
της Εύας Οικονομάκη
Ιδιαίτερα σημαντική παραμένει η συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία και στην αγορά εργασίας, παρά το πλήγμα που έχει δεχθεί ο κλάδος εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία, μπορεί ο ευρωπαϊκός τουριστικός κλάδος να έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο, παραμένει ένας από τους τομείς που στηρίζουν σταθερά την αγορά εργασίας, προσφέροντας ποικίλες θέσεις απασχόλησης.
Το 2020, ο τουριστικός τομέας (σ.σ.: περιλαμβάνονται καταλύματα, αερομεταφορές, τουριστικοί πράκτορες και ταξιδιωτικά γραφεία) απασχολούσε περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες (58% γυναίκες εργαζόμενες), ενώ σε όλες τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες απασχολούνταν λιγότερες γυναίκες από άντρες (46%).
Ο τουριστικός τομέας απασχολούσε επίσης υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων με χαμηλότερη εκπαίδευση (18% σε σύγκριση με 17% των εργαζομένων που απασχολούνται σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες), αλλοδαπών εργαζομένων (13% έναντι 8%) και νέων εργαζομένων (9% έναντι 7%). Μάλιστα, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία, το 23% των απασχολούμενων στον τουριστικό κλάδο ήταν ημιαπασχόληση, με το αντίστοιχο ποσοστό εργαζομένων σε όλες τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες να διαμορφώνεται στο 19%.
Τα μερίδια του 2019
Το 2019 καταγράφηκαν ακόμη υψηλότερα μερίδια ως προς τους αλλοδαπούς εργαζομένους και τους νέους απασχολούμενους, (15% και 11%, έναντι 8% και 8% των εργαζομένων που απασχολούνταν σε όλες τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες το 2019, αντίστοιχα).
Η μείωση των μεριδίων από το 2019 έως το 2020 οφειλόταν πιθανότατα στους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις διασυνοριακές μετακινήσεις δυνητικών νέων ξένων εργαζομένων και στη δυσκολότερη μετάβαση από τις σπουδές στην αγορά εργασίας, καθώς η τουριστική δραστηριότητα βρισκόταν σε έναν μεγάλο βαθμό σε «αναμονή».
Όπως αναφέρουν, πάντως, τα στοιχεία, η τουριστική αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από σχετικά υψηλά ποσοστά μερικής απασχόλησης (23% σε σύγκριση με 19% των εργαζομένων που απασχολούνται σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες), προσωρινές συμβάσεις (18% έναντι 14%) και μικρότερη μέση προϋπηρεσία (29% των εργαζομένων κατέχουν την τρέχουσα εργασία τους για λιγότερο από 2 χρόνια έναντι 23%).
Η εικόνα στην Ελλάδα
Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, παρά τη σημαντική μείωση των βασικών μεγεθών τους, τα ελληνικά ξενοδοχεία συνέχισαν και το 2021 σταθερά την προσφορά τους στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, καταφέρνοντας να συγκρατήσουν την απασχόληση, η οποία σημείωσε ποσοστιαία μείωση μόλις 5,8%, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος σχετικά με τις επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχείων το 2021.
Όπως αναφέρεται στην έρευνα, η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στην πίεση που δέχονται τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, αλλά και στη δυσκολία εύρεσης προσωπικού, καθώς και στη χώρα μας, όπως και διεθνώς, παρατηρήθηκε τάση εξόδου από τον ξενοδοχειακό κλάδο. Πάντως, το ποσοστό των απασχολουμένων στα ξενοδοχεία που είναι απόφοιτοι τουριστικών σχολών κατέγραψε οριακή αύξηση 2 ποσοστιαίων μονάδων το 2021 σε σχέση με το 2019.