ιούλιο μεσούσης της περιόδου διακοπών οι απεργίες στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, με κύριο αίτημα των εργαζομένων αύξηση των αμοιβών και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Δείτε αναλυτικά ποια ευρωπαϊκά αεροδρόμια έχουν απεργίες και πότε μέσα στον Ιούλιο.

Σουηδία

Το προσωπικό ασφαλείας στα δύο αεροδρόμια Bromma και Arland σε Στοκχόλμη καθώς και στο Gothenburg-Landvetter του Γκέτεμποργκ, θα απεργήσει από τις 3 Ιουλίου.

Η κινητοποίηση αναμένεται να επηρεάσει όλες τις εργασίες που εκτελούνται από το προσωπικό ασφαλείας, ενώ στο Arland θα επηρεαστούν οι σαρωτές αποσκευών, επομένως συνιστάται στους ταξιδιώτες να φέρουν μόνο χειραποσκευές.

Με αίτημα καλύτερους μισθούς η απεργία ενδέχεται να συνεχιστεί στις 5, 7, 10 και 14 Ιουλίου εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, κάτι που θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα ταξίδια των παραθεριστών.

Ιταλία

Στις 7 Ιουλίου, το προσωπικό εδάφους στα αεροδρόμια Fiumicino της Ρώμης, Malpensa σε Μιλάνο και Amerigo Vespucci στη Φλωρεντία θα απεργήσει και αναμένονται καθυστερήσεις στις πτήσεις.

Το Σάββατο 15 Ιουλίου το προσωπικό της κύριας εταιρείας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Ιταλίας ENAV προχωρά σε απεργία για 24 ώρες.
Η κινητοποίηση ενδέχεται να προκαλέσει ακυρώσεις και καθυστερήσεις στα αεροδρόμια σε όλη τη χώρα.

Σκωτία

Δύο 24ωρες απεργίες θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο της Γλασκώβης στην Σκωτία, στις 6 και 11 Ιουλίου.

Το σωματείο Unite ανακοίνωσε τις κινητοποιήσεις αφού η OCS Group – η οποία παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης εγκαταστάσεων, δεν κατάφερε να βελτιώσει την προσφορά της για αμοιβές στους εργαζόμενους.

Ισπανία

Στις 2 Ιουλίου λήγει η απεργία που ξεκίνησε από τις 19 Ιουνίου, η Ισπανική Ένωση Πιλότων Αεροπορικών Εταιρειών (Sepla) κατά της Air Europa, της τρίτης μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Ισπανίας, με κύριο αίτημα την αύξηση αμοιβών.

Η κινητοποίηση δύο εβδομάδων έχει οδηγήσει σε ακυρώσεις και καθυστερήσεις στις πτήσεις.
Ωστόσο, οι πιλότοι και οι αεροπορικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να διατηρούν έναν ελάχιστο αριθμό πτήσεων κατά τη διάρκεια απεργιών στην Ισπανία.

Επιπλέον η Sepla ξεκίνησε επίσης μια «καθημερινή επ’ αόριστον απεργία» κατά της Air Nostrum, της περιφερειακής αεροπορικής εταιρείας που διαχειρίζεται η Iberia.
Η απεργία έχει αναγκάσει την ακύρωση του 20% των πτήσεων της αεροπορικής εταιρείας και επίσης έχει καθυστερήσει άλλες πτήσεις.

Η απεργία πραγματοποιείται κάθε εβδομάδα και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για πρόοδο στις συνομιλίες.

Πιθανές απεργίες της Lufthansa τον Ιούλιο

Οι πιλότοι της Lufthansa εξετάζουν επί του παρόντος μια νέα προσφορά αμοιβής από τον αερομεταφορέα.

Οι εργαζόμενοι συμφώνησαν σε μια εκεχειρία στις απεργίες που λήγει σήμερα 30 Ιουνίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι καλοκαιρινές κινητοποιήσεις είναι στο προσκήνιο εάν η προσφορά απορριφθεί.