Εξήντα τρία κρουαζιερόπλοια που ανήκουν στην Carnival Corporation εξέπεμψαν 43% περισσότερα οξείδια του θείου σε λιμάνια της Ευρώπης, από ότι 291 εκατ. αυτοκίνητα σε όλη την ήπειρο το 2022.

Αυτό αποκάλυψε μελέτη από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μεταφορών και Περιβάλλοντος (Transport & Environment).

Ωστόσο τα ποσοστά μόλυνσης είναι μια σημαντική μείωση σε σχέση με πριν από μερικά χρόνια.
Το 2017 τα πλοία της Carnival Corporation εξέπεμπαν 10 φορές περισσότερα οξείδια του θείου στα ευρωπαϊκά λιμάνια, από όλα τα αυτοκίνητα σε Ευρώπη.

Η πτώση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μέτρα του 2020 από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) που μείωσε το όριο περιεκτικότητας σε θείο στα καύσιμα των πλοίων από 3,5% σε 0,5%.

Αν και ο κανόνας του ΙΜΟ μειώνει τις εκπομπές θείου από μεμονωμένα πλοία, δεν έχει κάνει τίποτα για να περιορίσει τον αυξανόμενο αριθμό κρουαζιερόπλοιων τα τελευταία χρόνια.

Σε σύγκριση με το 2019, τα κρουαζιερόπλοια περνούν επίσης περισσότερο χρόνο στα ευρωπαϊκά λιμάνια και καταναλώνουν περισσότερα καύσιμα.
Ως αποτέλεσμα, εξέπεμπαν συνολικά 9% περισσότερα οξείδια του θείου το 2022 από ό,τι το 2017.

Τα οξείδια του θείου που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα του αέρα. Επιδεινώνουν αναπνευστικές ασθένειες όπως το άσθμα, ενώ συμβάλλουν στο σχηματισμό όξινης βροχής.