Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Κύπρος έχει τη χειρότερη digital nomads βίζα στην Ευρώπη και τη δεύτερη παγκοσμίως, αμέσως μετά την Ανγκουίλα.
Αυτό δείχνει η νέα κατάταξη του Digital Nomad Visa Index από το VisaGuide.World, σχετικά με τις πολιτικές εισόδου και διαμονής 38 χωρών στον κόσμο που προσφέρουν βίζα σε ψηφιακούς νομάδες.

Σχολιάζοντας την κατάταξη, ο Lum Kamishi από τη VisaGuide.World λέει ότι οι κυπριακές αρχές δεν έχουν δείξει πραγματικό ενδιαφέρον για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων στην επικράτεια τους.

Όπως υπογραμμίζει “όσον αφορά στον τρόπο ζωής, η Κύπρος είναι μια από τις πιο δελεαστικές χώρες σε αυτή τη λίστα. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά για να δελεάσει τους νομάδες, σε σύγκριση με άλλες χώρες, παρά την πολύ ελκυστική αφορολόγητη προσφορά της”.

Η ταχύτητα του διαδικτύου στην Κύπρο είναι από τις χειρότερες, μόλις 80,97. Σε άλλες χώρες, όπως η Ρουμανία είναι 260,97, ενώ στην Ισπανία που προσφέρει την καλύτερη βίζα είναι 248,25.

Επιπλέον, η Κύπρος έχει ένα από τα υψηλότερα ελάχιστα εισοδήματα που απαιτούνται για την απόκτηση ψηφιακής νομαδικής βίζας, γεγονός που καθιστά τη λήψη αυτής της θεώρησης πιο δύσκολη για πολλούς και ως εκ τούτου λιγότερο περιζήτητη.

Οι νομάδες καλούνται να κερδίζουν τουλάχιστον 3.500 ευρώ το μήνα, το οποίο είναι εισόδημα υψηλότερο από αυτό που απαιτείται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), όπως η Ισπανία, η Ρουμανία, η Κροατία, η Μάλτα, η Νορβηγία, η Τσεχία, η Ουγγαρία κ.λπ.

Η Κύπρος κυκλοφόρησε την ψηφιακή νομαδική βίζα της στις 15 Οκτωβρίου 2021, με ανώτατο όριο τις 100 βίζες.

Ωστόσο, αργότερα τον Μάρτιο του 2022, η χώρα πενταπλασίασε το ανώτατο όριο σε 500, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε περισσότερους νομάδες να μετακομίσουν στη χώρα.
Η αρχική θεώρηση επιτρέπει σε έναν αλλοδαπό να ζήσει στην Κύπρο για ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης της παραμονής του για άλλα δύο χρόνια.

Για όσους έχουν υψηλό εισόδημα και για όσους η ταχύτητα του Διαδικτύου δεν αποτελεί πρόβλημα, η Κύπρος είναι ένας παράδεισος για να ζουν και να εργάζονται, ιδιαίτερα για όσους εκτιμούν έναν συνδυασμό μεσογειακού τρόπου ζωής, ιστορίας και διαφορετικών πολιτιστικών επιρροών.