Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Ιταλία θα επηρεαστεί περισσότερο από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες από την έλλειψη εργατικού δυναμικού, το 2022.
Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) θα δει έλλειμμα 263.000 θέσεων εργασίας, ενώ μία στις επτά κενές θέσεις μένει ακάλυπτη φέτος.

Η έρευνα, σε συνεργασία με την Oxford Economics, ανέλυσε τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε όλη την Ιταλία. Αλλά και σε άλλους σημαντικούς ταξιδιωτικούς και τουριστικούς προορισμούς, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Πορτογαλία. Και εστιάζει στην περίοδο μεταξύ του δεύτερου εξαμήνου του 2021 και του 2022.

Το WTTC αποκαλύπτει ελλείψεις προσωπικού και στις έξι χώρες. Με τη ζήτηση απασχόλησης να έχει αρχίσει να ξεπερνά τη διαθέσιμη προσφορά εργασίας.

«Η οικονομική ανάκαμψη της Ιταλίας θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο εάν δεν έχουμε αρκετούς ανθρώπους για να καλύψουμε αυτές τις θέσεις εργασίας καθώς οι ταξιδιώτες επιστρέφουν, δήλωσε η Julia Simpson, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του WTTC.

Σύμφωνα με την έκθεση του WTTC, το 2020 ο ιταλικός τομέας Ταξιδιών και Τουρισμού παρουσίασε μείωση 12,4% στην άμεση απασχόληση, που αντιστοιχεί σε 215.000 απώλειες θέσεων εργασίας.

Καθώς η «περιπλάνηση» των ταξιδιωτών αυξήθηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, η ζήτηση εργασίας ξεπερνά πλέον την προσφορά.

Το 2022 η αγορά εργασίας πρόκειται να προσαρμοστεί, εν μέρει συνδεδεμένη με το συγκριτικά υψηλό ποσοστό ανεργίας στην Ιταλία, αν και οι ελλείψεις προσωπικού θα μπορούσαν να παραμείνουν σε συγκεκριμένους κλάδους Ταξιδιών και Τουρισμού.

Οι λύσεις που προτείνει το WTTC

Η έκθεση του WTTC σκιαγραφεί λύσεις για τις κυβερνήσεις και τους ενδιαφερόμενους φορείς Ταξιδίων και Τουρισμού για την αντιμετώπιση των ανησυχητικών ελλείψεων εργατικού δυναμικού, αναγνωρίζοντας τον αντίκτυπο των προγραμμάτων άδειας. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Διευκόλυνση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού και της εξ αποστάσεως εργασίας.
  • Παροχή δικτύων κοινωνικής ασφάλειας.
  • Αναβάθμιση και επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού.
  • Διατήρηση ταλέντων.
  • Δημιουργία και προώθηση της εκπαίδευσης και της μαθητείας.