Επείγοντα μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας στον τομέα, ζητά η συμμαχία του Ευρωπαϊκού Μανιφέστο για τον Τουρισμό.
“Οι συνέπειες από τον Covid-19 είναι ήδη αισθητές σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία. Σήμερα διακυβεύονται εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν τις δραστηριότητές τους, επισημαίνει σε ανακοίνωση.
Η στήριξη του τουρισμού πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της κρίσης, στα σχέδια ανάκαμψης και στις δράσεις των οικονομικών που επηρεάζονται”.

Μέτρα για άμεση ανάκαμψη

Η συμμαχία χαιρετίζει την άμεση απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 13 Μαρτίου για την άμβλυνση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Και ζητά την άμεση εφαρμογή αυτών των μέτρων, τα οποία πρέπει να ενισχυθούν με πρόσθετα μέσα που επικεντρώνονται στον τουριστικό τομέα.
Προκειμένου να εξασφαλισθεί πλήρης ανάκαμψη μετά την κρίση, ζητεί την απλούστευση των κανόνων θεώρησης για αγορές μακρινών αποστάσεων, τη μείωση ή την απαλλαγή από τους φόρους των επιβατών (φόροι πόλεων κ.λπ.) και αύξηση προϋπολογισμών των προορισμών για προώθηση, μάρκετινγκ και ανάπτυξη προϊόντων, ώστε να είναι έτοιμοι να καλωσορίσουν τους ταξιδιώτες ξανά.