Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Πράγα, εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο ελκυστικές ξενοδοχειακές αγορές στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Στην κατάταξη της Cushman & Wakefield, η οποία αξιολόγησε συνολικά 20 πόλεις της περιοχής, η Πράγα κατέλαβε την πρώτη θέση, στην ανάπτυξη της ξενοδοχειακής αγοράς.

Επιπλέον, έως το 2024 θα ανοίξουν στις πόλη νέες εγκαταστάσεις διαμονής, ειδικά στην πολυτελή κατηγορία, προσφέροντας σχεδόν 2.000 δωμάτια και περισσότερα από 1.700 τ.μ. χώρων συνεδριάσεων.

Ο αριθμός των εγκαταστάσεων διαμονής στην Πράγα παρέμεινε σχετικά σταθερός από το 2015 έως το 2019.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η τσεχική πρωτεύουσα προσέφερε καταλύματα σε περίπου 800 εγκαταστάσεις φιλοξενίας με χωρητικότητα περίπου 42.000 δωματίων και 90.000 κλινών, κυρίως σε ξενοδοχεία τριών και τεσσάρων αστέρων.

Η πανδημία εξαφάνισε πάνω από 1.500 δωμάτια

Μια σημαντική αλλαγή σημειώθηκε το 2020, όταν η χωρητικότητα των εγκαταστάσεων διαμονής της Πράγας ξεπέρασε τα 44.000 δωμάτια για πρώτη φορά από το 2012.
Ωστόσο λόγω της πανδημίας, το 2021 περισσότερα από 1.500 δωμάτια εξαφανίστηκαν από την αγορά της Πράγας.

Η μέση τιμή σε ξενοδοχεία

Με αυξανόμενη χωρητικότητα και ποιότητα, η μέση τιμή των δωματίων ξενοδοχείων της πόλης είχε επίσης αυξηθεί για πολύ καιρό πριν από την πανδημία.

Ενώ το 2014 ένας επισκέπτης πλήρωνε κατά μέσο όρο 81 ευρώ ανά διανυκτέρευση, η τιμή έφτασε στα 93 ευρώ το 2019.
Ωστόσο, η τάση αύξησης των τιμών δεν αφορούσε μόνο την Πράγα, αλλά ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Πράγας

Τα ξενοδοχεία της Πράγας ήταν μεταξύ εκείνων με την υψηλότερη μέση πληρότητα. Το προ κρίσης έτος 2019, η Πράγα με σχεδόν 80% πληρότητα ξενοδοχείων ήταν η πέμπτη καλύτερη στην Ευρώπη.

Το 2021 κατατάχθηκε μεταξύ των χειρότερων λόγω της πανδημίας, με μέσο ποσοστό πληρότητας 26%. Πέρυσι, η τιμή ενός δωματίου έπεσε επίσης σε περίπου 64 ευρώ.

Τομέας MICE και ξενοδοχεία

Πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, η βιομηχανία MICE ήταν επίσης ακμάζουσα. Σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία από το Prague Convention Bureau (PCB), 5.944 εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ξενοδοχεία στην Πράγα το έτος ρεκόρ 2019, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 715.000 εκπρόσωποι από όλο τον κόσμο.

Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός από το 2014, όταν το PCB άρχισε να συγκεντρώνει συγκεντρωτικά δεδομένα από τα στοιχεία της Τσεχικής Στατιστικής Υπηρεσίας, αν και αυτά δεν περιλαμβάνουν εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν εκτός ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο αριθμός των εκδηλώσεων και των συμμετεχόντων εκπροσώπων στην πόλη μειώθηκε σχεδόν κατά 80%.

Νέα ξενοδοχεία στην αγορά της Πράγας έως το 2024

Μέχρι το τέλος του 2024, η ικανότητα διαμονής και MICE της Πράγας θα επεκταθεί περαιτέρω με αρκετές νέες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις υψηλότερων κατηγοριών.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, το πρώην ξενοδοχείο Alcron, με το νέο όνομα Almanac X, θα ανοίξει μετά από ανακατασκευή, προσφέροντας χωρητικότητα 204 δωματίων.

Θα ακολουθήσει το νέο W Hotel Prague με 161 δωμάτια και 350 τ.μ. χώρο συναντήσεων, το οποίο θα δημιουργηθεί με την ανακαίνιση του πρώην Hotel Evropa στην πλατεία Wenceslas.

Άλλα μεγαλύτερα ξενοδοχειακά έργα που έχουν προγραμματιστεί για το 2023 περιλαμβάνουν το ξενοδοχείο Mozart με 170 δωμάτια. Τα επόμενα χρόνια θα δούμε και επέκταση των δυναμικότητας των ήδη εγκατεστημένων ξενοδοχείων.

Μαζί με την προγραμματισμένη πλήρη ανακαίνιση, το Botanique Hotel Prague θα επεκταθεί με 56 νέες αίθουσες, οι οποίες θα προσφέρουν έτσι συνολικά 262 δωμάτια και συνολική επιφάνεια 450 m2 νέες αίθουσες συσκέψεων με φως της ημέρας.

Ο ίδιος αριθμός δωματίων θα πρέπει να προστεθεί στο Hotel Carol του ομίλου Jan Hotels. Μετά την επέκταση, θα πρέπει να προσφέρει συνολικά 117 δωμάτια.

Μέσα σε δύο χρόνια θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια του Zleep Radlická της αλυσίδας ξενοδοχείων Deutsche Hospitality με 166 δωμάτια, του Grande Amade Hotel με 165 δωμάτια και του Motel ONE στο σταθμό Μάζαρικ, που θα έχει χωρητικότητα 382 δωματίων.

Το πρώτο εξάμηνο του 2024, το πρώην InterContinental Hotel θα ανοίξει ξανά με το όνομα Fairmont Golden Prague Hotel με 297 δωμάτια και 800 τ.μ. χώρο συσκέψεων.

Το τμήμα των μικρότερων ξενοδοχείων που προσφέρουν χωρητικότητα κάτω των 100 κλινών θα αυξηθεί επίσης, με συνολικά τέσσερις τέτοιες boutique εγκαταστάσεις να αναμένεται να ανοίξουν.

Συνολικά, αυτά τα ξενοδοχεία θα επεκτείνουν τη δυνατότητα φιλοξενίας της Πράγας κατά 254 δωμάτια.